Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem


Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
  • 3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki
  • 1 mała puszka kukurydzy, odsączona
  • 1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski
  • 4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary)
  • sól i pieprz do smaku
Kukurydzę, seler, ananasa mieszamy w misce. Dodajemy czosnek i majonez, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy jajka i delikatnie mieszamy.

Komentarze

  1. Sałatki z selerem konserwowym są świetne. Ja najczęściej robię z orzechami włoskimi i papryką:)

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym spróbowała Twojego zestawu. Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. A ja tę sałatkę zawsze przełamuję dodatkiem cienko krojonego pora ... bez niego brakuje mi w niej "charakteru"...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem spróbuję z pora, choć mi i bez niego bardzo smakuje:)

      Usuń
  3. Uwielbiam tą sałatkę i podobnie jak Ankawell dodaję do niej cieniutko pokrojonego pora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Por będzie więc obowiązkowo w następnej:)

      Usuń
  4. Lubię tę sałatkę i też robiłam z porem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wcześniej pisałam, że następną zrobię z porem...;)

      Usuń
  5. dawno nie robiłam żadnej salaki, klamka zapadła - weekend będzie sałatkowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie ostatnio bardzo naszło na sałatki, to chyba pora roku sałatkowa:)

      Usuń
  6. Ten seler w zalewie mnie zaintrygowal. Ciekawe, czy uda mi sie taki tutaj znalec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był mój pierwszy raz kiedy jadłam selera w zalewie. No i nie ostatni, bo już powtórkę robiłam. Ja swój kupiłam w polskim sklepie, nawet mieli z różnych firm do wyboru:)

      Usuń
  7. Bardzo lubię sałatki zawierające kukurydzę i majonez ;) Zazwyczaj robię taką z tuńczykiem, ale ta z jajkiem brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka to dla mnie ulubiony składnik:)

      Usuń
  8. oczywiście, że jest pyszna :)) też ją robimy!! pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  9. juz kilka razy robiłam, ale dodaje troche czerwonej cebuli zeby troszke ostrzejsza była
    robie ja jako sałatke wigilijną

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…