niedziela, 9 grudnia 2012

Kotlety mielone z selerem

Kolejny sposób na urozmaicenie mielonych kotletów czyli mielone inaczej.  Dodany do masy podsmażony seler sprawia, że tradycyjny mielony zmienia swój charakterystyczny smak. Seler jest w nich dość mocno wyczuwalny. Niebagatelna zaletą tych mielonych kotletów jest również dodatkowa porcja warzyw, jaką w ten sposób dostarczamy do naszej całodziennej diety. Kotlety są i zdrowsze i smaczniejsze.

Kotlety mielone z selerem


Przepis na kotlety mielone z selerem
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 g selera korzeniowego, startego na grubej tarce
  • 1 jajko
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 gruby ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 czubate łyżki bułki tartej plus dodatkowo do obtoczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia 

Seler i cebulę podsmażamy na oleju. Lekko studzimy. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, czosnek, bułkę tartą oraz usmażoną cebulę i seler. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju, aż nabiorą ładnego brązowego koloru.

1 komentarz:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)