środa, 17 listopada 2010

Potrawka z wątróbki


Już gdzieś to chyba pisałam, że bardzo lubię wątróbkę. Praktycznie raz w tygodniu jest u mnie na obiad, od czasu do czasu postanawiam więc urozmaicić nieco wątróbkowe menu i trochę poeksperymentować. Ta wątróbka zrobiona na podstawie tego przepisu bardzo nam smakowała. Dla tych którzy "nie chcą a muszą" może to być jakaś alternatywa, bo wątróbka w tej potrawce nie jest tak jednoznaczna a sos jest naprawdę pyszny.
Potrawka z wątróbki

Potrawka z wątróbki

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 150 g pieczarek, pokrojonych
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 2 cebule, pokrojone w półplastry
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • masło do smażenia
  • pieprz i sól

Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle. Na oddzielnej patelni smażymy cebulę, pieczarki i paprykę. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy do nich wątróbkę. Dodajemy koncentrat i śmietanę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Można posypać zielenina.
Podajemy z ryżem.

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię wątróbkę:) W takiej wersji jeszcze nie jadłam, pysznie się zapowiada:)
    Pozrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam za watrobka, ale Twoja wersja wyglada na smaczna i chetnie bym sprobowala:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię wątróbkę.We wszelkich postaciach.
    Twoje danie bardzo mnie kusi. Będzie następną wątróbkową propozycją.

    OdpowiedzUsuń
  4. musi byc w Domu naprawdę bardzo lubiana, skoro w każdym tygodniu można ją znalezc na stole:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O ja też bardzo lubię wątróbkę!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. rzadko jadam wątróbkę, ale ta wersja mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)