Śledzie to przysmak bardzo lubiany w mojej rodzinie nie tylko w okresie świątecznym. Idą jak woda - każde. Śledzie w aromatycznym oleju, lekko pikantne z ciepłym aromatem cynamonu, goździków i innych orientalnych przypraw są bardzo proste do zrobienia. Wystarczy rozgnieść przyprawy (można ewentualnie skorzystać z przypraw w proszku, ale rozgniecione "na świeżo" gwarantują intensywny aromat) i posypać nimi warstwy śledzia i cebuli, zalać olejem, a po kilku dniach(u mnie zostają już tylko resztki) cieszyć się ich wspaniałym smakiem.
Inne przepisy na śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z ziołami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie z rodzynkami
Przepis na śledzie aromatyczne w oleju
- 6 płatów filetów śledziowych
- 1 cebula, pokrojona w półplastry
- 3 strąki kardamonu
- 5 goździków
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 2 cm kawałek kory cynamonu
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka chilli w płatkach
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- olej
Filety namaczamy w wodzie lub w mleku(przez 1-2 godziny), odsączamy i kroimy w dzwonka.
Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i rozgniatamy. Śledzie układamy w słoiku na przemian z pokrojoną cebulę, posypując każdą warstwę przyprawami. Zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki. Najlepsze po 3 dniach.
Dobrze kojarzę, że nie mieszkasz w Polsce?
OdpowiedzUsuńGdzie kupujesz śledzie? :)
Ja mieszkam w Anglii, ale lokalny polski sklep ryb nie sprowadza... :(
Niestety pozostaje tylko polski sklep. U mnie na szczęście śledzie są w ciągłej sprzedaży. Nie było tak zawsze, kilka lat temu udało mi się kupić śledzie w tutejszym makro(polskie, na tackach w oleju), nie wiem jak jest teraz.
Usuńśledziki jak znalazł!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie śledziki:)
OdpowiedzUsuńJa też i to bardzo:)
UsuńAch, pysznosci!:)
OdpowiedzUsuńOch, i to jakie:)
UsuńA wiesz, ze ja do sledzi przekonalam sie dopiero niedawno? Jak dotad najbardziej smakuja mi takie w jogurtowym sosie, ale ten przepis wyglada intrygujaco i az mnie kusi, zeby wyprobowac.
OdpowiedzUsuńspróbuje tez mam wszystkie przyprawy potrzebne
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis
OdpowiedzUsuń