Przejdź do głównej zawartości

Przekładane ciasto kawowe z orzechami

Bardzo lubię przekładane ciasta. Przekładane ciasto kawowe z orzechami jest bardzo proste. Wilgotny biszkopt maślany z dodatkiem dość grubo posiekanych orzechów i lekkim posmakiem kawy. I masa. Pyszna masa. Serek mascarpone o smaku cappuccino. Na drugi i trzeci dzień(jeśli zostanie), jeszcze lepsze. Kawowe ciasto przekładane może z powodzeniem pełnić rolę mini tortu. Idealne dla smakoszy kawowych wypieków, ale na tyle delikatnie kawowe, że i pozostali będą zadowoleni. Polecam.
Przepis z książki Lindy Collister "Cakes & bakes from my mother's kitchen"

Przekładane ciasto kawowe z orzechami


Przepis na przekładane ciasto kawowe z orzechami
  • 180 g masła, miękkiego
  • 180 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 180 g maki samorosnącej(lub zwykła i 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli)
  • 60 g orzechów włoskich
  • 2 lyżeczki kawy instant, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody( u mnie 1 łyzka mocnego espresso)
  • kilka połówek orzechów włoskich do ozdoby
masa kawowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 85 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach gorącej wody(u mnie 2 łyżeczki mocnego espresso)


Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Tortownicę o wymiarach 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło z cukrem ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, dalej ubijając, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy i kawę. Przekładamy do przygotowanej foremki i wykgładzamy wierzch.
Pieczemy ok 20-25 minut(sprawdzamy patyczkiem). Przekładamy na kratkę i studzimy.
Na masę kawową ubijamy serek, przesiany cukier puder i kawę, aż będą gładkie. Ciasto kroimy w poprzek na pół i jedną z połówek smarujemy mniej niż połową przygotowanej masy. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, smarujemy wierzch pozostałą masą i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich.


Przekładane ciasto kawowe z orzechami

Komentarze

  1. Bardzo angielskie ciasto :) Robilam kiedys podobne, na czyjes urodziny w pracy; zniklo w blyskawicznym tempie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto idealnie na mój smak. Jestem niepoprawną miłośniczką kawowych wypieków i deserów. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być pyszne. uwielbiam kawę i mascarpone :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne to ciacho! Jak kawowe to juz mi smakuje. Podoba mi się i chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też jestem wielką fanką przekładanych ciast, to Twoje wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie typowo jesienne połączenie smaków- kawa, orzechy i delikatny serek :) Skojarzyło mi się wręcz ze świątecznymi wypiekami, nie wiem czemu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto skradło moje serce:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam małe pytanie, czy w tym torciku można przemycić trochę alkoholu? Masa, czy ciasto, no i czy ogólnie Pani zdaniem nie popsuje to całego efektu deseru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że przemycić, na pewno ciastu to nie zaszkodzi, może bardziej do masy, bo ciasto jest wilgotne i nie wymaga nasączania. Ja uwielbiam alkohole we wszelkich słodyczach więc jestem jak najbardziej za:)

      Usuń
  9. Bardzo apetyczne ciasto :) Od jakiegoś czasu chodzą za mną kawowe nuty więc ciasto dodaję do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  10. To jest właśnie ten smak , który chciałabym teraz poczuć :):)
    kawowa i orzechowa nuta i do tego kremowość mascarpone ...przepis trafia właśnie na pierwsze miejsce mojej listy ciast do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny swietny,prosty przepis na pacek, którym zachwycam znajomych.PYSZNY! POLECAM!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto bardzo dobre w smaku, idealnie nadaje się do kawy. Mi osobiście nie przypadło aż tak do gustu ponieważ nie przepadam za "suchymi" ciastami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)

Popularne posty z tego bloga

Surówka z selera korzeniowego

Bardzo soczysta i winna surówka z selera korzeniowego. Dwa składniki seler i jabłko starte na drobnej tarce przyprawione sokiem z cytryny, odrobiną cukru i sporą ilością pieprzu. Całość wymieszana ze śmietaną. Jedna z moich ulubionych surówek. Świetna do mięs.




Surówka z selera korzeniowego



pół dużego selera, obranego2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennychsok z cytryny, do smaku1/2 łyżeczki cukrusól, do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu2 kopiaste łyżki śmietany (możne dodatkowo dodać 1 łyżeczkę majonezu)
Seler i jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier, pieprz, sól. Mieszamy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Babka maślana

Bardzo smaczna i wilgotna maślana babka. Ucierana, pół na pół mąka pszenna z ziemniaczaną, z bardzo ciekawą maślaną polewą, która powoduje, że babka jest nietuzinkowa. Idealna na świąteczny stół. Polecam nie tylko amatorom maślanych wypieków





Babka maślana




ciasto:


300 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny175 g mąki pszennej175 g mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek, roztrzepanych2 łyżki mleka

maślana polewa:

100 g drobnego cukru50 g masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki …