Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z masła orzechowego i czekolady

Czym więcej próbowałam, tym częściej sięgałam po kawałki tego placka. Ucierane ciasto o arachidowym smaku, z pozoru dość suche, z rozpływającą się w ustach mleczną czekoladą, która idealnie wkomponowała się w fistaszkowy smak. Masa, nieodzowna i równie smaczna, to połączenie dwóch smaków orzechowego i czekoladowego. Bardzo oryginalnie i bardzo smacznie. Ja, chętnie powtórzę.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"

Ciasto z masła orzechowego i czekolady


Przepis na ciasto z masła orzechowego i czekolady

  • 115 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (crunchy peanut butter)
  • 115 g margaryny lub masła, miękkiego
  • 175 g jasnego brązowego cukru miałkiego (soft light brown)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 175 g mąki samorosnącej ( lub zwykłej i 1 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)
  • 1 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 80 g mlecznych groszków (lub połamanej mlecznej czekolady)
  • 2 łyżki mleka

polewa:

  • 80 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 3 łyżki mleka
  • 115 g cukru pudru, przesianego

Piekarnik nastawiamy na 180  st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.
Masło orzechowe, margarynę(lub masło), cukier, jajka i ekstrakt z wanilii umieszczamy w misce. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i dodajemy do miski. Ubijamy składniki ok 2 minut. Dodajemy czekoladowe groszki i mleko.
Masę przekładamy do foremki, wygładzamy wierzch i pieczemy ok 30-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika pozostawiamy jeszcze przez 5 minut w foremce po czym wyjmujemy na kratkę do wystudzenia.
Przygotowujemy polewę.
Rozpuszczamy czekoladę i masło orzechowe w mikrofali lub w miseczce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Mieszamy, aż masa będzie gładka i stopniowo dodajemy cukier puder. Smarujemy wierzch ciasta i kroimy na kwadraty lub prostokąty.


Ciasto z masła orzechowego i czekolady

Komentarze

  1. Wygląda bosko....przydal by mi sie takie duzy kawalek w taki deszczowy dzien :)

    OdpowiedzUsuń
  2. BOSKIE!!! :) Wyślesz mi kawałeczek ? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej. Takie niepozorne, a jednak czytajac liste skladnikow, poczulam, jak slinianki zaczynaja mi pracowac jak szalone :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być dobre, bo jest z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. poproszę spory kawałek na wynos! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. chetnie zapoznam sie z ksiazka, super przepis :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Te kawałki czekolady w środku wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. z masłem orzechowym? poproszę dokładkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowne! czekam na nową dostawę masła orzechowego i zapisuję ten przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o kurcze jakie apetyczne ciasto i zdjecia

    OdpowiedzUsuń
  11. boże masło orzechowe i czekolada to niebiańskie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto jest doskonałe, wiem bo już zajadamy :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziwiam szybką decyzję i cieszę się, że ciasto smakowało:)

      Usuń
  13. Och,wygląda przepysznie. Zachęciłaś mnie, kiedyś na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  14. pomysł niesamowity, akurat kupiłam masło orzechowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawy oryginalny przepis. Robiłam kiedyś szarlotkę z dodatkiem masła orzechowego:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo Wam dziękuję za komentarze:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…