Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowe z waniliową polewą

Ciasta marchewkowe mają wielu swoich zwolenników. Są bardzo wilgotne, smaczne, proste do zrobienia. Dzisiejszy przepis na marchewkowe ciasto wzbogacony jest o pyszną waniliową polewę na bazie lekkiego śmietankowego serka oraz bakalie - orzechy i rodzynki nasączone pomarańczowym sokiem. Ciasto jest więc dodatkowo wilgotne, a słodka polewa z serka wspaniale równoważy mniej słodkie ciasto.

Ciasto marchewkowe z waniliową polewą


Przepis na ciasto marchewkowe z waniliowa polewą

  • 85 g sułtanek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 125 ml oleju ze słonecznika
  • 85 g mąki pełnoziarnistej
  • 85 g maki samorosnącej( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 175g jasnego cukru brązowego (light brown soft)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej przyprawy do pierników(mixed spice)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 175 g marchewki, obranej i startej na grubej tarce(2 duże marchwie)

na polewę:
  • 100 g serka typu philadelphia
  • 25 g masła, bardzo miękkiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 175 g cukru pudru, przesianego

Sułtanki namaczamy w soku pomarańczowym prze 3-4 godziny lub całą noc.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia dużą keksówkę.
Przesianą mąkę, cukier, sodę, przyprawy i pół lyżeczki soli umieszczamy w dużej misce. Wlewamy do niej olej i jajka, dobrze mieszamy. Dodajemy marchewkę, orzechy i sułtanki wraz z pomarańczowym sokiem. Mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy ok 1 godziny.
Na polewę ubijamy serek, masło, wanilię i cukier, aż masa będzie gładka. Chłodzimy. Ciasto kroimy wzdłuż na pół. Dolną połówkę smarujemy połową masy, przykrywamy drugą połówką. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy połówkami orzechów.

Ciasto marchewkowe z waniliową polewą

Przepis na bazie przepisu z książki "GoodFood 500 triple tested recipes"

Komentarze

  1. Ja jestem zdecydowanie zwolennikiem. Ale nie umiem go robić. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystkie ciasta marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda :) Marchewkowe jest dobre w każdej wersji, ja zawszę dodaję do niego jeszcze pokrojone kawałeczki ananasa,no i obowiązkowo musi być z polewą! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ostatnio rozsmakowałam się w marchewkowych ciastach, więc przepis zapisuję i z pewnością kiedyś wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o jaaa, wygląda na bardzo wilgotne ciasto - dokładnie takie, jakie lubię. :)
    eh, chciałabym jeszcze przed świętami takie upiec <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię marchewkowe ciasta. Z taką polewą smakują świetnie.
    Pięknie wygląda Twoje ciacho.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też jestem fanką marchewkowego ciasta. Ja zazwyczaj przekładam kremem bydyniowym i oblewam polewą czekoladową.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana, myślisz, że zrobienie w domu cukru trzcinowego czy muscovado jest dobrym pomysłem? http://iamnotevenhere.blogspot.com/2011/02/jak-zrobic-tani-prawdziwy-cukier.html

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, z "pierzynka" z Philadelphii marchewkowe smakuje wybotnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I tym sposobem stworzylam nowe slowo: "wybotnie", polaczenie "wybornie" i "wybitnie" ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto, jedynie zastosowałabym troszkę mniej aromatu waniliowego niż podane jest w przepisie ;) Wilgotne, chrupkie z wierzchu, cudne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)