Przepisy na inne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z ziołami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w oleju
Przepis na śledzie z rodzynkami
- 6 płatów śledziowych
- garść rodzynek
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu worchester
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Płaty namaczamy w wodzie przez ok 1 godz. W międzyczasie przygotowujemy pastę pomidorową. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, cukier, sos worchester i sok z cytryny, smażymy przez chwilę i dodajemy rodzynki. Mieszamy i studzimy. W słoiku układamy warstwy pokrojonych w dzwonka śledzi i przykrywamy każdą warstwę wystudzoną pastą. Wstawiamy słoik w chłodne miejsce na przynajmniej 1 dobę.
Przepis na podstawie przepisu z książeczki A.Stradeckiej "Dania i przysmaki świąteczne"
Robię je na święta, uwielbiam!;)
OdpowiedzUsuńLubię , pyszności!
OdpowiedzUsuń:)
Intrygujace! Nie probowalam takich jeszcze.
OdpowiedzUsuńWprawdzie malo sledziowa jestem, ale na Wigilie zawsze sobie jedna porcje przygotowuje, nie sa jednak tak wizualnie atrakcyjne jak Twoje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
zrobie na prezent dla taty i teścia
OdpowiedzUsuń