Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z rumem

Ciasto z czekolady i ciemnego cukru muscovado, przekładane i oblane pyszną czekoladowo - rumową polewą. Na początku byłam nieco zawiedziona, bo oczekiwałam czegoś innego, ale w miarę upływu czasu stwierdzałam, że ciasto jest coraz lepsze, by ostatnie kawałki zjeść już prawdziwie się nim delektując. Ciasto bardzo smakowało wszystkim, choć z rodzaju tych ciężkich. Niektórzy, twierdzili wręcz, że rozpływa się w ustach. Polewa mega czekoladowa a rum dodaje jej głębi i ostrości - będzie doskonała również do innych wypieków. Miłośnikom mocnych czekoladowych wrażeń to ciasto na pewno posmakuje.

Ciasto czekoladowe z rumem


Przepis na ciasto czekoladowe z rumem

  • 70 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
  • 2 łyżki mleka
  • 175 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 175 g masła, miękkiego
  • 175 g ciemnego cukru muscovado
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

polewa czekoladowa z rumem:
  • 225 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
  • 225 g tłustej śmietanki (double cream)
  • 2 łyżki ciemnego rumu

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Czekoladę i mleko umieszczamy w małym rondelku i bardzo delikatnie, na niewielkim ogniu, podgrzewamy do rozpuszczenia. Mieszamy i zdejmujemy z gazu.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski, dodajemy masło, cukier, jajka i ekstrakt z wanilii. Ubijamy, aż masa będzie gładka po czym mieszamy z rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto wykładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok 30 minut(sprawdzamy patyczkiem), po czym studzimy w foremce przez 5 minut i wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Składniki na polewę, czyli czekoladę, śmietankę i rum umieszczamy w małym rondelku na niewielkim gazie i rozpuszczamy. Zdejmujemy z gazu i studzimy, mieszając od czasu do czasu, aż masa będzie miała łatwą do rozsmarowania konsystencję. Ciasto kroimy na pół, smarujemy spodni krążek 1/3 polewy, przykrywamy drugim. Pozostałą polewę rozsmarowujemy na wierzch i boki ciasta. Można ewentualnie ozdobić wiórkami czekolady.

Ciasto czekoladowe z rumem
Ciasto czekoladowe z rumem
Przepis na podstawie przepisu z książki "Cakes - 100 everyday recipes"

Komentarze

  1. Mega czekoladowo! Coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, barrrdzo czekoladowe :P

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz na rozgrzanie po wieczornym spacerze z psą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo... hmm... czekoladowo? :) Czyli po prostu pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ile czekolady!
    prawdziwa rozkosz.. rarytas dla czekoholików.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja takie ciezkie, intensywnie czekoladowe ciasta wlasnie lubie najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  7. chętnie bym zrobiła, bo akurat mam rum, którego nie mogę dopić, ale niestety biały

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie pyszności. Jeżeli twoje ciasto przynajmniej w połowie smakuje tak cudnie jak wygląda to rewelacja!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. O wow! Boskie. Takie ciasta uwielbiam, intensywnie czekoladowe, pychotka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. czekolada uwielbiam - to coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  11. próbowałam różnych przepisów na ciasta czekoladowe- ten jest najlepszy, robiłam już kilka razy i mogę powiedzieć, że to moje ulubione ciasto;), zresztą wszystkie przepisy są doskonałe:), dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo, że korzystasz z przepisów i cieszę się, że smakują. To naprawdę zachęta do tego, by dalej się dzielić przepisami. Dziękuję :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …