Łazanki zapiekane

Tradycyjne polskie kluski z kapustą czyli łazanki. Ja za nimi przepadam, ale przyznaję, że robię niezmiernie rzadko. Zachęcam jednak do zrobienia, bo potrawa jest pyszna. Zagniecenie ciasta na kluski, to kwestia kilku minut a smak domowego makaronu jest unikatowy. Łazanki można przygotować mieszając ugotowane kluski z kapustą lub tak jak w tym przypadku dodatkowo zapiec je w piekarniku. Potrawę z powodzeniem można podać na świątecznym stole.

Łazanki zapiekane



Przepis na łazanki zapiekane
  • 750 g kapusty kiszonej
  • 15-50 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

na łazanki:
  • 2 szklanki maki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki wody

Z mąki, jaja i wody(dolewamy stopniowo) zagniatamy ciasto. Wałkujemy, kroimy w paski ok 2 cm, a potem na kwadraty 1.5-2 cm. Gotujemy przez kilka minut w garnku osolonej wody.
Kapustę płuczemy i kroimy, dodajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około godziny.
Namaczamy i gotujemy grzyby(w ok. 1 szklanki wody). Wywar(bez grzybów) dodajemy do kapusty i gotujemy dalej do momentu, aż wyparuje niemal cały płyn.
Na głębokiej patelni zrumieniamy na oleju posiekaną cebulę. Dodajemy kapustę, drobno pokrojone grzyby oraz pieprz i sól. Chwile smażymy mieszając.
Na wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu wykładamy łazanki a na nich kapustę. Delikatnie mieszamy i układamy na wierzchu wiórki masła. Zapiekamy przez ok 40 minut w temperaturze 180 st C


Łazanki zapiekane

Przepis na podstawie przepisu z książeczki B. Adamczewskiej "Specjały polskiej kuchni"

Komentarze

  1. uwielbiam łazanki :)) strasznie dawno ich nie jadłam... narobiłaś mi niezłego smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam, a to były moje pierwsze od wielu wielu lat. Warto było:)

      Usuń
  2. Jakie pyszne. Takie już świąteczne, genialne. Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyszne, ja też uwielbiam i to bardzo. Na święta będą jak znalazł!...:)

      Usuń
  3. łazanek nie jadłam chyba wieki! muszę w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też była baardzo długa przerwa. Polecam!...:)

      Usuń
  4. Ja jestem w ogole antykapusciana, ale ide o zaklad, ze gdybym postawila przed Mezczyzna porcje dla czterech osob, pozarlby wszystko w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei bardzo w kapuście gustuję. Tak, ta porcja, choć na 4 osoby, bardzo łatwo może stać się jedną porcją;)

      Usuń

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)