sobota, 27 października 2012

Soczewica ze szpinakiem i ziemniakami

Warzywne curry z soczewicą i szpinakiem to odrobina urozmaicenia w naszym menu oraz kolejny sposób na podanie szpinaku, który nie ukrywam, coraz częściej gości na moim stole.  Ja soczewicę ze szpinakiem zjadłam jako samodzielne danie, ale można zjeść z pieczywem, raitą, bądź potraktować jako dodatek.
Przepis z książki "Hugh's three good things..on a plate"

Soczewica ze szpinakiem i ziemniakami


Przepis na soczewicę ze szpinakiem i ziemniakami

  • 250 g czerwonej soczewicy, wyplukanej
  • 1 litr wywaru warzywnego lub wody
  • ok 400 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 ząbki czosnku, dorobno posiekanego
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
  • 200-250 g szpinaku
  • sok z cytryny lub limonki, do smaku
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ćwiartki cytryny lub limonki do podania

Soczewicę umieszczamy w garnku z 800 ml wywaru z warzyw lub wody, doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny i dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Dobrze mieszamy. Poddrzewamy na niewielkim ogniu ok 15-20 minut, często mieszając, aż do powstania gęstego puree. Zdejmujemy z ognia.
W międzyczasie, ziemniaki kroimy na plastry grubości ok 5-10 mm. Podgrzewamy olej na patelni, dodajemy ziemniaki i smażymy około 10 minut, tak aby były rumiane z obu stron. Dodajemy czosnek i przyprawę curry i mieszamy tak, aby ziemniaki były dobrze pokryte. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze minutę lub dwie po czym przekładamy ziemniaki do naczynia z soczewicą.
Na patelnię po smażeniu ziemniaków wkładamy porcjami wypłukany szpinak mieszając do momentu, aż będzie zwiotczały. Soczewicę z ziemniakami dodajemy szpinaku. Całość delikatnie mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, ewentualnie dodajemy więcej curry, soli i pieprzu do smaku. Podajemy natychmiast.

12 komentarzy:

  1. chyba soczewica (skoro czerwona i rozgotowana na puree)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że soczewica:)) Dzięki Agatko za zwrócenie uwagi...ale ja zawsze mylę soczewicę z ciecierzycą;-)

      Usuń
  2. Dziś wszyscy robią mi smaka na soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja nigdy nie jadłam soczewicy, ale ta wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. danie idealne :) mam słabość do soczewicy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skusiłabym się. Same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię tę książkę, niebanalne, ale bardzo proste przepisy. A Twoje danie wygląda wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawie się zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak dla mnie fajne i smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mi tez w zupelnosci wystarczyloby do szczescia :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)