niedziela, 16 czerwca 2013

Sałatka ryżowa z kurczakiem

Sałatka z ryżem z dodatkiem kurczaka i warzyw, bez majonezu. Można do niej wykorzystać zarówno resztki kurczaka z pieczeni jak i ugotowany wcześniej ryż. Świetna jako sałatka do pracy, smaczna i dość lekka. Przepis jest dla 2 osób, ale porcja jest naprawdę duża.

Sałatka ryżowa z kurczakiem


Sałatka ryżowa z kurczakiem (przepis dla 2 osób)

  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 100 g pieczonego kurczaka
  • 1/2 krótkiego ogórka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w kostkę
  • 250 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 4 gałązki szczypiorku, pokrojonego
  • puszka (310 g ) kukurydzy, odcedzona

dressing:

  • 3 łyżki oleju z oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mała czerwona papryczka chilli, bez gniazd, pokrojona w plasterki

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzamy, płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i odcedzamy ponownie. Pozostawiamy w durszlaku a w międzyczasie przygotowujemy dressing.
Wszystkie składniki na dressing mieszamy w małej misce, doprawiamy solą i pieprzem. Ryż przekładamy do miski(jeszcze ciepły) i łączymy z dressingiem. Wstawiamy do lodówki.
Kurczaka dzielimy na małe części i razem z ogórkiem, pomidorami, szczypiorkiem i kukurydzą mieszamy z ryżem. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka ryżowa z kurczakiem

Przepis z książki "Salads" wydawnictwa Murdoch

4 komentarze:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)