Przepis na bigos świąteczny
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1 kg kapusty białej, posiekana
- 40 g suszonych grzybów, namoczonych i ugotowanych
- 1 marchewka, starta na tarce
- 2 cebule, posiekane w kostkę
- 600 g dobrej kiełbasy, pokrojonej w połplastry lub jeszcze drobniej
- 500 g bardzo chudego, surowego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 duże udo z kurczaka
- 20 pomidorków koktajlowych, w połówkach
- 10 suszonych śliwek kalifornijskich
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 10 ziaren jałowca
- 2 łyżki czerwonej papryki
- 2 łyżki miodu
- 1 kieliszek czerwonego wina
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Kapustę kiszoną odciskamy(kwas zostawiamy do ewentualnego doprawienia bigosu) i płuczemy na durszlaku. Wkładamy razem z posiekaną kapustą białą do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Do garnka z kapustę dodajemy dokładnie umyte udo. W międzyczasie na oleju(można ewentualnie na smalcu) smażymy cebulę, kiełbasę i boczek(jeśli boczek jest dość tłusty, wcześniej dobrze jest wysmażyć tluszcz oddzielnie). Gdy udo w kapuście będzie ugotowane wyjmujemy je z garnka, obieramy z kości, skórek itp, mięso kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pozostałe składniki, usmażone mięso, wszystkie przyprawy, grzyby, pokrojone na drobniejsze kawałki wraz z wodą, w której się moczyły i gotowały, pomidory, marchewkę, miód, śliwki, zalewamy winem i gotujemy kilka godzin. Czynność gotowania powtarzamy na drugi i trzeci dzień. W razie konieczności dodajemy wodę(tak, aby bigos nie przypalił się lub nie był za suchy. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie gdy za mało kwaśny dodajemy kwasu. Bigos można zaprawić zasmażką z mąki przysmażonej na tłuszczu.
Uwielbiam bigos .... nie dziwię sie wiec, ze u większości osób szybko znika:).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i życzę zdrowych i wesołych Świąt:)
U mnie już się właśnie gotuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam. I u mnie też się gotuje :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię bigos. Nie wiedziałam że można go tak ładnie sfotografować:)
OdpowiedzUsuńCiekawt ten Twój bigos! Zaskoczyła mnie papryka i gotowane udko kurczaka. Ale musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńU mnie taki bigos zawsze gotuję się na pożegnanie starego roku:)
OdpowiedzUsuńCudownych świąt Ci życzę:)
Pozdrawiam!