Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2011

Spaghetti z kulkami mięsnymi

Spaghetti z kulkami mięsnymi widziałam w niejednej kulinarnej książce. Postanowiłam wypróbować to połączenie klusek z pulpecikami.  Potrawa jest ok, pulpeciki same w sobie smaczne. Mąż trochę grymasił, że jednak makaron podany z pulpetami, to nieco dziwne połączenie. Ci, co bez makaronu żyć nie mogą, na pewno będą zadowoleni. Ja raczej powrócę do tradycyjnego sposobu podania pulpetów. A kolejne przepisy na różnorakie spaghetti już czekają...

Przepis z książki Tessy Kiros "Apples for Jam"





Spaghetti z kulkami mięsnymi



Kulki mięsne:
40-50 g podsuszonej bułki, podzielonej na drobniejsze części4 łyżki mleka400 g mielonego mięsa, wieprzowego lub wołowego2 łyżki posiekanej natki pietruszki1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonego kuminu1/2 małej czerwonej cebuli, startej na tarceokoło 4 łyżek oleju do smażenia
Sos:

2 łyżki oleju2 ząbki czosnku, obrane i lekko zmiażdzone400 g pomidorów z puszki3 lub 4 listki bazylii (dałam 1 łyżeczkę suszonej)350 g makaronu spaghetti30 g ma…

Bułeczki mleczne łączone (Bridge Rolls)

Te bułeczki, to kolejne wyśmienite drobne wypieki, które miałam okazję ostatnio testować. Bardzo łatwe do zrobienia, choć trochę czasu do wyrośnięcia należy im dać. Nie są duże, z przepisu wychodzi 18 niewielkich bułeczek połączonych ze sobą, ale są naprawdę pyszne. Mleczne, puszyste i jednocześnie bardzo sprężyste.W zasadzie tylko odrywać i jeść, ewentualnie smarując uprzednio masłem. Bułeczki, chociaż ich sporo było, rozeszły się błyskawicznie. Polecam.




Bułeczki mleczne łączone (Bridge Rolls)
450 g mąki chlebowej50 g masła1 łyżeczka soli1 łyżka drobnego cukru(dałam 1 łyżeczkę, przez pomyłkę)1 łyżeczka drożdży instant300 ml ciepłego mleka

Mąkę umieszczamy w dużej misce i łączymy z masłem. Mieszamy z cukrem, solą, drożdżami, mlekiem. Zwarte ciasto przenosimy na blat bez mąki i zagniatamy gładkie ciasto(10 minut, za mnie robił to hak). Przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Natłuszczamy blachę(ja wyłożyłam papierem do pieczenia).
Wyrośnięte ciasto d…

Zupa Minestrone

Zupa minestrone to najsłynniejsza włoska zupa i zawsze byłam ciekawa jak smakuje. I chyba się nie rozczarowałam, bo tego rodzaju zupy bardzo lubię. Tak w skrócie opisałabym ją jako pomidorową z warzywami. Zdrowa, smaczna i bardzo sycąca zupa. Z przepisu zamieszczonego poniżej wychodzi spory gar, który z powodzeniem zaspokoi głód 6 osób. Zupę polecam i pewnie jeszcze nie raz wypróbuję kolejny przepis na zupę minestrone.
Nieco zmieniony przeze mnie przepis(min zmieniłam czas dodania ziemniaków i makaronu) pochodzi z książki Gino D'acampo "Fantastico!"

Ps. Przed chwilą dowiedziałam się, że Gino D'acampo, którego prawie wszystkie książki posiadam, został lauratem National Television Awards i zgodnie z obietnicą, w programie This Morning gotował...nago:))
Ps.1 Dla zainteresowanych Gino;)) i jego przepisami odsyłam do strony itv :)



Zupa Minestrone



5 łyżek oleju2 cebule, pokrojone w kostkę2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę2 selery naciowe, umyte i pokrojone w kostkę200 …

Ciasto z ananasami i wiórkami kokosowymi

 Na to ciasto z ananasami i wiórkami kokosowymi zamierzałam się długi czas. Zdjęcie w książce, z której wzięłam przepis wyglądało tak apetycznie, że w zasadzie tylko brak pod ręką puszki z ananasami powodował, że zwlekałam tak długo.
Ciasto jest z rodzaju "suchych mokrych" jak to ja je nazywam, z bardzo delikatnym posmakiem kokosowym i dużymi kawałkami ananasa w środku, który mocno to ciasto nawilża. Do popołudniowej kawy lub herbaty - idealne.




Ciasto z ananasami i wiórkami kokosowymi

125 g masła, niesolonego, plus dodatkowo do posmarowania150 g mąki pełnoziarnistej, przesianej(dałam zwykłą)125 g ciemnego cukru muscovado2 średnie jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)50 g wiórek kokosowych, plus dodatkowo do dekoracji400 g ananasów w puszce, odcedzonych i grubo pokrojonychcukier puder do dekoracji Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia małą foremkę keksową.
Mąkę i cukier umieszczamy  w mis…

Gołąbki meksykańskie

Gołąbki lubię bardzo. Podobne gołąbki, bez tradycyjnego zawijania w kapustę już robiłam. A ponieważ potrzebuję czasami czegoś w większych ilościach, gdy zobaczyłam ten przepis na blogu u Kass, nie czekałam długo na realizację przepisu. Rzeczywiście, ilość gołąbkówmeksykańskich z tego przepisu jest ogromna. Wyszło mi ich aż 30 ( i to dość sporych)!. Starczyło na dwa obiady i dwie powtórki w okolicach kolacji. Jak dla mnie przepis jest jednak dość pracochłonny, porównywalny z przygotowywaniem tradycyjnych gołąbków. Dla osób mających problemy z kupieniem właściwej główki kapusty, taki przepis będzie jednak doskonałą alternatywą. U mnie te gołąbki na pewno jeszcze nie jeden raz zagoszczą.


Gołąbki meksykańskie

1 szklanka suchego ryżu1/2 szklanki suchej kaszy manny500 g mięsa mielonego(dowolne-ja dałam wołowe)1/2 główki średniej kapusty białej2 cebule1 duża marchew starta na tarce2 jajkasól, pieprz, papryka mielona, chilli mielonenatka pietruszkibułka tarta do panierowaniaolej do smażeniakilk…

Bułki francuskie z przedziałkiem

Na te bułki trzeba trochę poczekać. Cały proces ich przygotowania z rośnięciem i pieczeniem trwa ponad 3 godziny.Ale zapewniam, że warto tyle czekać. Robiłam je już kilkakrotnie i za każdym razem znikały błyskawicznie. Bułki francuskie z przedziałkiem to obokfrancuskich bułeczek mlecznych, najlepsze bułki jakie dotychczas robiłam. Mięciutkie, pięknie pachnące i bardzo smaczne. Polecam.


Bułki francuskie z przedziałkiem
400 g (3 1/2 szklanki) mąki chlebowej1 1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka drobnego cukru15 g świeżych drożdży120 ml(1/2 szklanki) ciepłego mleka175 ml(3/4 szklanki) ciepłej wody
Lekko natłuszczamy dwie blachy(ja wykładam papierem)
Przesiewamy mąkę i sól do dużej miski. Mieszamy z cukrem i w środku robimy wgłębienie.
Mieszamy drożdże z mlekiem, aż do rozpuszczenia drożdży. Wlewamy je do zagłębienia w mące i lekko posypujemy mąką. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej ok 15-20 minut.
Dodajemy wodę i mieszamy, po czym wyjmujemy na blat lekko posypany mąką i zagniatamy gładkie i el…

Muffiny bananowe z daktylami

Nie ma to jak muffiny. Prosto, szybko i smacznie. Jeśli dodatkowo z bananami, to mamy gwarancję na wilgotność i dłuższą świeżość, a jeśli dodamy do tego daktyle, to trudno będzie nam się od nich oderwać!
Muffiny bananowe z daktylami to muffiny pierwsza klasa!

Muffiny bananowe z daktylami
300 g(2 szklanki) mąki samorosnącej(self-raising, lub zwykłej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)1 łyżeczka przyprawy do pierników (mixed spice)100g (1/2 szklanki) brązowego cukru230 g(1 szklanka) bananowego puree (z 2 dużych bananów o wadze 460g)160 g(1 szklanka) pokrojonych daktyli3 jajka, lekko ubite80 ml(1/3 szklanki) oleju roślinnego80 ml(1/3 szklanki) maślanki (dałam jogurt)
Piekarnik nastawiamy na 200 st C natłuszczamy foremkę na 12 muffin (wypełniłam papilotkami).
Suche składniki przesiewamy do dużej miski, mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto nakładamy łyżką do przygotowanej foremki. Pieczemy 20 minut. Pozostawiamy muffiny przez 5 minut w foremkach, po czym wyjmujemy na kr…

Spaghetti z boczkiem i pikantnym sosem pomidorowym

Makarony u mnie coraz częściej goszczą i nie zauważyłam, żeby ktokolwiek miał coś przeciwko temu;) Tym razem kolejny bardzo prosty przepis z kilkoma zaledwie składnikami, w dodatku takimi, co są zawsze pod ręką. Podsmażony boczek i pomidorowy sos przygotowany z pomidorów w puszce. Całe danie jest bardzo proste i przygotujemy je dosłownie w pół godziny.


Spaghetti z  boczkiem i pikantnym sosem pomidorowym

180 g boczku, pokrojonego w kostkęolej do smażenia1 cebula, pokrojona2 puszki pomidorówniepełna łyżeczka płatków chillisól i pieprz do smaku500 g makaronu spaghetti1/2 szklanki startego sera(najlepiej parmesanu lub pecorino)
Boczek podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż cebula będzie miękka. Dodajemy pomidory i chilli. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu ok 20 minut. Makaron gotujemy al dente w garnku osolonej wody. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy gorący sos pomidorowy, dobrze mieszamy (najlepiej potrząs…

Szybkie ciasto z bakaliami

To bardzo proste i smaczne ciasto. Idealne do wykorzystania zbywających bakalii, co oczywiście wykorzystałam. Konsystencja ciasta jest co prawda dość sucha, typowa dla ciast z dodatkiem wiórek kokosowych, ale duża ilość bakalii dostatecznie tłumi tą suchość. Chrupiące migdały i trzeszczący cukierdemarara, sprawiają, że ciasto fajnie się je i choć słodkie, to chętnie sięgamy po kolejny kawałek.




Szybkie ciasto z bakaliami

125 g masła, miękkiego125 g jasnego cukru muscovadoskórka starta z 1 cytryny2 średnie jajkakilka kropel ekstraktu z wanili150 g mąki samorosnącej, przesianej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do piecznia i szczypta soli)1 łyżeczka proszku do pieczeniaodrobina soku z cytryny, gdy ciasto będzie za gęste50 g czereśni lub wiśni kandyzowanych, pokrojonych175 g mieszanych bakalii (mixed dried fruit)25 g wiórek kokosowych15 g cukru demarara50 g płatków migdałowych
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 28 na 18 cm(…

Karkówka w sosie

Nic tak nie wywołuje zadowolenia na twarzy mojego męża jak kawał takiego mięcha na obiad. Nie tylko mąż jest zadowolony, mięso lubimy wszyscy, a już szczególnie mięso z dobrze ugotowanej, miękkiej karkówki(ja zawsze nazywam to karczek...i zawsze muszę sobie długo przypominać jak się takie mięso nazywa;)). Karkówkę w taki sposób robiłam już kilkakrotnie. Z ziemniakami puree i tradycyjną surówką z kiszonej kapusty stanowi wyśmienity obiad.

Karkówka w sosie
4 plastry średniej grubości karkówkiocet balsamicznysos sojowo-grzybowy1 cebula1 liść laurowy4 ziarna ziela angielskiegoprzyprawa w płyniesól i pieprz1000 ml wody2 łyżki mąkiolej do smażenia
Karkówkę myjemy, skrapiamy octem balsamiczny i sosem sojowo-grzybowym. Odstawiamy na godzinę. Po tym czasie mięso podsmażamy na oleju z obu stron na złoto-brązowy kolor. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę i chwilę razem podsmażamy. Wszystko podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa(około 1 godziny). Dopraw…

Muffiny z jagodami

Zachciało mi się jagód. Świeżych jagód. A właściwie to zachciało mi się muffin z jagodami, a że z zakupem takowych nie ma w Anglii problemów niezależnie od pory roku(hmm, może to tak nie do końca jagody, ale w smaku i wyglądzie podobne, choć większe;)) kupiłam więc 2 pojemniczki. Jeden poszedł w całości na muffinki z jagodami, a właściwie to niewielkie babeczki z jagodami. Słodkie, maślane i...ach, przypominające lato! Przepis ten ma też tę zaletę, że wychłodzonym przez noc ciastem możemy rano wypełnić foremkę i po 20 minutach cieszyć się aromatem i smakiem świeżo upieczonych babeczek.



Muffiny z jagodami

110 g mąki110 g masła65 g drobnego cukru2 jajka1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia125 g jagód(świeżych lub mrożonych)szczypta gałki muszkatołowej
Ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo jajka i dobrze ucieramy(ok 3 minut). Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową mieszamy aż składniki się połączą i wstawiamy do lodówki na godzinę a najlepiej na noc. Ciasto przekładam…

Spaghetti z chorizo

Spaghetti z chorizo, to danie idealne na szybki posiłek. Zrobimy je dosłownie w 15 minut(jeśli nie szybciej). Jedyny warunek, to mieć pod ręką tą niewielką ilość składników - kawałek kiełbaski chorizo i marynowanąpaprykę ze słoika. Zasada im prościej tym smaczniej doskonale potwierdza się i tym razem. Wielbiciele makaronu na pewno się nie zawiodą.

Spaghetti z chorizo
80 g chorizogarść natki pietruszki2 czerwone papryki marynowane300 g spaghetti2 łyżki oleju50 g sera parmesan (dałam mature cheddar)
Gotujemy spaghetti wg przepisu na opakowaniu w dobrze osolonej wodzie. W międzyczasie kroimy chorizo na plasterki(jeśli było w jednym kawałku) i ewentualnie na słupki. Siekamy pietruszkę i czerwoną paprykę. W dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy chorizo, paprykę i odrobinę pieprzu. Smażymy około minutę. Odlewamy połowę kubka wody z makaronu, odcedzamy pozostałe spaghetti i dodajemy do usmażonych składników. Dodajemy pietruszkę i ser, dobrze mieszamy i dodajemy wodę z makaronu, by potrawa b…