Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowe z waniliową polewą

Ciasta marchewkowe mają wielu swoich zwolenników. Są bardzo wilgotne, smaczne, proste do zrobienia. Dzisiejszy przepis na marchewkowe ciasto wzbogacony jest o pyszną waniliową polewę na bazie lekkiego śmietankowego serka oraz bakalie - orzechy i rodzynki nasączone pomarańczowym sokiem. Ciasto jest więc dodatkowo wilgotne, a słodka polewa z serka wspaniale równoważy mniej słodkie ciasto.

Ciasto marchewkowe z waniliową polewą


Przepis na ciasto marchewkowe z waniliowa polewą

  • 85 g sułtanek
  • sok z 1 pomarańczy
  • 125 ml oleju ze słonecznika
  • 85 g mąki pełnoziarnistej
  • 85 g maki samorosnącej( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 175g jasnego cukru brązowego (light brown soft)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej przyprawy do pierników(mixed spice)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 175 g marchewki, obranej i startej na grubej tarce(2 duże marchwie)

na polewę:
  • 100 g serka typu philadelphia
  • 25 g masła, bardzo miękkiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 175 g cukru pudru, przesianego

Sułtanki namaczamy w soku pomarańczowym prze 3-4 godziny lub całą noc.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia dużą keksówkę.
Przesianą mąkę, cukier, sodę, przyprawy i pół lyżeczki soli umieszczamy w dużej misce. Wlewamy do niej olej i jajka, dobrze mieszamy. Dodajemy marchewkę, orzechy i sułtanki wraz z pomarańczowym sokiem. Mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy ok 1 godziny.
Na polewę ubijamy serek, masło, wanilię i cukier, aż masa będzie gładka. Chłodzimy. Ciasto kroimy wzdłuż na pół. Dolną połówkę smarujemy połową masy, przykrywamy drugą połówką. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy połówkami orzechów.

Ciasto marchewkowe z waniliową polewą

Przepis na bazie przepisu z książki "GoodFood 500 triple tested recipes"

Komentarze

  1. Ja jestem zdecydowanie zwolennikiem. Ale nie umiem go robić. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystkie ciasta marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda :) Marchewkowe jest dobre w każdej wersji, ja zawszę dodaję do niego jeszcze pokrojone kawałeczki ananasa,no i obowiązkowo musi być z polewą! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kulinarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ostatnio rozsmakowałam się w marchewkowych ciastach, więc przepis zapisuję i z pewnością kiedyś wykorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o jaaa, wygląda na bardzo wilgotne ciasto - dokładnie takie, jakie lubię. :)
    eh, chciałabym jeszcze przed świętami takie upiec <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię marchewkowe ciasta. Z taką polewą smakują świetnie.
    Pięknie wygląda Twoje ciacho.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też jestem fanką marchewkowego ciasta. Ja zazwyczaj przekładam kremem bydyniowym i oblewam polewą czekoladową.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana, myślisz, że zrobienie w domu cukru trzcinowego czy muscovado jest dobrym pomysłem? http://iamnotevenhere.blogspot.com/2011/02/jak-zrobic-tani-prawdziwy-cukier.html

    OdpowiedzUsuń
  10. O tak, z "pierzynka" z Philadelphii marchewkowe smakuje wybotnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I tym sposobem stworzylam nowe slowo: "wybotnie", polaczenie "wybornie" i "wybitnie" ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto, jedynie zastosowałabym troszkę mniej aromatu waniliowego niż podane jest w przepisie ;) Wilgotne, chrupkie z wierzchu, cudne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…