wtorek, 15 czerwca 2010

Muffiny z rabarbarem, marcepanem i amaretto


Czy z resztek może wyjść coś pysznego? Owszem, pod warunkiem, że te resztki to rabarbar i marcepan. I tak w ramach opróżniania półek powstały te, okazało się, że jedne z najlepszych jakie robiłam, muffiny. Lekko kwaskowaty rabarbar wtopiony w ciasto ze słodkim marcepanem i rodzynkami, delikatnie otulony aromatem amaretto. Tak, okazuje się, że rabarbar doskonale współgra, również z amaretto. Mało pracy, niewiele czasu do zrobienia i niewiele czasu na delektowanie, bo muffiny poszły migiem. Polecam.
Muffiny z rabarbarem, marcepanem i amaretto



 Muffiny z rabarbarem, marcepanem i amaretto

  • 115 g masła
  • 100 g cukru
  • 175 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 ml mleka
  • 150 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 100 g marcepanu, startego
  • 100 g rodzynek
  • 2 łyżki amaretto

Piekarnik nastawiamy na 190 st C i wkładamy papilotki do 12 muffinowej formy.
Masło ucieramy z cukrem do białości, stopniowo dodajemy po jajku i ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia na przemian z mlekiem. Mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar, starty marcepan i rodzynki. Mieszamy. Wykładamy masę do foremek i pieczemy ok 20-25 minut. Wykładamy po 5 minutach na kratkę i studzimy lub podajemy ciepłe.


Muffiny z rabarbarem, marcepanem i amaretto
Muffiny z rabarbarem, marcepanem i amaretto

6 komentarzy:

  1. alez one musza byc pyszne! nisamowite polaczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie oryginalne połączenie smaków!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Eweno,jakie one są cudowne, mniaM!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudawianki, są pyszne! Ale marcepan to jeden z moich ulubionycn dodatków:)

    Beatko, pyszności z tego połączenia wyszły:)

    Majanko, dziękuję Ci:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo szkoda, że nie mam w kuchni takich resztek.. :-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)