Przejdź do głównej zawartości

Sałatka śledziowa z selerem

Sałatka śledziowa z selerem konserwowym to bardzo prosta, ale smaczna sałatka. Trzy główne składniki, filety śledziowe, seler konserwowy i jajka. Wszystko to wyostrzone cebulą i złagodzone majonezem. Majonezowe sałatki nie należą niestety do dietetycznych dań, ale z podanego przepisu na sałatkę śledziową wychodzi niewielka ilość, więc zaserwowana porcja nie będzie duża. No chyba, że zjemy sałatkę sami.  Sałatka śledziowa z selerem nadaje się i na co dzień i jako danie serwowane bardziej uroczyście np na dzisiejsze sylwestrowe przyjęcie.

Sałatka śledziowa z selerem


Sałatka śledziowa z selerem

  • 3 płaty filetów śledziowych,
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 słoik selera w zalewie, odsączony i pokrojony na mniejsze kawałki
  • 3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
  • 3 kopiaste łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Filety moczymy przez 2 godziny w wodzie. Kroimy na małe kawałki i umieszczamy w misce. Dodajemy pokrojoną cebulę, seler i jajka. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Schładzamy w lodówce.


Sałatka śledziowa z selerem

Komentarze

  1. bardzo ciekawa!
    Spełnienia marzeń z Nowym Rokiem, samej radości każdego dnia i chwili wytchnienia tylko dla siebie. Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ta sałatka.
    Wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze w Nowym ROku!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczęśliwego Nowego 2013 Roku

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Sobie i Tobie życzę, żeby wpisy były coraz ciekawsze, przepisy smaczne!
    Pozdrawiam serdecznie
    Dota

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewenko,dziękuję za przepis, własnie sałatka u mnie na blogu się pojawiła.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…