Kolejny sposób na urozmaicenie
mielonych kotletów czyli mielone inaczej. Dodany do masy podsmażony
seler sprawia, że tradycyjny mielony zmienia swój charakterystyczny smak. Seler jest w nich dość mocno wyczuwalny. Niebagatelna zaletą tych mielonych kotletów jest również dodatkowa porcja warzyw, jaką w ten sposób dostarczamy do naszej całodziennej diety. Kotlety są i zdrowsze i smaczniejsze.
Przepis na kotlety mielone z selerem
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 150 g selera korzeniowego, startego na grubej tarce
- 1 jajko
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 1 gruby ząbek czosnku, zmiażdżony
- 2 czubate łyżki bułki tartej plus dodatkowo do obtoczenia
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Seler i cebulę podsmażamy na oleju. Lekko studzimy. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, czosnek, bułkę tartą oraz usmażoną cebulę i seler. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju, aż nabiorą ładnego brązowego koloru.
takich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńale z pewnością pyszne :]