Przejdź do głównej zawartości

Łazanki zapiekane

Tradycyjne polskie kluski z kapustą czyli łazanki. Ja za nimi przepadam, ale przyznaję, że robię niezmiernie rzadko. Zachęcam jednak do zrobienia, bo potrawa jest pyszna. Zagniecenie ciasta na kluski, to kwestia kilku minut a smak domowego makaronu jest unikatowy. Łazanki można przygotować mieszając ugotowane kluski z kapustą lub tak jak w tym przypadku dodatkowo zapiec je w piekarniku. Potrawę z powodzeniem można podać na świątecznym stole.

Łazanki zapiekane



Przepis na łazanki zapiekane
  • 750 g kapusty kiszonej
  • 15-50 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

na łazanki:
  • 2 szklanki maki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki wody

Z mąki, jaja i wody(dolewamy stopniowo) zagniatamy ciasto. Wałkujemy, kroimy w paski ok 2 cm, a potem na kwadraty 1.5-2 cm. Gotujemy przez kilka minut w garnku osolonej wody.
Kapustę płuczemy i kroimy, dodajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około godziny.
Namaczamy i gotujemy grzyby(w ok. 1 szklanki wody). Wywar(bez grzybów) dodajemy do kapusty i gotujemy dalej do momentu, aż wyparuje niemal cały płyn.
Na głębokiej patelni zrumieniamy na oleju posiekaną cebulę. Dodajemy kapustę, drobno pokrojone grzyby oraz pieprz i sól. Chwile smażymy mieszając.
Na wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu wykładamy łazanki a na nich kapustę. Delikatnie mieszamy i układamy na wierzchu wiórki masła. Zapiekamy przez ok 40 minut w temperaturze 180 st C


Łazanki zapiekane

Przepis na podstawie przepisu z książeczki B. Adamczewskiej "Specjały polskiej kuchni"

Komentarze

  1. uwielbiam łazanki :)) strasznie dawno ich nie jadłam... narobiłaś mi niezłego smaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam, a to były moje pierwsze od wielu wielu lat. Warto było:)

      Usuń
  2. Jakie pyszne. Takie już świąteczne, genialne. Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyszne, ja też uwielbiam i to bardzo. Na święta będą jak znalazł!...:)

      Usuń
  3. łazanek nie jadłam chyba wieki! muszę w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też była baardzo długa przerwa. Polecam!...:)

      Usuń
  4. Ja jestem w ogole antykapusciana, ale ide o zaklad, ze gdybym postawila przed Mezczyzna porcje dla czterech osob, pozarlby wszystko w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z kolei bardzo w kapuście gustuję. Tak, ta porcja, choć na 4 osoby, bardzo łatwo może stać się jedną porcją;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…