Przejdź do głównej zawartości

Zupa z soczewicy lekko orientalna i pikantna

Dawno tak nie zachwycałam się zupą. Gęstą, aromatyczną i mocno rozgrzewającą. Bardzo rzadko przygotowuję coś z soczewicy, zdecydowanie za rzadko. Na pewno tą zupę z soczewicy zrobiłam pierwszy, ale nie ostatni raz. Jest pyszna. Nie przypomina fasolowej, jak ta zupa soczewicowa, ani nie jest tak jarzynowa jak ta zupa z soczewicą , jest bardziej w aromatach indyjskich, z imbirem, curry i kminem rzymskim(nie kminkiem!), lekko pikantna, bo dodałam do niej malutką papryczkę chilli i myślę, że to głównie przyprawy użyte do tej zupy zdecydowały o jej końcowym efekcie. Oprócz fantastycznego smaku i zapachu zupa ma również piękny kolor, prawda? Bardzo polecam.

Zupa z soczewicy lekko orientalna i pikantna


Przepis na zupę z soczewicy
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • kawałek korzenia imbiru ok 2 cm, starty
  • 2 grube ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (cumin)
  • 1 zielona papryczka chilli, bez pestek, drobno pokrojona
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy(ok 200 g)
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1/2 litra bulionu z kurczaka lub z warzyw (może być z kostki)
  • 1 litr wody
  • sok z cytryny do smaku
  •  sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • dowolna zielenina
Na dużej patelni podgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, czosnek, kmin rzymski, przyprawę curry. Podsmażamy, mieszając, aż cebula będzie miekka.
Do garnka wlewamy wodę, bulion, soczewicę, pomidory(wraz z sosem) oraz podsmażoną cebulę z przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień. Gotujemy bez przykrycia przez ok 20 minut. Doprawiamy cytryną i posypujemy posiekaną zieleniną.

Zupa z soczewicy lekko orientalna i pikantna

Zupa z soczewicy lekko orientalna i pikantna

Przepis, z moimi zmianami, z książki "One Pot" wydawnictwa AWW

Komentarze

  1. Swietna! Robilam ostatnio bardzo podobna, z przepisu Gordona Ramsaya, i tez bylam zachwycona, wiec rozumiem doskonale, skad twoj zachwyt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! a w taką pogodę to wręcz idealnie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. w najbliższym czasie wypróbuję - soczewica ostatnio bardzo mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka zupa przydałaby się na ten zimowy czas. :) Pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zupa z soczewicy. A w takiej wersji zakochalabym sie bez dwoch zdan :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …