Przepis na ciasto czekoladowe z rumem
- 70 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
- 2 łyżki mleka
- 175 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 175 g masła, miękkiego
- 175 g ciemnego cukru muscovado
- 3 jajka, roztrzepane
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
polewa czekoladowa z rumem:
- 225 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
- 225 g tłustej śmietanki (double cream)
- 2 łyżki ciemnego rumu
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Czekoladę i mleko umieszczamy w małym rondelku i bardzo delikatnie, na niewielkim ogniu, podgrzewamy do rozpuszczenia. Mieszamy i zdejmujemy z gazu.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski, dodajemy masło, cukier, jajka i ekstrakt z wanilii. Ubijamy, aż masa będzie gładka po czym mieszamy z rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto wykładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok 30 minut(sprawdzamy patyczkiem), po czym studzimy w foremce przez 5 minut i wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Składniki na polewę, czyli czekoladę, śmietankę i rum umieszczamy w małym rondelku na niewielkim gazie i rozpuszczamy. Zdejmujemy z gazu i studzimy, mieszając od czasu do czasu, aż masa będzie miała łatwą do rozsmarowania konsystencję. Ciasto kroimy na pół, smarujemy spodni krążek 1/3 polewy, przykrywamy drugim. Pozostałą polewę rozsmarowujemy na wierzch i boki ciasta. Można ewentualnie ozdobić wiórkami czekolady.
Przepis na podstawie przepisu z książki "Cakes - 100 everyday recipes"
Mega czekoladowo! Coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńMniam, barrrdzo czekoladowe :P
OdpowiedzUsuńW sam raz na rozgrzanie po wieczornym spacerze z psą :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo... hmm... czekoladowo? :) Czyli po prostu pysznie!
OdpowiedzUsuńCzekoladowa rozkosz:)
OdpowiedzUsuńile czekolady!
OdpowiedzUsuńprawdziwa rozkosz.. rarytas dla czekoholików.
Ja takie ciezkie, intensywnie czekoladowe ciasta wlasnie lubie najbardziej.
OdpowiedzUsuńchętnie bym zrobiła, bo akurat mam rum, którego nie mogę dopić, ale niestety biały
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności. Jeżeli twoje ciasto przynajmniej w połowie smakuje tak cudnie jak wygląda to rewelacja!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO wow! Boskie. Takie ciasta uwielbiam, intensywnie czekoladowe, pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
czekolada uwielbiam - to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńpróbowałam różnych przepisów na ciasta czekoladowe- ten jest najlepszy, robiłam już kilka razy i mogę powiedzieć, że to moje ulubione ciasto;), zresztą wszystkie przepisy są doskonałe:), dzięki :)
OdpowiedzUsuńMiło mi bardzo, że korzystasz z przepisów i cieszę się, że smakują. To naprawdę zachęta do tego, by dalej się dzielić przepisami. Dziękuję :)
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń