Przejdź do głównej zawartości

Zupa z soczewicy lekko orientalna i pikantna

Dawno tak nie zachwycałam się zupą. Gęstą, aromatyczną i mocno rozgrzewającą. Bardzo rzadko przygotowuję coś z soczewicy, zdecydowanie za rzadko. Na pewno tą zupę z soczewicy zrobiłam pierwszy, ale nie ostatni raz. Jest pyszna. Nie przypomina fasolowej, jak ta zupa soczewicowa, ani nie jest tak jarzynowa jak ta zupa z soczewicą , jest bardziej w aromatach indyjskich, z imbirem, curry i kminem rzymskim(nie kminkiem!), lekko pikantna, bo dodałam do niej malutką papryczkę chilli i myślę, że to głównie przyprawy użyte do tej zupy zdecydowały o jej końcowym efekcie. Oprócz fantastycznego smaku i zapachu zupa ma również piękny kolor, prawda? Bardzo polecam.

Zupa z soczewicy lekko orientalna i pikantna


Przepis na zupę z soczewicy
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • kawałek korzenia imbiru ok 2 cm, starty
  • 2 grube ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (cumin)
  • 1 zielona papryczka chilli, bez pestek, drobno pokrojona
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy(ok 200 g)
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1/2 litra bulionu z kurczaka lub z warzyw (może być z kostki)
  • 1 litr wody
  • sok z cytryny do smaku
  •  sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • dowolna zielenina
Na dużej patelni podgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, czosnek, kmin rzymski, przyprawę curry. Podsmażamy, mieszając, aż cebula będzie miekka.
Do garnka wlewamy wodę, bulion, soczewicę, pomidory(wraz z sosem) oraz podsmażoną cebulę z przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień. Gotujemy bez przykrycia przez ok 20 minut. Doprawiamy cytryną i posypujemy posiekaną zieleniną.

Zupa z soczewicy lekko orientalna i pikantna

Zupa z soczewicy lekko orientalna i pikantna

Przepis, z moimi zmianami, z książki "One Pot" wydawnictwa AWW

Komentarze

  1. Swietna! Robilam ostatnio bardzo podobna, z przepisu Gordona Ramsaya, i tez bylam zachwycona, wiec rozumiem doskonale, skad twoj zachwyt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! a w taką pogodę to wręcz idealnie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. w najbliższym czasie wypróbuję - soczewica ostatnio bardzo mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka zupa przydałaby się na ten zimowy czas. :) Pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zupa z soczewicy. A w takiej wersji zakochalabym sie bez dwoch zdan :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…