Przejdź do głównej zawartości

Śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami to kolejne smaczne śledzie, które z przyjemnością zjadamy w czasie świąt. Śledzie idealnie komponują się z lekko słodką pomidorową pastą dodatkowo osłodzoną rodzynkami. Rodzynek nie jest w niej dużo, śledzie więc nie powinny wystraszyć tych, którzy nie lubią przysłowiowych rodzynek w cieście. Śledzie z rodzynkami muszą oczywiście swoje odstać, by smaki połączyły się i przegryzły. Najlepsze będą po 2, 3 dniach.

Przepisy na inne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z ziołami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w oleju 

Śledzie z rodzynkami


Przepis na śledzie z rodzynkami

  • 6 płatów śledziowych
  • garść rodzynek
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka sosu worchester
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Płaty namaczamy w wodzie przez ok 1 godz. W międzyczasie przygotowujemy pastę pomidorową. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, cukier, sos worchester i sok z cytryny, smażymy przez chwilę i dodajemy rodzynki. Mieszamy i studzimy. W słoiku układamy warstwy pokrojonych w dzwonka śledzi i przykrywamy każdą warstwę wystudzoną pastą. Wstawiamy słoik w chłodne miejsce na przynajmniej 1 dobę.
Przepis na podstawie przepisu z książeczki A.Stradeckiej "Dania i przysmaki świąteczne"

Komentarze

  1. Robię je na święta, uwielbiam!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujace! Nie probowalam takich jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprawdzie malo sledziowa jestem, ale na Wigilie zawsze sobie jedna porcje przygotowuje, nie sa jednak tak wizualnie atrakcyjne jak Twoje :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobie na prezent dla taty i teścia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …