Przepis na ciasto czekoladowe z kremem - bezglutenowe
- 275 g ciemnej czekolady, w kawałkach
- 100 g masła
- 2 jajka
- 130 g drobnego cukru(najlepiej trzcinowego)
- 50 g mąki ryżowej
- 1 1/4 lyżeczki proszku do pieczenia
- 65 ml pełnego mleka
krem:
- 140 g masła, bardzo miękkiego
- 170 g cukru pudru
- 300 g serka typu philadelphia
- 1 łyzka kakao
Piekarnik nastawiamy na 160 st C, natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku, lekko podgrzewamy, wyłączamy gaz i mieszamy, aż do rozpuszczenia składników(można to zrobić również w kąpieli wodnej). Zostawiamy do przestudzenia.
Jajka i cukier wkładamy do miski i ubijamy do białości. Dodajemy makę ryżową i proszek do pieczenia mieszamy, po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Na koniec dodajemy mleko i delikatnie mieszamy. Przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 40 minut(sprawdzamy patyczkiem, jesli jest czysty, ciasto jest gotowe)
Studzimy w foremce.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło, cukier, serek i kakao umieszczamy w misce. Ubijamy mikserem, aż masa będzie gładka. Wierzch wystudzonego ciasta smarujemy masą.
Przepis na podstawie przepisu z książki I. Popović "Popina book of baking"
Wyglada swietnie, podoba mi sie kontrast miedzy ciezkim spodem a lekkim kremem.
OdpowiedzUsuńW jedzeniu bardzo się ten kontrast przydaje:)
UsuńAż chce się je teraz zjeść :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Asiu:)
UsuńŚwietne ciasto! Muszę je upiec!
OdpowiedzUsuńte zdjęcia oddają całą jego pyszność.
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiejko:)
UsuńCiekawie wygląda i pewnie równie świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńMoim gościom bardzo smakowało:)
UsuńFajną konsystencje ma ten krem, wyglada jak chmurka:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKrem jest bardzo fajny, jak wszystkie na bazie serka. Pozdrawiam:)
UsuńWygląda po prostu pysznie. :) Szkoda,że nie mogłam być Twoim gościem Ewenko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*
Dziękuję Majanko:) Ja też bardzo żałuję:( Pozdrawiam*
Usuń