Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z kremem - bezglutenowe

Pyszne ciasto z mocno czekoladowym spodem z dodatkiem mąki ryżowej, której małe drobinki można wyczuć podczas jedzenia, oraz z nieco mniej czekoladowym kremem na bazie serka. Krem jest świetnym uzupełnieniem ciężkiego, czekoladowego spodu. Nadaje mu lekkości i jest, jak każdy krem na bazie serka bardzo smaczny. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i mało pracochłonne. Odpowiednie również dla osób na diecie bezglutenowej. Moim gościom bardzo smakowało.



Przepis na ciasto czekoladowe z kremem - bezglutenowe
  • 275 g ciemnej czekolady, w kawałkach
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 130 g drobnego cukru(najlepiej trzcinowego)
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1 1/4 lyżeczki proszku do pieczenia
  • 65 ml pełnego mleka

krem:
  • 140 g masła, bardzo miękkiego
  • 170 g cukru pudru
  • 300 g serka typu philadelphia
  • 1 łyzka kakao

Piekarnik nastawiamy na 160 st C, natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku, lekko podgrzewamy, wyłączamy gaz i mieszamy, aż do rozpuszczenia składników(można to zrobić również w kąpieli wodnej). Zostawiamy do przestudzenia.
Jajka i cukier wkładamy do miski i ubijamy do białości. Dodajemy makę ryżową i proszek do pieczenia mieszamy, po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodajemy mleko i delikatnie mieszamy. Przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 40 minut(sprawdzamy patyczkiem, jesli jest czysty, ciasto jest gotowe)
Studzimy w foremce.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło, cukier, serek i kakao umieszczamy w misce. Ubijamy mikserem, aż masa będzie gładka. Wierzch wystudzonego ciasta smarujemy masą.



Przepis na podstawie przepisu z książki I. Popović "Popina book of baking"

Komentarze

  1. Wyglada swietnie, podoba mi sie kontrast miedzy ciezkim spodem a lekkim kremem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W jedzeniu bardzo się ten kontrast przydaje:)

      Usuń
  2. Aż chce się je teraz zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto! Muszę je upiec!

    OdpowiedzUsuń
  4. te zdjęcia oddają całą jego pyszność.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawie wygląda i pewnie równie świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajną konsystencje ma ten krem, wyglada jak chmurka:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jest bardzo fajny, jak wszystkie na bazie serka. Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Wygląda po prostu pysznie. :) Szkoda,że nie mogłam być Twoim gościem Ewenko.
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko:) Ja też bardzo żałuję:( Pozdrawiam*

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…