Przepis na puree z ziemniaków i selera
- 500 g ziemniaków,
- 150 g selera, pokrojonego w grubą kostkę
- 2 czubate łyżki masła
- 1/2 szklanki mleka
- sól i pieprz
Do garnka z gotującą wodą, z dodatkiem łyżeczki soli, wrzucamy pokrojone ziemniaki i selera. Gotujemy do miękkości warzyw(ok 20 minut). Odcedzamy. Dodajemy masło i gorące mleko. Doprawiamy pieprzem. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków(lub ewentualnie blenderem, wtedy masa będzie bardziej gładka)
Fakt, seler jest czesto traktowany po macoszemu. A przeciez mozna z jego udzialem wyczarowac prawdziwe cuda.
OdpowiedzUsuńJa selera lubię, gorzej z moimi chłopakami ;).
OdpowiedzUsuńA dzięki selerowi puree z pewnoscią nabiera wyrazistego smaku:)
takie dziś zrobię - już od dawna zastanawiam się jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń