czwartek, 20 grudnia 2012

Śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami to kolejne smaczne śledzie, które z przyjemnością zjadamy w czasie świąt. Śledzie idealnie komponują się z lekko słodką pomidorową pastą dodatkowo osłodzoną rodzynkami. Rodzynek nie jest w niej dużo, śledzie więc nie powinny wystraszyć tych, którzy nie lubią przysłowiowych rodzynek w cieście. Śledzie z rodzynkami muszą oczywiście swoje odstać, by smaki połączyły się i przegryzły. Najlepsze będą po 2, 3 dniach.

Przepisy na inne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z ziołami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w oleju 

Śledzie z rodzynkami


Przepis na śledzie z rodzynkami

  • 6 płatów śledziowych
  • garść rodzynek
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu worchester
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Płaty namaczamy w wodzie przez ok 1 godz. W międzyczasie przygotowujemy pastę pomidorową. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, cukier, sos worchester i sok z cytryny, smażymy przez chwilę i dodajemy rodzynki. Mieszamy i studzimy. W słoiku układamy warstwy pokrojonych w dzwonka śledzi i przykrywamy każdą warstwę wystudzoną pastą. Wstawiamy słoik w chłodne miejsce na przynajmniej 1 dobę.
Przepis na podstawie przepisu z książeczki A.Stradeckiej "Dania i przysmaki świąteczne"

5 komentarzy:

  1. Robię je na święta, uwielbiam!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujace! Nie probowalam takich jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprawdzie malo sledziowa jestem, ale na Wigilie zawsze sobie jedna porcje przygotowuje, nie sa jednak tak wizualnie atrakcyjne jak Twoje :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobie na prezent dla taty i teścia

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)