Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2010

New Orleans Coleslaw - przepis

To nieco bardziej skomplikowana i bogatsza wersja popularnej surówki z kapusty zwanej czasami błędnie po polsku colesław;) (coleslaw czytamy jak kouslou, tu gdzie mieszkam nawet koslou - upraszczając) Przepis na tą surówkę pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella express". Dla wielbicieli surówek będzie równie smaczna jak jej bardziej proste wersje. New Orleans Coleslaw to surówka, która z powodzeniem nada się na bardziej uroczysty obiad.
New Orleans Coleslaw - przepis


1 główka białej lub włoskiej kapusty(ok 1 kg)2 marchewki2 gałązki selera naciowego1 gałązki szczypiorku200 g majonezu4 łyżki maślanki2 łyżki syropu klonowego2 łyżeczki octu jabłkowego100 g orzechów pecan, posiekanychsól i pieprz do smaku
Kapustę siekamy(Nigella o tym nie wspomina, ale dobrze jest kapustę posolić i odstawić, aby puściła soki). Marchewkę ścieramy na tarce, w plasterki kroimy selera i szczypiorek
Mieszamy razem majonez, maślankę, syrop klonowy i ocet. Mieszamy z warzywami. Doprawiamy i posypujemy…

Migdałowa babka maślana

To w zasadzie taki rodzaj babki o migdałowym smaku. Może ciut za sucha, jak dla mnie i myślę, że skrócenie czasu pieczenia dobrze by temu ciastu zrobiło, ale obecność drobniutko zmielonych migdałów sprawia, że ciasto jest smaczne i nie zapychające. Lepsze chyba na drugi dzień po upieczeniu. Choć pieczone przeze mnie w kwadratowej foremce, myślę, że spokojnie można by je ukształtować w tradycyjnej foremce na babkę. Dla amatorów tego rodzaju ciast i jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.

Migdałowa babka maślana

250 g masła1 łyżeczka esencji migdałowej22o g (1 szklanka) drobnego cukru4 jajka150 g (1 szklanka)mąki ze środkiem spulchniającym75 g (1/2 szklanki) mąki90 g (3/4 szklanki) mielonych migdałów
Piekarnik nastawiamy na temp 180 s C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm( u mnie 20).
Ubijamy masło, esencję i cukier do białości. Dodajemy stopniowo po jednym jajku. Mieszamy z przesianą mąką i migdałami.
Miksturę przekładamy do przygotowan…

Chleb zwykły francuski z Piekarni po godzinach

Na ten chleb, który był pierwszym chlebem w Piekarni po godzinach, "się zawzięłam". Pierwszy bochenek, a właściwie pierwsze trzy, dwa w turze bez lodówkowania i jeden po, był w sumie dość udany, jeśli nie wspomnę pękniętego na pół, nowiutkiego kamienia do pizzy, ofiary spryskiwania. Dalej było już tylko gorzej, choć bez większych strat materialnych, bo pomimo zbyt spalonej skórki, dziwnego kształtu chleba(po próbach przeniesienia z deski na gorący kamień) czy wreszcie samych dziur, zamiast miąższu(pomimo tzw składania) chleb(y) był z wielkim apetytem zjadany. Piekłam go nawet w maszynie i przyznam, że ten maszynowy był najbardziej bez skazy.
Chleb, który prezentuję dzisiaj, jest chyba najbardziej udanym z metody ręcznej, dlatego zdecydowałam, że mogę go zaprezentować i przynajmniej na jakiś czas zająć się jakimiś innymi recepturami chlebowymi. A że dobrze jest się uczyć na błędach, więc przygody z tym chlebem potraktowałam jako wspaniałą lekcję, która na pewno zaowocuje w pr…

Jajka faszerowane marchewką

Kolejne faszerowane jajka, bo mogłabym je jeść i jeść i jeść. Tym razem z marchewkąi wykwintnym, jak dla mnie, dodatkiem orzechów włoskich. Marchewka sprawia, że jajka są lekko słodkie, co może w zestawie z jajkiem jest nieco egzotyczne, ale zapewniam, że miłośnikom jajek, będą smakować. Tak jak i mnie.

Przepis na jajka faszerowane marchewką

6 jajduża marchewkałyżka śmietany1 1/2 łyżki zmielonych orzechów włoskich1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszkicukier, sól
Obraną marchewkę gotujemy w małej ilości posolonej i posłodzonej wody. Studzimy. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przecinamy na pół i wyjmujemy żółtka, tak by nie uszkodzić białek. Żółtka mielimy w maszynce razem z zimną marchewką, dodajemy orzechy, śmietanę i natkę. Masę solimy i mieszamy. Napełniamy nią białka.
 Przepis z książeczki "Wielkanocne potrawy kuchni domowej"

Babka drożdżowa z rodzynkami

"Upiec coś?", "No dobra, ale to co wczoraj". Ten tekst i niezwykła popularność tego "ciasta", zmusiły mnie do zastanowienia i stwierdzenia, że jednak nie ma to jak drożdżowe ciasto. A że nigdy, oprócz wspomnianych fantastycznych bułeczek, na słodko nie piekłam, postanowiłam to zmienić. Na pierwszy ogień poszładrożdżowa babka z rodzynkami. Poczułam się tak pewna siebie w tematyce drożdże(to te chleby;)), że bardzo luźno potraktowałam przepis, na bazie którego upiekłam to ciasto. I pomimo pewnych obaw do wyników eksperymentu wynik mnie mile zaskoczył. Bo nie dość, że wyrosło, nie wylało się z foremki, nie przypaliło, nie opadło, to jeszcze okazało się, że w smaku jest pyszne! A na dowód, że na drugi dzień, było nadal wilgotne i nie wysuszone, to oto powyższe, robione dzisiaj zdjęcie. Będzie następny raz, tym razem z mega dawką rodzynek. I będą kolejne drożdżowe. Obowiązkowo.

Babka drożdżowa z rodzynkami

2 szklanki mąki7 g drożdży instantszklanka mleka, sólpó…

Udka zapiekane w majonezie

Bardzo rzadko eksperymentuję z kurczakiem, a to tylko dlatego, że moi domownicy zastrzegają sobie, że ma być z mocno spieczoną skórką, "taki jak zawsze". Postanowiłam jednak zaryzykować i spróbować tego oto przepisu na udka zapiekane w majonezie, znalezionego w jednej z książeczek Biblioteczki Poradnika Domowego. Skórka może nie była tak "tradycyjnie" spieczona, ale myślę, że pyszna serowo majonezowa skorupka dostatecznie to zrekompensowała. Polecam.

Udka zapiekane w majonezie

4 nieduże udka kurczaka1 cebula100 g żółtego sera4 łyżki majonezupapryka, pieprz, sól
Udka solimy, posypujemy pieprzem i słodką papryką. Na każdym kładziemy plaster cebuli, posypujemy startym serem, nakładamy łyżkę majonezu. Pieczemy około godziny w temperaturze 180-190 st C. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i sałatą.

Jajka faszerowane szynką

Jajka uwielbiam. Pod każdą postacią. Jajka faszerowane spróbuję każde i prawie każde mnie zachwyca. Bez względu na farsz. Dzisiaj najprostsze z najprostszych. Z szynką i dużą ilością pieprzu, bo tak lubię. Posypane zieleniną...no akurat tutaj tylko jeden listek, do ozdoby:)


Przepis na jajka faszerowane szynką

8 jajek50 - 100 g szynki2 łyżki majonezusól i pieprzzielenina(pietruszka, koperek, bazylia, szczypiorek, rzeżucha)
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki, kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka tak, aby nie uszkodzić białka. W miseczce mieszamy żółtka, pokrojoną drobno szynkę, majonez. Doprawiamy pieprzem i solą. Masą napełniamy zagłębienia w białkach. Posypujemy dowolna zieleniną.
Przepis zapisuję do Kuchni Wielkanocnej 2010, której gospodarzem jest Olga Smile.

TPM sourdough czyli chleb firmowy WPPG

No w końcu! Udało mi się odrobić zadanie z Weekendowej Piekarni Po Godzinach. A do piekarni "zapisałam" się na samym początku i jak do tej pory upiekłam około 10 bochenków chleba i wyhodowałam 2 zakwasy(pierwszy nieopatrznie zużyłam w całości na tatterowca).
Chleb firmowy, który prezentuję w dzisiejszym poście, to już mój trzeci egzemplarz z tego przepisu. Nie muszę chyba mówić, że poprzednikom ciągle coś brakowało. Jeśli chodzi o ten konkretny chleb, to zastrzeżenia miałam co do kształtu, nacięć i stopnia przypieczenia. Tym razem, nie miałam problemów z nacięciem(prawdopodobnie ciasto miało należytą konsystencję), wzięłam się na sposób jak zsunąć pięknie ukształtowany w koszu bochenek na kamień z grubej deski do krojenia(pomagałam sobie rękami i trochę go jeszcze na tym kamieniu poprawiałam) i śmiało wyciągnęłam upieczony chleb 10 minut przed czasem, zapobiegając tym samym spaleniu skórki;)
Chleb jak widać jest upieczony, dobrze wyrośnięty, mięciutki, sprężysty i bardzo sm…

Filety rybne zapiekane z serem

Postanowiłam ostatnio powrócić do serwowania ryb. Bo to przecież i zdrowo i smacznie i zazwyczaj bardzo szybko. Z wielką ochotą więc wypróbowałam kolejny przepis na rybę. Zapiekaną z serem. Smaczną. Ekspresową.


Filety rybne zapiekane z serem

500 g filetów rybnychpół szklanki śmietany2 łyżki soku z cytryny100-150 g żółtego sera(dałam Red Leicester)łyżeczka mąki ziemniaczanejłyżka masłasól i pieprz
Nagrzewamy piekarnik do temp 200 st C. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Ser ścieramy na tarce o dużych otworach. W misce ubijamy śmietanę z mąką, dodajemy starcy ser, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
Rybę kroimy na porcje i układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem serowym, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut. Podajemy natychmiast.
Z książeczki Renaty Pacer "Obiad w pół godziny"

Brownies cappuccino - przepis

Brownies cappuccino odbiegaja nieco od klasycznego, zarówno konsystencją ciasta jak i smakiem. Nie jest tak wilgotne, bardziej przypomina murzynka, no i nie czekolada, ale kawa ma tutaj decydujący wpływ na smak ciasta. I to właśnie kawa nadaje temu ciastu ten ciemny kolor. Rozświetlony miłym i bardzo smacznym dodatkiem - polewą z białej czekolady. Dzięki polewie ciasto nie tylko zyskuje na wilgotności i słodkości, ale również na atrakcyjności. Polecam nie tylko amatorom kawy.
Przepis z "Coffee morninig cakes" wydawnictwa Parragon.



Brownies cappuccino

225 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia225 g mąki ze środkiem spulchniającym(self-raising)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka kakao, plus dodatkowo do posypania225 g drobnego cukru trzcinowego(golden caster)4 jajka, ubite3 łyżki kawy instant, rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody, wystudzone
Polewa:
115 g białej czekolady, w kawałkach55 g masła, miękkiego3 łyżki mleka175 g cukru pudru
Piekarnik nastawiamy na …

Kotlety a la gołąbki

Co zrobić, gdy ma się ochotę na gołąbki a nie ma zbytnio czasu na ich przygotowanie albo odpowiednia główka kapusty jest nie do zdobycia? Zrobićkotlety a la gołąbki. Są naprawdę wyśmienite i zaspokoją najbardziej wybrednego wielbiciela tradycyjnych gołąbków, gdyż w smaku bardzo je przypominają. Nie muszę chyba mówić, że znikły błyskawicznie i nawet kilka pozostałych kotletów, gdzieś pomiędzy obiadem a kolacją się ulotniło...Za przepis dziękuję Edysi z "Przy kuchennym stole":)


Kotlety a la gołąbki

500 g mielonego mięsa wieprzowego(dałam wołowe)500 g kapusty białej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(dałam kukurydzianą)2 jajkapieprz i sólbułka tarta
1/2 szklanki śmietany 18%(dałam creme fraiche)2 łyżki przecieru pomidorowego1 łyżeczka mąki pszennej

Kapustę drobno szatkujemy, solimy, mieszamy i odstawiamy. Gdy puści sok odciskamy a następnie mieszamy z mięsem, mąką i jajkami. Przyprawiamy. Jeśli masa jest za rzadka dosypujemy mąki.
Z masy formujemy podłużne kotlety, obtaczamy je w bułc…

Bułeczki śniadaniowe

Bułki piekłam kilka razy w życiu. I w zasadzie postanowiłam, że będę je piec dość regularnie, na zmianę z chlebem. Przepis na te śniadaniowe bułeczki, które zrobiłam dzisiaj rano, jest bajecznie prosty, nawet dla takiego niedoświadczonego "piekarza" jak ja. A ponieważ są bardzo smaczne, mięciutkie i bardzo szybko się je robi(niedługi czas oczekiwania, co jak dla mnie jest dość dużą zaletą) na pewno będę je niejednokrotnie powtarzać. Polecam.
Przepis ze strony Arabeski. Dziękuję:)



 Bułeczki śniadaniowe

80 ml(1/3 szklanki) oleju lub 2 duże łyżki miękkiego masła1 łyżeczka soli500 g mąki pszennej(dodałam chlebowej)2 łyżeczki suszonych drożdży1 łyżeczka cukru250 g maślanki, mleka lub wody(moje robiłam na wodzie)1 jajko Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku(maślance lub wodzie) z cukrem i zostawiamy na kilka minut, aż zaczną bąbelkować. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę składników oraz wyrośnięte drożdzę i dobrze wyrabiamy(5-10 minut), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.…

Zupa soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

Wiem, że chce nam się już wiosennych zupek, ciepła i dużo słońca. Ale zanim pogoda zacznie nas rozpieszczać, proponuję rozgrzewającą zupę z soczewicy. Bardzo podobna w klimacie do popularnej grochowej, być może dlatego, że dość wyczuwalny jest w niej smak boczku, jest od niej tylko ciut łagodniejsza.
Przepis z książeczki M.Grzymskiej i N. Kosińskiej "Zupy"

Zupa soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

3/4 szklanki soczewicy(najlepiej drobnej czerwonej)500 g ziemniaków150 g boczku wędzonego2 marchewkipietruszkakawałek seleramała cebula1 łyżka sosu sojowego2 ząbki czosnkuliść laurowyziele angielskiemajeranek2-3 łyżki posiekanej natki pietruszkipieprz i sól
Soczewicę płuczemy, osączamy i wkładamy do garnka. Zalewamy 8 szklankami zimnej wody. Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczoną i startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę(marchew, pietruszkę i seler), a także liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu 25 minut. W tym czasie kr…