piątek, 28 stycznia 2011

Zupa Minestrone

Zupa minestrone to najsłynniejsza włoska zupa i zawsze byłam ciekawa jak smakuje. I chyba się nie rozczarowałam, bo tego rodzaju zupy bardzo lubię. Tak w skrócie opisałabym ją jako pomidorową z warzywami. Zdrowa, smaczna i bardzo sycąca zupa. Z przepisu zamieszczonego poniżej wychodzi spory gar, który z powodzeniem zaspokoi głód 6 osób. Zupę polecam i pewnie jeszcze nie raz wypróbuję kolejny przepis na zupę minestrone.
Nieco zmieniony przeze mnie przepis(min zmieniłam czas dodania ziemniaków i makaronu) pochodzi z książki Gino D'acampo "Fantastico!"

Ps. Przed chwilą dowiedziałam się, że Gino D'acampo, którego prawie wszystkie książki posiadam, został lauratem National Television Awards i zgodnie z obietnicą, w programie This Morning gotował...nago:))
Ps.1 Dla zainteresowanych Gino;)) i jego przepisami odsyłam do strony itv :)

Zupa Minestrone


Zupa Minestrone



  • 5 łyżek oleju
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 selery naciowe, umyte i pokrojone w kostkę
  • 200 g kapusty, najlepiej włoskiej, grubo posiekanej
  • puszka 200 g cannellini beans(zwykłej białej fasoli, ja dałam borlotti), odcedzona
  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • puszka 400 g pokrojonych pomidorów
  • 200 g fasolki szparagowej(może być mrożona)
  • 2 litry rosołku, z 4 kostek rosołowych
  • 120 g makaronu conchiegliette(małe muszelki, ja dałam makaron babuni)
  • 4 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
  • 80 g świeżo zmielonego sera Parmesan, opcjonalnie
  • sól i pieprz

Olej podgrzewam w dużym rondlu na średnim ogniu i smażymy cebulę, marchewkę i selera przez około 10 minut.
Dodajemy fasolkę, kapustę, pokrojone pomidory i rosołek. Doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy, zmniejszamy gaz, częściowo przykrywamy garnek i gotujemy przez 30 minut. Dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze 25 minut, 5 minut przed końcem gotowania dodajemy makaron i pietruszkę.
Podajemy natychmiast, posypane ewentualnie Parmesanem.

Zupa Minestrone
Podajemy natychmiast, posypane ewentualnie Parmesanem.

11 komentarzy:

  1. świetna zupka, takich zupek jak najwięcej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie minestrone, zwlaszcza zima - zupka jest pyszna, sycaca i rozgrzewajaca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Minestrone jest pyszna, a ser, mimo że opcjonalny, bardzo do niej polecam. Zupa dużo na tym zyskuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Minestrone jeszcze nie robiłam, ale Twój Gino naprawdę niezły! Obejrzałam z uśmiechem na ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale się uśmiałam przy tym filmiku :) zupa zapowiada się przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. ;):):)

    zupka kusi, lubię takie połączenia smaków, apetycznie, sycąco, coś dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No tak. Na zupę autorstwa TAKIEGO kucharza, to ja zawsze i wszędzie... ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. ostatnio jadłam ją na przyjęciu u kumpla.
    jest wspaniała, z nutką pikanterii.

    OdpowiedzUsuń
  9. nie jadlam jeszcze tej zupki, ale jak tak patrze na zdjecia to juz mi slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ozzie, o tak, zupa rzeczywiście jest pyszna!...:))

    Maggie, a mi tylko przyjedzie żałować, że jej wcześniej nie wypróbowałam:))

    Lashquinn, zrobiłam bez sera, tylko dlatego, że zapomniałam, następnym razem na pewno dodam:))

    Ewelajana, ja też się chichotałam, a minestrone polecam:))

    Paula, prawda, że śmieszne? Zupa jest bardzo dobra:))

    Panna Malwinna, sycąca i smaczna. Naprawdę polecam:))

    Zaytonn...a ja nabrałam ochoty, na to danko, które on tam w studio przyrządza;)) A zupa swoją drogą pyszna!

    Karmelitka, moja raczej łagodna była, ale pikantne smaki też lubię, może następnym razem wyostrzę;))

    Aga, polecam Ci!...:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)