Przejdź do głównej zawartości

Sernik z brzoskwiniami

Przepis na sernik z brzoskwiniami zapisany przeze mnie na czystej kartce w jednej z kulinarnych broszurek musiał odczekać aż kilkanaście lat na swoją realizację. Ponieważ był niezbyt dokładny, niestety, bez takich danych jak wielkość foremki czy temperatura i czas pieczenia, byłam nieco rozczarowana efektem. Powiększyłam blaszkę, zmniejszyłam ilość mąki i upiekłam ponownie,ale tym razem stwierdziłam, że ser jest za bardzo gumowaty. Upiekłam trzeci raz, praktycznie wszystko z zupełnie innymi proporcjami. Tym razem pełna satysfakcja. Brzoskwiniowy sernik na pysznym maślanym, kruchym spodzie z kremową i puszystą warstwą sera i bezowym dopełnieniem. Kawałki brzoskwiń oczywiście są i wspaniale uzupełniają całość. Sernik z brzoskwiniami w najlepszym wydaniu. Pyszny! Polecam.

Sernik z brzoskwiniami

Przepis na sernik z brzoskwiniami

Ciasto kruche:
  • 2 szklanki maki
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
  • 500 g sera śmietankowego z wiaderka
  • 200 g dowolnego serka typu philadelphia
  • 1/2 kostki masła, miekkiego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Beza:
  • 5 białek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (400g)

Piekarnik nastawiamy na 170 st C, przygotowujemy blaszkę o średnich wymiarach(np 20 na 28 cm)
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczamy na blacie i siekamy nożem, aż do powstania kruszonki i szybko zagniatamy ciasto( można to zrobić również w robocie kuchennym). 2/3 ciasta wykładamy na blachę i wylepiamy dno blaszki. Pozostałe ciasto umieszczamy w lodówce.
Na masę serową ubijamy masło z cukrem i stopniowo dodajemy pozostałe składniki, ser, jajka i cukier waniliowy. Masę serową wykładamy na ciasto w blaszce.
Na ser wykładamy brzoskwinie pokrojone w plastry.
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Ubitą pianę wykładamy na masę serową i brzoskwinie. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
Pieczemy ok 1 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Sernik z brzoskwiniami
 

Komentarze

  1. serniczek wygląda pyszniasto i już mam na niego chrapke:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały serniczek Ewenko! A zdjecia piękne.
    Ściskam:*

    OdpowiedzUsuń
  3. ewenko,
    wspaniała klasyka!
    chcę też życzyć CI wspaniałych świąt! w gronie najbliższych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Znalazłam przepis na identyczny właśnie wczoraj w starym zeszycie mojej mamy. Będę musiała go wypróbować, ciekawe ile podejść będę miała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja właśnie zajadam się identycznym.
    Jest pyszny i robimy go z mamą co roku na święta. :)
    Życzę Ci wesołych, spokojnych i radosnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Samych radosnych chwil! Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  7. Wesołych świąt! Serdeczności! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U Ciebie jednak śnieg pada - na sernik, ale jest :)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  9. Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia
    Niech spełniają się wszystkie Twe marzenia.
    Życzę Ci także zdrowia, bo tego nie można kupić, szacunku i życzliwości od ludzi, bo na to trzeba zasłużyć i spełnienia marzeń, bo to one sprawiają, że życie jest piękne oraz czasu spędzonego w gronie ukochanych osób w tym magicznym czasie Bożego Narodzenia.
    RADOSNEGO ŚWIĘTOWANIA!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Strasznie mi przykro to pisać ale sernik okazał się klapą :( Nie pierwszy raz piekę sernik, ale ten ma zdecydowanie złe proporcje sera i brakuje tu mąki ziemniaczanej lub budyniu, ponieważ cały mi się rozpłynął! Zrobiła się wielka rzeka. Był dobrze ostudzony. Przykro mi tym bardziej, że w smaku jest pyszny.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi Moniko, że sernik Ci nie wyszedł:( Dlaczego? Nie wiem. Podejrzewam, że mógł na to wpłynąć gatunek sera jaki użyłaś, na pewno przyczyną nie jest brak mąki (jakiejkolwiek), bo ostatnio piekę praktycznie tylko takie serniki (wszystkie cheesecakes są bez mąki). W swoim życiu upiekłam już dziesiątki jeśli nie setki serników i nigdy mi się nie zdarzyło, żeby jakiś płynął...Może brzoskwinie miały za dużo soku i Twój sernik wymagał dłuższego pieczenia? Jak widzisz na zdjęciu, sernik wygląda stabilnie. Cieszę się, że przynajmniej Ci smakował:)

      Usuń
    2. Nie zraziłam się na tyle aby nie zrobić go raz jeszcze np. z dodatkiem budyniu. Ser miałam z Piątnicy (zazwyczaj robię na nim lub na Dr. Oetker). Na następny dzięn ser był już bardziej zsiadnięty. Brzoskwini dałam mniej niż w przepisie, więc to nie ich wina. Czasmi tak bywa, że cos nam nie wychodzi ;) Był pyszny dlatego warto go zrobić raz jeszcze :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. Ja do sera dodaję jeszcze 2 budynie śmietankowe (na dużą blachę).

    OdpowiedzUsuń
  12. Piekny sernik!! :) Czy moglabym pominac serek philadelphia i uzyc jedynie wiaderkowego?

    pozdrawiam serdecznie!

    iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza, tak, można użyć tylko serka wiaderkowego.

      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)