Przejdź do głównej zawartości

Bigos świąteczny

Bigos robię bardzo rzadko i im rzadziej robię, tym bardziej mi smakuje. Nadchodzące święta są więc świetną okazją by go ugotować trochę więcej. Bigos świąteczny jest mieszaniną przypraw i kilku rodzajów mięs. Gotowany przez kilka dni, oziębiany i ponownie podgrzewany nabiera smaku, przegryza się i jest coraz lepszy. Z podanych poniżej proporcji wychodzi spory gar, część kapusty można więc zawekować na później, choć u mnie jest to trudne, bo kapusta częściowo już jest zjedzona.

Bigos świąteczny


Przepis na bigos świąteczny
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg kapusty białej, posiekana
  • 40 g suszonych grzybów, namoczonych i ugotowanych
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 2 cebule, posiekane w kostkę
  • 600 g dobrej kiełbasy, pokrojonej w połplastry lub jeszcze drobniej
  • 500 g bardzo chudego, surowego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 duże udo z kurczaka
  • 20 pomidorków koktajlowych, w połówkach
  • 10 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren jałowca
  • 2 łyżki czerwonej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę kiszoną odciskamy(kwas zostawiamy do ewentualnego doprawienia bigosu) i płuczemy na durszlaku. Wkładamy razem z posiekaną kapustą białą do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Do garnka z kapustę dodajemy dokładnie umyte udo. W międzyczasie na oleju(można ewentualnie na smalcu) smażymy cebulę, kiełbasę i boczek(jeśli boczek jest dość tłusty, wcześniej dobrze jest wysmażyć tluszcz oddzielnie). Gdy udo w kapuście będzie ugotowane wyjmujemy je z garnka, obieramy z kości, skórek itp, mięso kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pozostałe składniki, usmażone mięso, wszystkie przyprawy, grzyby, pokrojone na drobniejsze kawałki wraz z wodą, w której się moczyły i gotowały, pomidory, marchewkę, miód, śliwki, zalewamy winem i gotujemy kilka godzin. Czynność gotowania powtarzamy na drugi i trzeci dzień. W razie konieczności dodajemy wodę(tak, aby bigos nie przypalił się lub nie był za suchy. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie gdy za mało kwaśny dodajemy kwasu. Bigos można zaprawić zasmażką z mąki przysmażonej na tłuszczu.

Komentarze

  1. Uwielbiam bigos .... nie dziwię sie wiec, ze u większości osób szybko znika:).
    Pozdrawiam ciepło i życzę zdrowych i wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. I u mnie też się gotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię bigos. Nie wiedziałam że można go tak ładnie sfotografować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawt ten Twój bigos! Zaskoczyła mnie papryka i gotowane udko kurczaka. Ale musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie taki bigos zawsze gotuję się na pożegnanie starego roku:)
    Cudownych świąt Ci życzę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…