Przejdź do głównej zawartości

Babka marmurkowa z dwóch czekolad

Babka marmurkowa z dwóch czekolad. Ulubiona klasyka w nieco bogatszym wydaniu. Do obu części dodane są czekolady, ciemna i biała. Babka jest wilgotna i bardzo smaczna. Tego rodzaju babki, przynajmniej u mnie w domu zawsze znikają w całości.
Przygotowana z poniższego przepisu babka dość długo utrzymuje swą świeżość.

Babka marmurkowa z dwóch czekolad


Przepis na babkę marmurkową z dwóch czekolad
  • 225 g masła, miękkiego
  • 225 g drobnego cukru
  • 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej, roztrzepane
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 225 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 75 g ciemnej czekolady, połamanej
  • 1 łyżka kakao
  • 75 g białej czekolady, posiekanej


Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia średnią keksówkę.
Masło umieszczamy w dużej misce i dokładnie ubijamy. Dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie do białości. Stopniowo dodajemy jajka i ekstrakt, ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką lub szpatułką.
Połowę masy przenosimy do innej miski. Czekoladę umieszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą i delikatnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Przesiewamy kakao i dodajemy do jednej z misek z masą, dodajemy wystudzoną czekoladę i mieszamy dokładnie.
Białą czekoladę umieszczamy w oddzielnej misce nad rondelkiem z parującą wodą i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia, po czym dodajemy ją do drugiej miski z surowym ciastem i dokładnie mieszamy.
Ciasto wkładamy łyżką do foremki, na przemian jasną i ciemną masę. Aby uzyskać efekt marmuru mieszamy ciasto w foremce nożem lub patyczkiem do szaszłyków.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 1 1/4 godziny. Przenosimy na kratkę, zdejmujemy papier i studzimy.


Babka marmurkowa z dwóch czekolad

Przepis z książki Lindy Collister "Cakes & bakes from my mother's kitchen"

Komentarze

  1. wspomnienie z dzieciństwa :)
    przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka robila moja Mama - wszyscy sie nia zajadalismy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama praktycznie nie piekła ciast, ale ja to nadrabiam:)

      Usuń
  3. Ciekawy przepis, jak zamiast czekolady dodaję kakao:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To była moja pierwsza próba z czekoladą i bardzo udana muszę przyznać:)

      Usuń
  4. Mniam, mniam uwielbiam takie wilgotne babeczki:) ....takowe też u nas długo nie poleżą:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja córka, która zazwyczaj nie jada ciast, bardzo w takich zwykłych, prostych ciastach gustuje, dlatego znika w mig. Pozdrawiam Jolu:)

      Usuń
  5. takie wspaniałe ciasta to chyba w każdym domu błyskawicznie znikają :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …