niedziela, 16 grudnia 2012

Śledzie aromatyczne w oleju


Śledzie to przysmak bardzo lubiany w mojej rodzinie nie tylko w okresie świątecznym. Idą jak woda - każde. Śledzie w aromatycznym oleju, lekko pikantne z ciepłym aromatem cynamonu, goździków i innych orientalnych przypraw są bardzo proste do zrobienia. Wystarczy rozgnieść przyprawy (można ewentualnie skorzystać z przypraw w proszku, ale rozgniecione "na świeżo" gwarantują intensywny aromat) i posypać nimi warstwy śledzia i cebuli, zalać olejem, a po kilku dniach(u mnie zostają już tylko resztki) cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

Inne przepisy na śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z ziołami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie z rodzynkami 

Śledzie aromatyczne w oleju

Przepis na śledzie aromatyczne w oleju

  • 6 płatów filetów śledziowych
  • 1 cebula, pokrojona w półplastry
  • 3 strąki kardamonu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 2 cm kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • olej

Filety namaczamy w wodzie lub w mleku(przez 1-2 godziny), odsączamy i kroimy w dzwonka.
Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i rozgniatamy. Śledzie układamy w słoiku na przemian z pokrojoną cebulę, posypując każdą warstwę przyprawami. Zalewamy olejem i wstawiamy do lodówki. Najlepsze po 3 dniach.

10 komentarzy:

  1. Dobrze kojarzę, że nie mieszkasz w Polsce?
    Gdzie kupujesz śledzie? :)

    Ja mieszkam w Anglii, ale lokalny polski sklep ryb nie sprowadza... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety pozostaje tylko polski sklep. U mnie na szczęście śledzie są w ciągłej sprzedaży. Nie było tak zawsze, kilka lat temu udało mi się kupić śledzie w tutejszym makro(polskie, na tackach w oleju), nie wiem jak jest teraz.

      Usuń
  2. A wiesz, ze ja do sledzi przekonalam sie dopiero niedawno? Jak dotad najbardziej smakuja mi takie w jogurtowym sosie, ale ten przepis wyglada intrygujaco i az mnie kusi, zeby wyprobowac.

    OdpowiedzUsuń
  3. spróbuje tez mam wszystkie przyprawy potrzebne

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)