Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2009

Pierre Herme, brownies, Absolut i bursztyn

Do wzięcia udziału w Weekendowej Cukierni zabierałam się już od dawna. Ale tak się składało, że dowiadywałam się o kolejnych wypiekach już w momencie jak ciasta pojawiały się na blogach. Tym razem, nie dość, że szybko zauważyłam zaproszenie do kolejnego, trzynastego już wydania, to jeszcze w bardzo pouczającej wymianie zdań między Anoushką a słynną Młodą, czyli główną Gospodynią WC dowiedziałam się jakie są zasady.
Choć przepis podany przez Anoushkę wydawał się być nader skomplikowany, to ostatecznie zdecydowałam się, chyba głównie przez moją miłość do wszelkich słodyczy z alkoholem. Przeszkód było co niemiara. Głównie brak możliwości kupienia wszystkich potrzebnych składników typu zółte rodzynki czy polewa żelująca i w pierwszej chwili miałam poprzestać tylko na brownies, ale zdjęcia wykonanego już ciasta, które ukazało się na blogu Anoushki ostatecznie przekonały mnie, żeby "pójść dalej". Zrezygnowałam z polewy, żółte rodzynki zastąpiłam zwykłymi, zamiast koniaku dodałam…

Sałatka z jabłek i ryżu

Jabłko jest dla mnie szczególnym owocem. Otóż mogę się obyć przez dłuższy czas bez malin, truskawek, jagód, gruszek, niektórych owoców wcale mogę nie jeść, ale nie mogę obyć się bez jabłka. Ono musi byc u mnie cały rok. Świeże, twarde, soczyste, dostępne w każdej chwili, w której mam na nie ochotę. Ale choć najlepsze to dla mnie jabłko świeże, to jednak nie wzbraniam się przed wykorzystaniem go w potrawach. To jabłko, daje potrawom kwaskowość, winność, wyrazistość.
Dzisiejsza propozycja to bardzo prosta i smacznatrzyskładnikowa sałatka. Ryż, orzechy i jabłko z odrobiną majonezu. Przepis na sałatkę z jabłek i ryżuz książeczki A. Chomicz "100 potraw z jabłkiem" dodaję jako mój wkład w organizowany przez Tatter Dzień Jabłka.


Przepis na sałatkę z jabłek i ryżu
2 duże jabłka1 szklanka ryżu150 g łuskanych orzechów włoskicholej lub majoneznatka pietruszkicukier, sól, pieprz
Ryż gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody i na sicie przelewamy zimna wodą. Mieszamy z obranymi i pokrojo…

Muffiny z kiwi

Powodem, dla którego zdecydowałam się upiec te muffiny, była zwykła ciekawość jak smakują owoce kiwi w cieście. Szczerze przyznam, że wolę surowe, ale muffinom z nimi także nic nie brakuje. Są mięciutkie, sprężyste i widać smakowały domownikom, bo znikały w tempie błyskawicznym. Za przepis bardzo dziękuję Caritce:)


Muffiny z kiwi

3 kiwi240 g mąki1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody120 g masła125 g cukru3 jajka1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii120 ml mleka
Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy formę, natłuszczając ją lub wykładając papilotkami.
Obieramy kiwi i kroimy na małe kawałki
Mieszamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
W drugiej misce ubijamy masło, cukier, jajka i mleko mikserem na puszysta pianę(masło choć miękkie nie połączyło się z resztą, ale i tak ciasto wyszło). Dodajemy suche składniki oraz kawałki kiwi i dokładnie mieszamy z resztą(ja za bardzo dokładnie nie mieszałam).
Rozkładamy do blaszki i pieczemy ok 20-25 minut.

Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną i serem

Kaszę gryczaną lubię bardzo. Choć nie zawsze pałałam do niej miłością. W dzieciństwie, w czasie moich corocznych wakacji u babci, bardzo często miałam okazję spróbować gryczanego placka, który był dość regularnie przez babcię pieczony. W tej chwili nie pamiętam już, czy był on z ziemniakami, czy tylko z białym serem, czy w cieście, pamiętam jedynie zapach i to, że tego placka nie jadałam. Dziś wiele bym dała, żeby móc zjeść kawałek. Babka, a właściwie ziemniaczany placek, z przepisu Olgi, choć to nie babciny placek, trochę przypomniał mi tamte klimaty i w jakiejś części zaspokoił mój apetyt na kaszę gryczaną. A przy okazji stanowił niecodzienny i zdrowy obiad.


Babka ziemniaczana z kaszą gryczaną i serem

1 kg ugotowanych białych ziemniaków100 g kaszy gryczanej ( 1 torebka)200 g śmietany(małe opakowanie)250 g sera feta4 jajka1 pęczek natki pietruszki2 cebulki dymki razem ze szczypiorkiemsól i czarny, mielony pieprz
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy…

Muffiny marchewkowe korzenne

To mój kolejny muffinkowy wypiek i kolejny marchewkowy, choć marchewkowe muffiny piekę pierwszy raz. I nie było rozczarowania, a wręcz niespodzianka, bo kilkudniowy muffin(odchudzam się;)) smakował mi nawet lepiej niż świeży. Sprężyste, mocno aromatyczne, z cukrowo-cynamonowa posypką i z pysznymi rodzynkami w środku. Bardzo mi smakowały!


Muffiny marchewkowe korzenne

80ml oleju słonecznikowego100 g drobnego cukru2 duże jajka125 g drobno startej marchewki35 g rodzynek200 ml mleka1/2 łyżeczki esencji waniliowej250 g mąki1 łyzki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1 łyżeczka przyprawy do pierników(allspice)1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki solicynamon i cukier do posypania
Ubijamy olej z cukrem. Dodajemy jajka i ubijamy do białości. Dodajemy marchewkę, rodzynki, mleko i esencję waniliowa.
Mieszamy przesiana mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do pierników, cynamon i sól. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy niedbale:)
Przekładamy do natłuszczonych foremek lub papilotek, wypeł…

Kulki orzechowe

Wiele lat temu, byłam na krótkim przyjęciu weselnym. Był tam tzw szwedzki stół i oprócz sałatek serwowano spore ilości słodkości. Wśród typowo weselnych ciast zauważyłam kilka rodzajów mniejszych i większych kuleczek, czegoś na kształt, za przeproszeniem, kozich bobków itp. Nie omieszkałam oczywiście spróbować. No i skończyło się tym, że chodziłam i wyszukiwałam na talerzach tych małych słodkości. To było coś fantastycznego w smaku. Wszystkie mocno alkoholowe, jasne, ciemne, orzechowe, marcepanowe, airkoniakowe, bakaliowe. Wspaniałe. Niestety, nie byłam wtedy tak zapaloną kucharką jak teraz i dowiedziałam się tylko, że tą galanterię robiła rodzina pana młodego "z gór".
Smak tych pyszności nie pozwolił mi jednak zaprzestać poszukiwań czegoś, co choć w minimalnym stopniu przypominałoby mi tamte wrażenia. I oto są. Pierwsze podobne. Kulki orzechowe. Alkoholowe. Pyszne. Przed którymi trudno się oprzeć i sięgając po kolejną powtarzać...to już ostatnia. Aż wreszcie, to niestety ta…

Ciasto ze śliwkami

Kiedy pojawiają się w sprzedaży śliwki, to pierwsze o czym myślę, to śliwkowe ciasto. Pierwszym ciastem śliwkowym, które upiekłam w tym roku, był kompletny niewypał. Przyznam się, że coś takiego jeszcze mi się nie zdarzyło. To tak jakby wydawca przepisu( przepis znalazłam w jednej z książeczek cyklu "Lubię gotować") zamieszczał przepisy z głowy, bez sprawdzenia, co z tego wyjdzie. Światełko ostrzegawcze mi się paliło, a i owszem, bo mąki jak na taką foremkę było za dużo, ale cóż pragnienie czegoś śliwkowego i apetyczne zdjęcie zrobiło swoje. I cóż otrzymałam? Grubą warstwę kruchego ciasta ze śliwkami zatopionymi w resztkach polewy jajeczno cukrowo śmietanowej. Większość tej polewy(dobrą szklankę) musiałam wylać do zlewu, bo zwyczajnie nie zmieściła się. Całe szczęście, że to kruche ciasto było smaczne i dało się to jeść, ale zupełnie nie rozumiem, jak można zamieszczać nie sprawdzone przepisy.
Na pocieszenie upiekłam sprawdzone i zamieszczone przez Hichotkę na forum Cincin t…

Szarlotka bardzo szybka

Wiele, wiele lat, szarlotka to było to ciasto, którego zwyczajnie nie lubiłam. I byłam zdziwiona, dlaczego niektórzy tak za nią przepadają. Polubiłam, gdy postanowiłam upiec własnoręcznie. I traf chciał, że trafiłam wtedy na wspaniały przepis, który wykorzystałam wielokrotnie. Upieczona szarlotka miała wspaniały smak, idealną jak dla mnie słodycz, wspaniały aromat cynamonu i... rodzynki. Najlepsza była na ciepło, a więc przed podaniem wstawiałam ją zawsze na chwilę do mikrofalówki. Niestety książeczka z przepisem gdzieś mi się zapodziała. Na forum Cincin, Jotka podała podobny przepis. Też z tartych jabłek i choć bez rodzynek(przecież zawsze można sobie dodać), to jednak bardzo przypomina mi tamto ciasto. Zeszło błyskawicznie:)



 Szarlotka bardzo szybka

Ciasto:

300 g mąki150 g cukru100 g masła1 jajko2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli
oraz:
4 duże jabłka3-4 łyżki cukru1-2 łyżeczki cynamonu3-4 łyżki grubego cukru kryształu(dałam demararę) do pos…