Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2010

Bułeczki bardzo szybkie

Kolejne bułki, które wypróbowałam i bardzo polecam. Są nieskomplikowane, neutralne w smaku, szybkie i bardzo smaczne. Piekłam je już kilka razy i z mlekiem w proszku i bez(wtedy pół na pół mleko z wodą). Pokusiłam się nawet o spróbowanie z dodatkiem 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, jak doradza właścicielka bloga, na którym znalazłam ten przepis. Ten dodatek można sobie jednak spokojnie darować. Ja przynajmniej nie wyczułam różnicy.

Bułeczki bardzo szybkie


600 g mąki2 łyżeczki drożdży instant400 ml ciepłej wody1 łyżka mleka w proszku lub zamiast 400 ml wody 200 ml wody i 200 ml mleka4 łyżki oleju roślinnego2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli

Mąkę, drożdże, sól, cukier i mleko w proszku umieszczamy w misce i mieszamy, dodajemy olej i płyny. "Gnieciemy" ciasto za pomocą haka ok 10 minut.
Przenosimy ciasto na lekko naoliwiony blat lekko naoliwionymi rękami i pozostawiamy tam przez 10 minut. Dzielimy ciasto na 12 części i kształtujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce natłuszczo…

Ciasto jogurtowe z malinami i białą czekoladą

Ciasta na jogurcie, to jak dla mnie idealna propozycja na lato. Jak dodamy do tego maliny, to otrzymamy dodatkowo orzeźwiającą nutę. Dodatek białej czekolady, lekko osłodzi nam ten lekko kwaskowaty za sprawą malin smak. W efekcie powstanie ciasto, od którego trudno się oderwać. Bardzo trudno.

Ciasto jogurtowe z malinami i białą czekoladą

125 ml oleju słonecznikowego175 g mąki1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia125 g malin świeżych (mogą być mrożone)75 g białej czekolady, posiekanej125 g drobnego cukru trzcinowegostarta skórka i sok z jednej pomarańczy125 ml jogurtu3 średnie jajka, ubitecukier puder do posypania
Piekarnik nastawiamy na temp 190 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę.
Mąkę i proszek przesiewamy do miski. Dodajemy maliny i obtaczamy je delikatnie w mące tak aby całkowicie je pokryć. W środku mąki robimy wgłębienie.
W innej misce ubijamy cukier, olej, skórkę i sok z pomarańczy, jogurt i jajka. Wlewamy do wgłębienia w mącznej miksturze. Dodajemy posieka…

Chleb wiejski (Polish Cottage Rye)

Ten chleb to chyba najlepszy jak dotychczas chleb na zakwasie, który upiekłam. Piekę go już systematycznie od jakiegoś czasu i zawsze się nim zachwycam. Chleb wiejski jest bardzo prosty w wykonaniu, choć jak to z zakwasowcami trzeba go zaplanować i swoje odczekać, ale efekt jest fantastyczny. Sprężysty, niezwykle smaczny z chrupiącą skórką, pyszny polskiwiejski chleb. Bardzo polecam.




 Chleb wiejski (Polish Cottage Rye)

Zaczyn:
30 g płynnego zakwasu żytniego175 g letniej wody175 g jasnej maki żytniej
Ciasto:
325 g letniej wody500 g maki chlebowej pszennej10 g soli
Składniki na zaczyn mieszamy 8-12 godzin przed pieczeniem.
Wyrośnięty zaczyn mieszamy ze składnikami na ciasto i wyrabiamy ok 10 minut.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2-4 godzin. Po tym czasie przekładamy do natłuszczonej foremki(lub formujemy bochenek) i pozostawiamy do kolejnego rośnięcia. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 200 C i pieczemy ok godziny. Można też wstawić do piekarnika nagrzanego na maksymal…

Midnight cookies czyli mocno czekoladowe ciasteczka

Te bardzo mocno czekoladowe ciasteczka upiekła Ola. Odmierzała składniki, lepiła kulki, "pozowała" do zdjęcia. A potem zajadała. Razem z nami. A ciasteczka są tak pyszne, że maja bardzo krótki okres leżakowania. Nie są kruche, mają lekko ciągnącą konsystencję i bardzo, ale to bardzo czekoladowy smak. To było dla mnie wielkie zaskoczenie, że z paru prostych składników powstało coś tak pysznego. Polecam.




Midnight cookies czyli mocno czekoladowe ciasteczka
125 g masła, miękkiego175 g drobnego cukru1 jajko, roztrzepane1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii125 g mąki35 g kakao1/2 łyżeczki sody
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy papierem do pieczenia dwie duże blachy.

Masło i cukier ubijamy do białości. Dodajemy jajo i ekstrakt z wanilii i ucieramy aż masa będzie gładka. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę. Dobrze ubijamy.

Wilgotnymi dłońmi robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczamy na blasze, pamiętając o pozostawianiu odstępów między nimi. Pieczemy ok 10-12 minut.…

Ciasto agrestowo-pomarańczowo-migdałowe

Kolejne moje agrestowe ciasto. Jak już wspomniałam, zostałam obdarzona pojemnikiem agrestu. Ponieważ kompletnie nie nadawał się do jedzenia na surowo, czego ogromnie żałuję,całość wykorzystałam do wypieków. Do tego drugiego ciasta, agrest zdążył leżąc w lodówce lekko zmięknąć, więc nie omieszkałam spróbować kilku surowych kuleczek. A ciasto jest dość podobne dociasta agrestowego-migdałowego. Zawiera bowiem również mielone migdały a różni je dodatek pomarańczowego akcentu. Oba ciasta są jednakowo smaczne i bardzo szybko zostały zjedzone.

Ciasto agrestowo-pomarańczowo-migdałowe

200 g masła lekko solonego, miękkiego(dałam niesolone)100 g mąki ze środkiem spulchniającym1/2 łyżeczki proszku do pieczenia175 g drobnego cukru, plus 2 łyżeczki do dekoracjidrobno starta skórka z jednej dużej pomarańczy2 duże jajka100 g mielonych migdałów175 g agrestu, bez korzonków i ogonków25 g cukru muscovado, jasnego50 g migdałów bez skórki(dałam płatki migdałowe)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszcza…

Petit pains au lait czyli francuskie bułeczki mleczne

Dość długo czekałam na zrobienie tych mlecznych bułeczek. Ale w końcu kupiłam świeże drożdże i już wiem, że cała paczka pójdzie na te bułki. Najpyszniejsze jakie do tej pory zrobiłam. Pięknie pachnące, delikatne, z pięknymi dziurkami. W smaku przypominają mi bułki ze sklepów Społem, jakimi przed laty z zachwytem się raczyłam. Profesjonalne. Fantastyczne. Bardzo polecam.

Petit pains au lait czyli francuskie bułeczki mleczne

450 g mąki chlebowej10 ml/2 łyżeczki soli15 ml/1 łyżka drobnego cukru50 g masła, miękkiego15 g świeżych drożdży280 ml ciepłego mleka, dodatkowo do smarowania
Lekko natłuszczamy 2 blachy(wyłożyłam papierem, jedną)
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól. Dodajemy cukier i masło, mieszamy.
Drożdże rozprowadzamy w 4 łyżkach mleka. Mieszamy z pozostałym mlekiem. Łączymy z mączną mieszanką.
Ciasto przenosimy na lekko obsypany mąką blat i zagniatamy ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (robił to za mnie hak). Zagniecione ciasto umieszczamy w lekko naoliwionej …

Ciasteczka z masłem orzechowym i rodzynkami

Ciasteczka piekę rzadko, ale wciąż obiecuje sobie, że to zmienię. Przyznaję, że wolę wyciągnąć rękę po kawałek ciasta niż ciastko. Ale okazuje się, że nie wszyscy podzielają to zdanie i chociażby ze względu na domowników postaram się trochę częściej piec takie małe co nieco. Ciasteczka z masłem orzechowym i rodzynkami są kruche, o delikatnym arachidowym smaku i z dużą ilością rodzynek.

Ciasteczka z masłem orzechowym i rodzynkami

125 g masła, miękkiego150 g drobnego cukru1 średnie jajko150 g mąki, przesianej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli125 g masła orzechowego z kawałkami orzechów(peanut crunchy)175 g rodzynek
Piekarnik nastawiamy na 190 st C i natłuszczamy dwie blachy (wyłożyłam papierem do pieczenia). Wszystkie składniki za wyjątkiem rodzynek ubijamy do białości. Dodajemy rodzynki i mieszamy.
Na blachę wykładamy kopiastą łyżeczkę masy, pozostawiając miejsce między ciastkami. Pieczemy ok 15 minut .
Pozostawiamy na blasze do lekkiego ostygnięcia, po czym wykładamy na…

Black forest brownies czyli brownies z czereśniami

Bardzo dawno nie było u mnie brownies. Zdaję sobie sprawę, że ciasto czekoladowe w upały to trochę ryzykowny pomysł. Na szczęście w Anglii jest bardzo przyjemnie i ciepło, ale daleko takiej pogodzie do upałów. Zrobiłam więc. Z czereśniami i alkoholizowaną bitą śmietaną. Połączenie mocno czekoladowego, wilgotnego ciasta z lekką śmietanką i orzeźwiającymi czereśniami było chyba dobrym zestawieniem, bo ciasto poszło szybciej niż się spodziewałam. Widocznie nie tylko ja zatęskniłam za czekoladowym smakiem.



 Black forest brownies czyli brownies z czereśniami

115 g masła85 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia55 g kakao2 jajka, lekko ubite175 g drobnego cukru1 łyżeczka ekstraktu wanilii1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego140 g ciemnych czereśni bez pestek, podzielonych na ćwiartki
Czereśniowa śmietanka:
150 g tłustej śmietanki(double cream)1 łyżka likieru wiśniowego (kirsch liqueur)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy prostokątna foremkę o wymiarach 28 na 18 cm. Mieszamy razem mąk…

Młoda kapusta z zasmażką na maśle

Co roku z wielkim podekscytowaniem czekam na młodą kapustę. To wszak jedno z najpyszniejszych dań letnich. I choć mam swójsposób na przyrządzenie młodej kapusty , to z wielką ciekawością przeglądałam przypisy, które ukazywały się na kulinarnych blogach.
Tym razem postanowiłam wypróbować sposób, w jaki robi ją Olga ze Smaku Imprezy. Kapusta jest bardzo delikatna, z dużą ilością cebuli i koperku, z zasmażką przyrządzona na maśle. Robiłam ją już dwukrotnie. Za każdym razem zjadana była z wielkim apetytem. A o niewielką część, która zostawała na później, toczyły się prawie bitwy;) Pycha.

 Młoda kapusta z zasmażką na maśle

2 główki młodej kapusty(razem ok 1,5 kg)4 duże cebulepęczek koperku100 g masła2 kopiaste łyżki mąkisól i pieprzziele angielskieliść laurowy
Kapustę szatkujemy dość grubo. Wrzucamy do garnka i ugniatamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziele angielskie, liść laurowy. Doprawiamy pieprzem i solą. Zalewamy wodą(ok.1,5 litra). Gotujemy do miękkości kapusty, ok 30 minut. W …

Muffiny z truskawkami i bitą śmietaną

Co prawda sezon truskawkowy powoli dobiega końca, ale dlaczego nie wykorzystać tych ostatnich truskawek na przyrządzenie muffin? Na dodatek muffin z bitą śmietaną? Po raz kolejny przekonałam się, że latem, najlepsze muffiny, to muffiny z owocami. Lekkie i orzeźwiające. Idealne, gdy na dworze gorąco(choć u nas pogoda jest idealna) a nam tak bardzo chce się czegoś słodkiego.


Muffiny z truskawkami i bitą śmietaną

6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła150 g truskawek280 g mąki1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli115 g drobnego cukru2 jajka250 g śmietanki 18% (single cream)1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Na wierzch:
125 g śmietanki 48% (double cream), oczywiście może być kremówka 36%12 całych niedużych truskawek
Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin (natłuszczamy lub wypełniamy papilotkami).
Truskawki kroimy na małe kawałki. Mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy cukier i pokrojone truskawki.
Jajka umieszczamy w oddzielnej misce …

Ciasto agrestowo-migdałowe

Gdyby postawić przede mną wszystkie owoce świata i gdybym mogła wybrać sobie tylko jeden, z pewnością mój wybór byłby oczywisty. Wybrałabym agrest. Nie wiem dlaczego, ale tak było zawsze. Agrest darzę od dzieciństwa wielką miłością. Ten miękki. Dojrzały. Galaretowaty w środku. Nie miałam umiaru, mogłam go zjeść w dowolnych ilościach. Niestety od kilku lat, jestem tej przyjemności pozbawiona, bowiem tutaj w Anglii, jest on nie do zdobycia. A przynajmniej tak mi się do niedawna wydawało. W marcu, czy w kwietniu, nie pamiętam dokładnie, kupiłam sobie krzak agrestu. Niestety jak do tej pory, nie ma na nim nawet jednego listka i podejrzewam, że już nie będzie(krzaki maliny i porzeczek, obrodziły, przynajmniej w liście, jak na razie). I to było moje pierwsze spotkanie z agrestem na Wyspach. Drugie nastąpiło niedawno, kiedy mój mąż, wrócił z pracy z kubełkiem agrestu. Niestety do jedzenia się nie nadawał kompletnie. Zielony, twardy, kwaśny. Ale do ciasta? Czemu nie. Znalazłam odpowiedni prz…

Muffiny z malinami i kruszonką

Stwierdziliśmy z mężem, że to najpyszniejsze muffiny, jakie jedliśmy. Ciasto w tych muffinkach jest fantastyczne i choć zawiera, aż łyżkę proszku do pieczenia, wcale go nie czuć(używam Dr.Oetkera). Jest puszysto-sprężyste, doskonałe pod względem słodkości. To, że są w nich maliny, jak dla mnie owoce doskonałe, które z każdego ciasta uczynią delicję, wpływa dodatkowo na atrakcyjność tych muffin. I jeszcze ta kruszonka! Jednym słowem - pychota! Bardzo polecam.

Muffiny z malinami i kruszonką

6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła(dałam olej)280 g mąki1 łyżka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soli115 g drobnego cukru2 jajka250 ml jogurtu1 łyżeczka ekstraktu z wanilii150 g mrożonych malin(dałam świeże)
Na kruszonkę:
50 g mąki35 g masła, w kawałkach25 g drobnego cukru
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Przygotowujemy foremkę na 12 muffin(natłuszczamy lub wykładamy papilotkami).
Przygotowujemy kruszonkę. Umieszczamy mąkę w misce, dodajemy masło i palcami łączymy mąkę z masłem, …