Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2008

Chińczyk vel Miodownik

Chińczyk lub inaczej miodownik, to jedno z pierwszych ciast, jakie upiekłam w swoim życiu. Przepis dostałam od koleżanki, wiele lat temu, kiedy jeszcze o komputerach nikt nie marzył a ja byłam młodą mamą. Ciasto to stało się jednym z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast, a to dlatego, że wyjątkowo posmakowało mojemu synowi. Obowiązkowo musiało być na wszelkie święta, bo moje dziecko praktycznie niczego innego ze słodkości nie jadło. Dziecko już urosło i nie mieszkamy razem, a ja zaprzestałam piec miodownika. Okazją do przypomnienia sobie tego ciasta była wizyta mojego syna z dziewczyną. Zaplanowałam sobie, że jak przyjadą to zrobię to ciasto. Walizki jeszcze stały w progu, gdy mój syn powiedział...."Mam do ciebie dwie prośby...pierwsza...upieczesz miodownika? A druga...nauczysz Kaśkę piec miodownika?"....no cóż, prośbę spełniłam:)

Chińczyk vel Miodownik

ciasto:
kostka masła3 jajka1 szklanka cukru3 szklanki mąkiłyżka miodułyżeczka sody3 łyżki mleka
masa:
kostka masła1/2 l…

Tiramisu Torte - luksusowy sernik z mascarpone

Tiramisu Torte to bogate ciasto a właściwie  luksusowy sernik,  który należy do najwspanialszych ciast jakie miałam okazję próbować w swoim życiu. Ma chyba wszystko to, co najlepsze w klasycznym tiramisu, czyli ser mascarpone, intesnywny aromat kawy, chrupiące cząsteczki ciasteczek amaretti a to wszystko podkreślone i pogłębione alkoholem i gorzką czekoladą. Jak dla mnie - pycha! Ten rodzaj ciast, które dostarczają najwyższych kulinarnych wrażeń lubię najbardziej. I choć mocno kaloryczne, to warte spróbowania i rozkoszowania się...prawdziwy raj dla zmysłów!
Przepis z książki "Cakes and Bakes" wydawnictwa Good Housekeeping.



Przepis na Tiramisu torte - luksusowy sernik z mascarpone
275 g ciasteczek amaretti75 g masła, rozpuszczonego700 g serka mascarpone150 g drobnego cukru3 jajka25 g mąki3 łyżki ciemnego rumu lub whisky 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii175 g ciemnej czekolady1 łyżka mielonej kawy3 łyżki likieru kawowego
Mielimy ciasteczka (możemy rozgnieść w woreczku foliowym), do…

Aromatyczna kapusta z pomidorami, kurkumą i papryką

Kolejne danie na Pomidorowy Tydzień to ten egzotyczny "bigos". Przepis na to danie pochodzi z książki Marleny Spieler "Kosher cooking" a przyprawy do niego dodane są charakterystyczne dla kuchni jemeńskiej. Tego rodzaj kapustę, bardzo aromatyczną jadłam pierwszy raz i naprawdę bardzo się różni od tego, co zwykle spotykamy na naszych stołach. Jednak to przyprawy, są tym najważniejszym czynnikiem wpływającym na smak potrawy. Kapusta mi smakowała, a gdy dodałam jeszcze do tego chleb z masłem(tak najbardziej lubię jeść bigos) to już prawie byłam w siódmym niebie!


Aromatyczna kapusta z pomidorami, kurkumą i papryką
1 główka kapusty, poszatkowana30- 60 ml oliwy2 cebule, pokrojone5-8 ząbków czosnku, pokrojonegopół zielonej papryki, pokrojonej1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, nie kminku!1/2 łyżeczki kurkumyziarna z 3-5 strąków kardamonu1 świeża chilli, pokrojona lub 2-3 szczypty suszonych płatków chillipuszka pomidorów(400g)szczypta cukrusok z pół cytryny3-4…

Gnocchi z sosem pomidorowym i mozarellą

Kolejną propozycją na Pomidorowy Tydzień są gnocchi w sosie pomidorowym i z mozarellą. Przyznam się, że bardzo rzadko robię tego typu mączne potrawy, bądź co bądź, to "brudna robota", ale może zachęcona dzisiejszym entuzjazmem mojej rodziny będę robić częściej. Gnocchi, to kluski ziemniaczane i chyba pierwszy raz robiłam je z sosem pomidorowym. Sos jest bardzo prosty i mocno pomidorowy a dodatek mozarelli sprawia, że cała potrawa ma bardzo fajny smak. Przepis pochodzi z książki Aldo Zilli "The Zilli Cookbook".


Gnocchi z sosem pomidorowym i mozarellą


Gnocchi:

1 kg ziemniaków2 żółtka200 g mąki plus dodatkowo do posypania blatu1 litr wodysól
Ziemniaki gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Obieramy ze skórki i tłuczemy je na puree, przyprawiamy solą, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Rolujemy ciasto na dobrze podsypanym blacie(lub stolnicy) na wałek o średnicy ok 1 cm i kroimy na 2 cm części. Każdą cząstkę nakładamy na widelec i dociskamy palcem…

Blondies

Blondies are brownies without brown...napisała Sue Lawrence w swojej książce"Book of baking", skąd pochodzi dzisiejszy przepis. I choć jak dla mnie, zdecydowanie wygrywaja brownies, to warto spróbować tego ciasta, ze względu na niespotykany, mocny i specyficzny smak cukru muscovado. Blondies pasują zarówno do herbaty lub kawy. Będą pewnie bardzo smakowały maluchom ze względu na to, że są bardzo słodkie.

Blondies

280 g cukru light muscovado115 g masła2 duże jajka175 g mąki ze środkiem spulchniającym2 łyżeczki ekstraktu wanilii100 g pokrojonych orzechów pecan(mągą być włoskie)szczypta soli
Nastawiamy piekarnik na 180 st C i smarujemy masłem kwadratową foremkę o bokach 23cm
Rozpuszczamy razem masło i cukier, mieszamy.
Stopniowo dodajemy jajka, dobrze ubijając. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Dodajemy ekstrakt waniliowy i orzechy. Mieszamy.
Ciasto wylewamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 25-30 min.
Wyjmujemy foremkę i pozostawiamy na około 30 min. Kroimy na kwadraty i przeno…

Filety rybne w sosie pomidorowym

Kolejną moją propozycją na Pomidorowy Tydzień są filety rybne w sosie pomidorowym. Pomidorowy sos jest bardzo prosty i z rybą komponuje się znakomicie. Moja córka stwierdziła, że "przypomina rybę po grecku, ale lepsze";) Przygotowanie sosu nie zabiera wiele czasu, można go zrobić nawet dzień czy dwa wcześniej. Rybę można również zapiec razem z sosem w piekarniku. Bardzo smaczne i szybkie danie.


Filety rybne w sosie pomidorowym

filety rybne 600 golej do smażeniamąka do obtaczaniasól i pieprz
sos pomidorowy:
1 spora cebula5 ząbków czosnku3 łyżki oliwy extra virginpuszka pomidorów2 łyżki koncentratu pomidorowegochillicukiersól
Pokrojoną cebulę i posiekany czosnek smażymy na oliwie uważając, żeby nie zbrązowiały. Dodajemy pomidory, koncentrat i ok pół szklanki wody, mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 15 min, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą, chilli i cukrem.
Filety obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Podajemy polane sosem.



Brownies z malinami i białą czekoladą

Brownies z malinami i białą czekoladą to jedno z najwspanialszych ciast jakie jadłam. Odkąd po raz pierwszy zrobiłam brownies, wiedziałam, że na stale wejdzie do mojego pieczeniowego repertuaru. Ten rodzaj ciasta ma to, co lubię najbardziej. Wyrazistość, wilgotność, dostateczną słodycz, doskonałą strukturę. Po zjedzeniu jednego kawałka, sięga się po drugi, a chciałoby się i jeszcze i jeszcze... Super dawka energi i dobrego samopoczucia na pochmurne, deszczowe dni. Przepis na dzisiejsze brownies pochodzi z książki "Everyday cakes and cookies". Ciasto, oprócz rozpływającej się w ustach czekoladowej struktury ma wewnątrz obłędnie pachnące maliny i kawałeczki pysznej białej czekolady. Delicious!


Brownies z malinami i białą czekoladą

150 g masła, w kawałkach200 g ciemnej czekolady, w kawałkach 220 g drobnego cukru(1 szklanka)2 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 jajka75 g mąki(1/2 szklanki)75 g mąki ze środkiem spulchniającym(1/2 szklanki) lub mąki zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do piec…

Sałatka caprese - przepis

Na Pomidorowy Tydzień przygotowałam najprostszą sałatkę na świecie. Znam ją od niedawna, ale zdążyłam ją już zrobić wiele razy. Na sałatkę caprese mam czasami takiego smaka, że potrafię robić na śniadanie kilka kolejnych dni pod rząd. Zdarza mi się brać ją do pracy jako lunch, w wersji uproszczonej(kulka, pomidorki koktajlowe, bazylia, sól i pieprz), gdzie wzbudza żywe zainteresowanie wśród amatorów fast foodów. Połączenie tych trzech smaków, pomidorów, mozarelli i bazyli uważam za doskonałe. Pycha.

Przepis na sałatkę caprese
1 kulka sera mozarella2 dojrzałe pomidoryliście bazyliioliwa z oliwekocet balsamicznysól morska i świeżo zmielony pieprz
Mozarellę i pomidory kroimy w plastry, układamy na talerzu na przemian, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym(niekoniecznie) dekorujemy listkami bazylii. Jest to porcja dla 1 osoby(ja dla siebie robię z połowy).

Pulpety wołowe w sosie cebulowym

Po pewnym nieudanym eksperymencie kulinarnym, o którym kiedyś napiszę, postanowiłam użyć własnej wyobraźni i zrobić bardzo proste pulpety w sosie cebulowym. Zrobiłam je z mięsa mielonego wołowego i bardzo tradycyjnych "polskich" przypraw(mam na myśli ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz:)). Podobne pulpety robiłam kiedyś bardzo często i największą frajdę sprawiało mi przygotowywanie sosów(choć w przypadku takich pulpetów, nie jest to skomplikowane). Smak tego sosu, nie tylko moim zdaniem, był wyśmienity, a jedyną wadą była zbyt mała ilość(przynajmniej dla mojego męża). Świetne z ziemniakami lub jakąś kaszą i surówką z kiszonej kapusty.

Pulpety wołowe w sosie cebulowym
400-500g mięsa mielonego wołowego(najlepiej chudego)3 duże cebule2 rosołki wołowe lub sos wołowy w kostkachliść laurowy4 ziarna ziela angielskiego2 łyżki mąkiolej do smażeniamąka do obtaczaniasól i pieprzwoda
Do mielonego mięsa dodajemy sól i pieprz, wyrabiamy masę. Formujemy niewielkie kulki i obtaczamy…

Dwukolorowe ciasto bananowe

Kiedy w czasie naszych ostatnich zakupów mój małżonek wrzucił do wózka kiść bananów, wiedziałam, że w ciągu najbliższych dni, przyjdzie mi upiec jakieś bananowe ciasto. I nie pomyliłam się. Z kiści ubył tylko jeden banan, reszta pokryła się brązowymi plamkami i czekała. Wybór padł na dwukolorowe ciasto bananowe, ciasto, które już kiedyś piekłam, z przepisu zamieszczonego przez Bajaderkę na forum CinCin. Ciasto ma wyraźny bananowy smak, wyostrzony przez kakao, a dodatek orzechów dodaje mu szlachetnego charakteru. Najważniejsze, że jest wilgotne i bardzo szybko znika...:)

Dwukolorowe ciasto bananowe
1/2 kostki masła1 szklanka cukru1 duże jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanili1 1/2 szklanki zmiksowanych, bardzo dojrzałych bananów, około 3 duże1 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli1/4 szklanki gorzkiego kakao1 szklanka posiekanych orzechów włoskich( 100g)
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm smarujemy …

Dorsz z maślano-ziołową skórką

Ponieważ ryba tradycyjnie musi być u mnie przynajmniej raz w tygodniu, więc ilekroć wertuję pozycje mojej kulinarnej biblioteczki, uważnie przyglądam się "rybnym" przepisom.
Przepis na dorsza z maślano-ziołową skórką, który zaserwowałam dzisiaj na obiad, pochodzi z książki kontrowersyjnego szefa kuchni Gordona Ramsay'a "Passion for seafood". I chociaż jest przy nim nieco zabawy, to myślę, że warto zrobić tą pyszną rybkę w mocno pietruszkowej skórce. W przepisie Gordona był to dorsz, u mnie bardzo popularny tu rdzawiec, z rodziny dorszowatych. Ryba była ciut za sucha(dla mojego męża), więc proponowała bym dodać więcej masła, bądź pomidorów, albo skorzystać z sugestii Gordona i podać rybę z sosem na bazie "kostki rybnej"(fish stock) plus mleko i mąka.


Dorsz z maślano-ziołową skórką

1 łyżka oliwy z oliwek100 g pieczarek, bardzo drobno pokrojonych2 dojrzałe pomidory, bez skórki i pestek600 g filetów z dorsza1 łyżka musztardy francuskiejsól morska i świeżo…

Ciasto jagodowe

Jagody, to kolejne bardzo lubiane przez mnie owoce. Oczywiście najwięcej jadłam ich w dzieciństwie, spędzając wakacje u babci na wsi. Tam, rosły nie tylko w licznych, wtulonych w wyżynny krajobraz lasach ale i na pobliskich wysokich miedzach. Najchętniej jadłam je rozgniecione z cukrem, lub ewentualnie z odrobiną śmietany i po dziś dzień to połączenie lubię najbardziej. W dorosłym życiu, gdy kupowałam jagody na targu też kończyło się na takim zestawie. Dzisiejsze ciasto, to moje pierwsze ciasto z jagodami, a właściwie z borówką amerykańską, ale polską, kupioną w angielskim sklepie:) Borówki są fantastyczne w smaku(kupowałam już importowane z Francji, zdecydowanie gorsze) i bardzo przypominają leśne jagody, choć są od nich o wiele większe. Samo ciasto jest słodko-delikatniesłone z pyszną chrupiącą kruszonką , słodką polewą i zdecydowanym jagodowym smakiem. Przepis znalazłam na forum cin-cin :)


Ciasto jagodowe

Ciasto:
220g mąki170g cukru1 jajko2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyże…

Ciasto maślano - pomarańczowe

Ciasta na lato, to zwykle ciasta owocowe, ale ponieważ jedynymi owocami jakie miałam dzisiaj w domu były pomarańcze, więc poszperałam w dostępnych mi przepisach i upiekłam to bardzo proste ciasto maślano-pomarańczowe. Ciasto pachniało obłędnie pomarańczami w czasie przygotowywania i pieczenia. Do tego okazało się, że jest bardzo smaczne i bardzo wilgotne. I choć był to wypiek w ciemno, bo książka z której korzystałam, a mianowicie "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly, nie ma ani jednego zdjęcia...to był to wypiek bardzo udany!


Ciasto maślano - pomarańczowe
250 g miękkiego masła2 łyżki startej skórki pomarańczy1 1/2 szklanki(330 g) drobnego cukru4 jajka1 1/2 szklanki(225 g) mąki ze środkiem spulchniającym(self-raising)1/2 szklanki(75 g) zwykłej mąki3/4 szklanki(180 ml) soku pomarańczowego(u mnie sok wyciśnięty z 3 1/2 pomarańczy)
lukier:
1 1/2 szklanki(240 g) cukru pudru1 łyżeczka miękkiego masła2 łyżki soku z pomarańczy
Nastawiamy piekarnik…