Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2010

Zupa kalafiorowa

Kalafiorowa, to jedna z moich ulubionych zup. Zwykła, tradycyjna, z pływającymi warzywami, dużą ilością masła i koperku. Robię ją od wielu lat niezmiennie tak samo i niezmiennie się nią zachwycam(nie tylko ja zresztą). A ponieważ w sklepach coraz więcej młodych warzyw, więc i zupa kalafiorowa będzie częściej gościć na naszym stole. Ku uciesze nas wszystkich.

Zupa kalafiorowa

kalafior4 ziemniaki2 marchewkikawałek selera korzeniowegoliście z selerapietruszkakawałek poracebula2 kostki rosołowelistek laurowy, ziele angielskie(kilka ziaren)natka pietruszki, koper(dużo kopru)masło(sporo, tak aby było wyraźnie czuć maślany smak)sól i pieprz do smakuśmietana
W sporym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy warzywa(seler, por, pietruszka, cebula, pokrojona marchew), listek laurowy, ziele angielskie, kostki rosołowe. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodajemy podzielonego na cząstki kalafiora i pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sporo masła, dużo kop…

Lody truskawkowe z kandyzowaną skórką pomarańczową

Jakieś 2 tygodnie temu, o czym już wczesniej wspominałam, stałam się posiadaczką maszynki do lodów. Nie będę ukrywała, że kręcenie lodów, bardzo mnie kręci. Do tego stopnia, że wzbogaciłam się o kolejne książki kucharskie, tym razem z przepisami na lody a nawet pokusiłam się o własną recepturę, którą mam śmiałość dzisiaj zaprezentować. Moimi pierwszymi lodami były lody truskawkowe z przepisu zamieszczonego w instrukcji użytkowania maszynki. Nigdy nie przepadałam za lodami truskawkowymi, ale te pierwsze domowe, były znacznie lepsze od tych, które dotychczas miałam przyjemność jeść. Postanowiłam je ulepszyć tak, aby bardziej odpowiadały moim gustom i stwierdziłam, że tworzenie lodów daje duże możliwości do wyeksponowania własnej wyobraźni a przy tym jest bardzo proste. Efekt, moim zdaniem i nie tylko moim - znakomity. Lody są bardzo mocno śmietankowe z wyraźnym truskawkowym smakiem, no a skórka pomarańczowa tylko dodaje uroku całości. Chyba polubiłam lody truskawkowe.
Przepis dołączam d…

Sernik bistro

Jako przerywnik pomiędzy kolejnymi ciastami i deserami owocowymi zrobiłam sernikbistro. Sernika nie piekłam bardzo dawno, a to jedno z moich ulubionych ciast(w zasadzie to mam prawie same ulubione). Tym razem postanowiłam wypróbować przepis z " The complete book of cupcakes, cheesecakes and cookies" AWW. To bardzo prosty, lekki sernik z nutą piernikową. Użyłam philadelphi, ale myślę, że z jakimś dobrym wiaderkowym serem będzie jeszcze lepszy. Sernik nie opada, ma fajną kremową konsystencję i choć prosty, to śmiem twierdzić, że jest bardzo fotogeniczny;)


 Sernik bistro

250 g zwykłych herbatników125 g masła, rozpuszczonego1/2 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)
masa serowa:
4 jajka3/4 szklanki(165 g ) drobnego cukru500 g serka śmietankowego(dałam philadelphia)1 łyżka startej skórki z cytryny
Rozkruszyć na drobno herbatniki (herbatniki umiesciłam w woreczku foliowym i rozgniatałam wałkiem). Dodać rozpuszczone masło i połączyć. Wgnieść miksturę w tortownicę o wymiarach 20…

Eton mess - przepis

Bardzo szybki, prosty i smaczny deser. Nazwa wskazuje na rodowód brytyjski, ale angielskie małżeństwo (sześćdziesięciolatków), które wpadło do nas w momencie gdy byłam w trakcie "sesji zdjęciowej"deseru, nigdy o nim nie słyszało. No cóż, takiego bałaganu w szklance, można narobić pod każdą szerokością geograficzną. A deseru nie trzeba właściwie próbować, by stwierdzić, że z połączenia bezy, bitej śmietany i truskawek może wyjść tylko coś niesamowicie pysznego. Polecam.

Eton mess - przepis

250 ml śmietanki( dałam kubek 284ml double cream)2 łyżeczki drobnego cukru, opcjonalnie(nie dałam)50 g bez (ok 4 sporych bez, u mnie własnej roboty)225 g truskawek
W misce delikatnie ubijamy śmietankę (z cukrem, jeśli dodajemy). Do ubitej śmietanki dodajemy pokruszone bezy i delikatnie mieszamy.
Truskawki miażdżymy widelcem. Mieszamy z przygotowaną mieszanką śmietanowo-bezową. Przekładamy do szklanek i podajemy.
Przepis z "Home Cooking" Rachel Allen, dodaję do akcji truskawkowej Ol…

Pistachio kulfi czyli indyjskie lody pistacjowe

Nie przepadałam za lodami. Za lodami samymi w sobie. Na przykład taki włoski kupiony w budce. Mogłam się obyć, powiedzieć - nie, przejść obojętnie. Ale już po taki gałkowy z kawałkami orzechów włoskich, lub podany w pucharkach "sklepowy", ale z różnymi dodatkami sięgałam chętnie. Miałam też swojego ulubionego loda na patyku. Nie pamiętam nazwy(po głowie mi chodzi pinky), był w kształcie trójkąta oblany różowym czymś a w środku malinowy, z malinowymi "pesteczkami". Uwielbiałam tego loda.
Ostatnio pomyślałam sobie o lodach. Ale domowych. I trafiłam na maszynkę do lodów. Dzisiejsze lody, to moje drugie(pierwsze to były zwykłe truskawkowe z instrukcji do maszynki) i nie ostatnie. Te typowo indyjskie lody, z głównym smakiem słodkiego mleka skondensowanego, drobinkami orzechówpistacjowych i mgiełką różaną są jak dla mnie pyszne. Wydzielane po gałce, żeby zostały na dłużej;) Na pewno do powtórzenia.


Pistachio kulfi czyli indyjskie lody pistacjowe

1,8 litra pełnego mleka1 …

Krajanka z truskawkami i serkiem mascarpone

Kruchy, maślany spód i truskawkowo-mascarponowy wierzch...może nie wygląda to najlepiej, ale smakuje dobrze. Na tyle dobrze, że musiałam wstrzymywać się przed sięganiem po więcej, ale ponieważ byli też tacy, co nie narzucają sobie takich ograniczeń, krajanka z truskawkami i serkiem mascarpone bardzo szybko znikła.
Przepis z książki "Cakes & slices"(chyba wszystko z tej książki zrobię;)) zapisuję do kulinarnej zabawy Olgi Smile Truskawkowy Sezon.



Krajanka z truskawkami i serkiem mascarpone

175 g masła, miekkiego80 g drobnego cukru1 żółtko250 g mąki, przesianej300 g sera mascarpone60 g cukru pudru, przesianego1 łyżka soku z cytryny300 g truskawek, pokrojonych w ćwiartki50 g ciemnej czekolady, pokrojonej
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremke o wymiarach 20 na 30 cm.
Masło z cukrem ucieramy do białości, dodajemy żółtko i dobrze ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Masę wykładamy do foremki, nakłuwając widelcem. …

Muffiny z rabarbarem, marcepanem i amaretto

Czy z resztek może wyjść coś pysznego? Owszem, pod warunkiem, że te resztki to rabarbar i marcepan. I tak w ramach opróżniania półek powstały te, okazało się, że jedne z najlepszych jakie robiłam, muffiny. Lekko kwaskowaty rabarbar wtopiony w ciasto ze słodkim marcepanem i rodzynkami, delikatnie otulony aromatem amaretto. Tak, okazuje się, że rabarbar doskonale współgra, również z amaretto. Mało pracy, niewiele czasu do zrobienia i niewiele czasu na delektowanie, bo muffiny poszły migiem. Polecam.



 Muffiny z rabarbarem, marcepanem i amaretto

115 g masła100 g cukru175 g mąki2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia120 ml mleka150 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm plastry100 g marcepanu, startego100 g rodzynek2 łyżki amaretto
Piekarnik nastawiamy na 190 st C i wkładamy papilotki do 12 muffinowej formy.
Masło ucieramy z cukrem do białości, stopniowo dodajemy po jajku i ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia na przemian z mlekiem. Mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar, start…

Blondies migdałowo-truskawkowe

Proste i łatwe ciasto z wykorzystaniem niewielkiej ilości truskawek. Jak to bywa z owocowymi ciastami "łatwo się je", i choć może ciasto samo w sobie jest dość suche to dodatek truskawek odpowiednio je "nawilża". Do tego delikatny migdałowy aromat, chrupiące migdały...i kubek kawy. Migdałowo-truskawkowe blondies to bardzo dobre, letnie ciasto.

Blondies migdałowo-truskawkowe


125 masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczania200 g brązowego cukru light2 duże jajka, roztrzepane1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego250 g maki1 łyżeczka proszku do pieczenia50 g migdałów bez skórki, pokrojonych100 g świeżych, małych truskawek25 g płatków migdałowych
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm.
Masło i cukier ucieramy do białości. Stopniowo dodajemy jajka i migdałowy ekstrakt. Ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ucieramy. Dodajemy posiekane migdały i mieszamy. Dodajemy…

Ciasto czekoladowo-bananowe

Sezon truskawkowy prawie w pełni a ja uparcie wypróbowuję przepisy na kolejne bananowe ciasta. I nie wiem, czy na tym się skończy, bo kolejne banany dojrzewają a ja wciąż wynajduję nowe przepisy na te jedne z najlepszych ciast. Czyżby tajemnicą powodzenia była gwarantowana wilgotność tych ciast? Prostota wykonania? To, że zawsze się udają? Nie wiem. Wiem, że jeszcze nigdy nie zostało mi na drugi dzień. Ciasto czekoladowo-bananowe, kryje w swoim wnętrzu nie tylko wilgotną bananową miazgę i startą czekoladę, ale również spore kawałki chrupiących włoskich orzechów.




 Ciasto czekoladowo-bananowe

3 dojrzałe banany, rozmiażdzone170 g(3/4 szklanki) drobnego cukru185 g (1 1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym2 jajka, roztrzepane3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju3 łyżki mleka100 g ciemnej czekolady, startej90 g orzechów włoskich, posiekanychśmietana do podania(opcjonalnie)
Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 10 na 20 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Mies…

Pieczeń wieprzowo-ziołowa

Rzadko robiłam mięsne pieczenie, zwłaszcza z mielonego mięsa, ale postanowiłam to zmienić. To dobry sposób na urozmaicenie codziennego jadłospisu. Dzisiejsza pieczeń bardzo przypadła do gustu domowników, a mały kawałek jaki pozostał, z powodzeniem został użyty jako wkład do śniadaniowej kanapki. Masę mięsną zrobiłam dzień wcześniej. Włożyłam do foremki i wstawiłam na noc do lodówki. Zaoszczędziło mi to czasu dnia następnego i miałam "szybki" obiad.


 Pieczeń wieprzowo-ziołowa

1 łyżka oleju1 cebula, drobno pokrojona2 plastry wędzonego boczku bez skórki, pokrojone500 g mięsa mielonego wieprzowego100 g bułki tartej1 jajko, roztrzepane1 łyżeczka soli2 łyżki koncentratu pomidorowego1 łyżka suszonego estragonu lub tymianku
Na posypkę:
2 plastry wędzonego boczku25 g bułki tartej50 g sera cheddar, startego
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Podgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę ok 3, 4 minut. Przenosimy do miski. Dodajemy boczek, mięso mielone, bułkę tartą, jajo, sól, koncentrat i…

Ciasto jogurtowo-rabarbarowe

I jeszcze jeden rabarbarowy wypiek(ale nie ostatni;) na bardzo proste, codzienne ciasto. W smaku i wilgotności, lekko przypominające drożdżowe. Jak dla mnie ciut za słabo czuć róże, dodałabym łyżkę więcej wody różanej. Do popołudniowej herbatki.

Ciasto jogurtowo-rabarbarowe

150 g pokrojonego rabarbaru310 g mąki ze środkiem spulchniającym (self-raising) przesianej250 g drobnego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 jajka, w temperaturze pokojowej, roztrzepane125 g jogurtu1 łyżka wody różanej125 g masła, rozpuszczonego
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm.
Mieszamy rabarbar, mąkę i cukier. Dodajemy wanilię, jaja, jogurt, wodę różaną i rozpuszczone masło i mieszamy do połączenia składników.
Masę wykładamy do foremki i pieczemy ok 1 godz. Pozostawiamy na 15 minut w formie, po czym wyciągamy i studzimy na kratce. Podajemy z jogurtem lub śmietanką.
Przepis z książki wydawnictwa Murdoch "Cakes & slices"

Ciasto rabarbarowo-pomarańczowe

To kolejne pyszne rabarbarowe ciasto, którym miałam okazję się w tym roku raczyć. Tym razem ze świetnie pasującym pomarańczowym akcentem. A dodatek mielonych migdałów? Ci, którzy próbowali, wiedzą, że ciasta z nimi są fantastyczne. Świetna, wilgotna konsystencja z lekko wyczuwalnymi drobinkami migdałów. Niepowtarzalny smak. Pyszne. Polecam nie tylko tym, którzy nie liczą kalorii.

Ciasto rabarbarowo-pomarańczowe


350 g rabarbaru, pokrojonego w słupki długości 4 cm200 g drobnego cukru trzcinowego(golden caster)starta skórka i sok z 1/2 małej pomarańczy140 g miękkiego masła2 jajka, roztrzepane1/2 łyżeczki proszku do pieczenia85 g mąki ze środkiem spulchniającym100 g mielonych migdałów
Na posypkę:
25 g masła, rozpuszczonego25 g cukru light muscovadostarta skórka z 1/2 małej pomarańczy50 g migdałów(płatków migdałowych)cukier puder do posypania
Rabarbar mieszamy z 50 g cukru i skórką pomarańczową. Odstawiamy na 1 godzinę, mieszając raz lub dwa razy.
Piekarnik nastawiamy na 190 st…