Ciasto na pizzę robię zazwyczaj z przepisu podanego poniżej, który jest świetny. Sos pomidorowy od lat robię ten sam, jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Przepis na pizzę z szynką
Ciasto na pizzę(z podanego przepisu wychodzą 2 pizze o średnicy 30 cm):
- 500 g mąki chlebowej
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki cukru
- 300 g letniej wody
Pomidorowy sos do pizzy (przepis na dwie pizze):
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
Na wierzch (składniki na 1 pizzę):
- 8 plastrów szynki
- 1 cebula, pokrojona w cienkie półplastry(można pominąć)
- 4 pieczarki, pokrojone w plastry
- 1/2 zielonej papryki
- 1 zielona papryczka chilli, pokrojona w plasterki(u mnie z pestkami) - można pominąć
- 1/2 kulki sera mozarella, pokrojonego w kostkę
- dowolny żółty ser, starty na tarce, ilość wg uznania ( u mnie zazwyczaj jest to cheddar)
- duża szczypta oregano
- czarny, świeżo zmielony pieprz
- czerwona papryka w proszku do smaku
- oliwa lub olej do pokropienia (opcjonalnie)
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce i mieszamy krótko łyżką. Ciasto nie musi być dokładnie wyrobione, może mieć grudki. Miskę z ciastem przykrywamy folią i zostawiamy na ok 2 godziny do wyrośnięcia. Aby przyspieszyć wyrastanie ciasta można umieścić je w pobliżu kaloryfera lub w letnim piekarniku(wtedy ciasto będzie wyrastało ok 1 godziny).
W międzyczasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos. Do niewielkiej miseczki wkładamy koncentrat, zalewamy gorącą wodą, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy pozostałe składniki, kroimy warzywa, ścieramy ser.
Nastawiamy piekarnik na najwyższą temperaturę(u mnie 250 st C) i umieszczamy w nim kamień do pizzy(jeśli posiadamy).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą połówkę rozwałkowujemy na lekko oprószonym mąką blacie
Wyciągamy gorący kamień z piekarnika umieszczamy na nim rozwałkowane ciasto(gdy nie mamy kamienia, ciasto wykładamy na lekko natłuszczoną blachę. Ciasto smarujemy połową przygotowanego sosu pomidorowego, układamy na nim szynkę, warzywa, ser, posypujemy startym serem i przyprawami. Możemy ewentualnie skropić niewielką ilością oliwy. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Wyjmujemy i kroimy na kawałki. Czynność powtarzamy z drugim kawałkiem ciasta.
Smacznie i prosto !
OdpowiedzUsuńAaaa! Właśnie sobie uprzytomniłam, że wczoraj był piątek a ja nie zrobiłam pizzy! Jak to się stało?! To przez Święta chyba, wszystko mi się pomieszało. Pizza z szynką (parmeńską albo iberico), cebulą i pieczarkami jest u mnie na topie zdecydowanie.
OdpowiedzUsuńJejciu, jaka pyszna! Mniam,mniam:)
OdpowiedzUsuń