Przepis na makaron domowy
- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/4-1/2 szklanki wody
- sól
Mąkę rozsypujemy na blat, robimy wgłębienie w środku i wbijamy w nie jajka, lekko solimy. Dolewając stopniowo wody(ilość w zależności od rodzaju użytej mąki i wielkości jajek), zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy cienko na obsypanej mąką stolnicy (w czasie wałkowania, pozostałe części przykrywamy czystą ściereczką). Kroimy na paski, po czym układamy jeden na drugi i siekamy na cienkie paseczki, które lekko obsypujemy mąką. Makaron wrzucamy partiami na wrzącą, osoloną wodę i chwilę gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na durszlaku. Przelewamy zimną wodą.
Zgadzam się, nic nie zastąpi domowego. :)
OdpowiedzUsuńDomowy jak zwykle najpyszniejszy :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, nie ma jak domowy :) trochę się trzeba napracować, ale wart :)
OdpowiedzUsuńMakaron domowy jest nie do pobicia a zdjęcia domowego makaronu zawsze wywołują u mnie ślinotok! Ja składniki wrzucam do maszyny do chleba i włączam program do robienia makaronu a potem walczę wałkiem. Mam jednak nadzieję, że w tym roku Mikołaj nie zignoruje po raz kolejny prośby o maszynkę!
OdpowiedzUsuń