Przejdź do głównej zawartości

Ciasto maślane z gruszkami

Maślane ciasto, przykryte z wierzchu kołderką z gruszek, które w ciastach uwielbiam. Śmietanę można zastąpić maślanką lub mlekiem a na pewno ciasto nie starci nic ze swojego smaku. Ciasto maślane z gruszkami jest wilgotne i bardzo długo utrzymuje swą świeżość. Dodatek kardamonu i gałki muszkatołowej dodaje nieco egzotyki. Polecam.
Przepis z książki Tessy Kiros "Apples for Jam"

Ciasto maślane z gruszkami



Przepis na ciasto maślane z gruszkami


  • 180 g masła, miękkiego
  • 150 g drobnego cukru, plus 1 1/2 lyżki na wierzch
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
  • duża szczypta mielonego kardamonu
  • duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 220 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml płynnej śmietany (single cream)
  • 4 małe, dojrzałe gruszki o wadze ok 700 g


Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.
Masło i cukier ubijamy, do konsystencji kremu. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny, kardamon, gałkę muszkatołową i kolejno po jednym jajku, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia a potem śmietankę i ubijamy, aż masa będzie gładka.
Przekładamy do foremki i pieczemy 20 minut.
W międzyczasie obieramy gruszki, dzielimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Wyjmujemy podpieczone ciasto i układamy na nim gruszki. Posypujemy cukrem. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy dodatkowo 45 minut(sprawdzamy patyczkiem).
Lekko studzimy przed podaniem. Można podawać jeszcze ciepłe.

Ciasto maślane z gruszkami

Ciasto maślane z gruszkami

Komentarze

  1. Pyszne ciasto.
    Takie wilgotne i pachnące :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie wilgotne ciasta :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne, jesienne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie! Przydałoby się na jutrzejsze śniadanie :-) Piękne zdjęcia pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny ciąg dalszy opowieści gruszkowej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z przyprawami...musiało pięknie pachnieć podczas pieczenia :)


    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. cudnie jesienne zdjęcia z tymi gruszkami

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie proste wypieki, mają swój urok.
    Ach, i robisz cudowne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cześć/Dzień dobry, czy ktoś może powiedzieć o jaką dokładnie śmietankę chodzi? :)
    Czy może to być 12%, 30%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mogę powiedzieć :) Single cream to płynna 15% śmietanka, słodka, do zup. Myślę, że nie powinno być wielkiej różnicy, gdy dodamy 12% czy 30%, choć bliżej oryginału będzie, gdy śmietana będzie płynna.

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)