Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2011

Hot cross buns - przepis

To moje pierwsze hot cross buns czyli bułeczki z krzyżem, choć znane mi od dawna, bo w Anglii, choć to tradycyjne angielskie wielkanocne bułeczki, można je kupić przez cały rok. Lekko słodkie, mocno przyprawione, z wybijającym się smakiem goździków i kandyzowaną skórką. Chociaż nie wyszła mi pasta(za rzadka) a bułeczki popękały, to jednak nie przeszkodziło to w degustacji pięknie wyrośniętych i smacznych, korzennych bułeczek. Na pewno wypróbuję jeszcze nie jeden przepis na te bułeczki.



Hot cross buns - przepis
1 łyżeczka drożdży instant500g (4 szklanki) mąki125 ml wody, ciepłej1 łyżeczka soli1/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego50 g(1/4 szklanki) cukru50 g kurantek(małych, ciemnych rodzynek)25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej25 g kandyzowanej skórki cytrynowej50 g masła, rozpuszczonego1 jajko125 ml(1/2 szklanki) mleka, ciepłego
na krzyż:

30 g (1/4 szklanki) wody40 g(1/3 szklanki) cukru pudru3 łyżki wody(proponuję zmniejszyć, moj…

Zakwas

Zakwasu naprawdę nie ma co się bać. Jego przygotowanie jest może nieco uciążliwe( i ten nieprzyjemny zapach, który na szczęście zamienia się z chwilą, gdy zakwas jest już gotowy, w bardzo przyjemny aromat jabłka), zwłaszcza dla kogoś, kto robi go pierwszy raz, ale myśl o pysznym chlebie na zakwasie, doda nam cierpliwości. Po 6 dniach zakwas jest gotowy. Możemy go teraz wykorzystać niezliczoną ilość razy piekąc chleby.
Taki pierwszy świeży zakwas, możemy zużyć prawie w całości, pamiętając o zostawieniu chociaż 2 łyżek na dnie słoika(ja w swojej niewiedzy, mój pierwszy w życiu zakwas zużyłam cały i musiałam 6 dniową czynność powtarzać;).
W ten sposób przygotowany zakwas, to nasza baza na kolejny zaczyn zakwasowy, do której na 12 godzin przed planowanym pieczeniem dodajemy odpowiednią ilość mąki i wody(wg przepisu z jakiego będziemy piec chleb). Pamiętamy oczywiście o pozostawieniu 2 łyżek na dnie słoika...i do lodówki.
Gdy nie pieczemy zbyt często, trzeba tylko pamiętać o dokarmieniu za…

Mocha cheesecake

Ten sernik, to mieszanka dwóch serników, cytrynowego i kakaowo-kawowego. Kawa nie była jak dla mnie zbyt wyrazista, ta baza jest bardziej kakaowa, chociaż moja córka, która nie lubi kawy marudziła, że czuć kawą. Moim zdaniem sok cytrynowy można sobie darować, chyba że ktoś lubi kwaskowate serniki. Nie był to może dla nas najwspanialszy sernik, bo jednak ten wiedeński z ziemniakami i ten wiedeński są nie do pobicia, to jednak było to jakieś sernikowe urozmaicenie. Mężowi smakował


Mocha cheesecake- przepis

200 g miękkiego masła200 g cukru1 laska wanilii4 jajka, oddzielone białka od żółtek100 g czekolady mlecznej750 g serka quark1 cytryna, starta skórka i sok(dodałam sok tylko z połowy, ale następnym razem sok pominę) 1 łyżka kaszy manny4 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii4 łyżki kakao2 łyżki rozpuszczalnej kawy espresso
Piekarnik nastawiamy na 220 st C. Dno niedużej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy boki.
Czekoladę rozpuszczamy i od…

Babka łatwa

Jeśli ktoś koniecznie chce upiec babkę, a nie bardzo wie jaką, to polecam tą właśnie. Prosta, smaczna i szybka. Maślana(w oryginalnym przepisie jest margaryna, ale ja nie używam margaryny, z różnych powodów), z lekko cytrynową nutką, puszysta a jednocześnie wilgotna, rozpływająca się w ustach. Nie wiem, jak długo ta bardzo łatwa babka utrzyma swą świeżość, ale sądząc po tempie w jakim jest konsumowana(choć zaledwie godzinę temu wyjęłam ją z piekarnika) nie doczeka jutra. Babkę można polukrować lub polać polewą czekoladową albo tak jak u mnie posypać cukrem pudrem
Wszystkim Wam życzę sensownych Świąt!


Babka łatwa- przepis

5 jajek1 szklanka cukru 250 g masła2 łyżeczki skórki otartej z cytryny1/2 szklanki maki pszennej, przesianej1 szklanka mąki ziemniaczanej, przesianej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. Dodajemy obie mąki i proszek. Delikatnie mieszamy po czym powoli wlewamy roztopione i wystudzone masło. Ciasto wy…

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i limonką

Z ciastami marchewkowymi jest podobnie jak z bananowymi. Zawsze wilgotne, zawsze smaczne, zawsze udane. Nie inaczej i tym razem. Ciasto przełożone jest cienką warstwą masy z serka mascarpone i soku z limonki. Ta sama masa pokrywa wierzch ciasta, tylko już nieco grubszą warstwą. Całość jak dla mnie pyszna. Słodka, ale dodatek soku z cytryny i limonki trochę tę słodycz łamie. Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i limonką polecam nie tylko na co dzień, ale również na bardziej wykwintne okazje.


Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i limonką

180 g mąki2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki mielonych goździków1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej180 g jasnego cukru muscovado150 ml oleju słonecznikowego2 duże jajka200 g grubo startej marchewki85 g orzechów włoskich bez skorupek, grubo pokrojonych
Wierzch i przełożenie:
1 limonka200-225 g serka mascarpone100 g masła, miękkiego85-100 g cukru pudru lub jasnego cukru muscovado( u mnie ten drugi)sok z cytr…

Sos czosnkowy wyśmienity

Sosy na bazie majonezu uwielbiam każde. Bardzo lubię zarówno te, które można kupić w sklepie, jak i te, które przyrządzam sama. Zazwyczaj podaję je z jajkami na twardo, ale mój mąż, który majonez wyjada słoikami, zje ze wszystkim. Ten sos czosnkowy, to raczej sos wykwintny, choć z mniej wykwintną nazwą, bo jednak czosnek kojarzy się dość pospolicie, no i ten zapach...ale, w tym przepisie charakterystyczny smak czosnku został mocno złagodzony raz, przez jego podsmażenie a dwa, przez dodanie laskowych orzechów.  Dodałam do niego połowę mniej ketchupu niż w przepisie, bo osobiście nie przepadam za ketchupem i właściwie jak dla mnie to mogło się obyć i bez ketchupu. W efekcie tego ciekawego mariażu otrzymujemy pyszny, majonezowo-czosnkowy sos, z aromatem smażonego czosnku i wykwintną orzechową oprawą.
Przepis z tej strony dodaję do akcji Dzień Czosnku, którą przygotowują państwo Grumkowie.

Sos czosnkowy wyśmienity

3-4 ząbki czosnkuoliwa300 g majonezu1/2 szklanki ketchupu(dodałam połowę mnie…

Jajka faszerowane serem Cheddar

Kolejne faszerowane jajka. Bardzo proste i jak każde faszerowane jajka smaczne. Jako główna "baza" smakowa ser Cheddar, dodatkowo wyostrzony papryczką chilli. Oczywiście zamiast sera Cheddar można użyć dowolnego żółtego sera, na pewno nie wpłynie to w znaczącym stopniu na smak.
Przepis z hiszpańskim rodowodem z książki "A passion for tapas"

Przepis na jajka faszerowane serem Cheddar
6 jajek ugotowanych na twardo, wystudzonych i obranych ze skorupek3 łyżki startego sera Cheddar1-2 łyżki majonezu2 łyżki posiekanego szczypiorku1 świeża papryczka chilli, bez pestek, drobno pokrojonasól i pieprz
Jajka kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki, mieszamy ze szczypiorkiem, papryczką chilli,  majonezem. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wypełniamy farszem wgłębienia białek. Przykrywamy i umieszczamy w lodówce.

Szarlotka z pianką

Jedyne ciasto, którego naprawdę serdecznie kiedyś nie znosiłam, to była szarlotka. Zdarzyło się jednak, że spróbowałam upiec ją sama i w tym celu skorzystałam z przepisu na "szarlotkę Ani", zamieszczonego w jednej z książeczek serii Biblioteczki Poradnika Domowego, z ciastami owocowymi w tytule. Ta szarlotka była pyszna! Piekłam ją wiele razy, wciąż z tego samego przepisu. Niestety, książeczka ta gdzieś mi zaginęła. W internecie znalazłam podobny przepis, na szarlotkę Ani. Nazwa się zgadza, ale nie mam stuprocentowej pewności, że to jest ten sam przepis, choć brzmi znajomo. Szarlotka w każdym bądź razie jest bardzo dobra. W przepisie wprowadziłam niewielkie zmiany.
A może ktoś z Was, jest w posiadaniu tej książeczki?  Byłabym bardzo wdzięczna za udostępnienie przepisu:)


Szarlotka z pianką
1 kg winnych jabłek  3 szklanki mąki4 jaja1 i 1/2 szklanki cukru250 g masła lub margaryny2 łyżki śmietanygarstka rodzynek1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu
Mąkę łączymy z pr…

Leczo z cukini

Czy mogłam przejść obojętnie obok olbrzymiej cukinii, która patrzyła na mnie ze sklepowej półki? Oczywiście, że nie. Tym bardziej, że pogoda była prawie letnia, a mi zapachniało cukiniowym leczem, jakie bardzo często robiłam lata temu, gdy w moje ręce trafiła taka właśnie, słusznych rozmiarów cukinia. Nikt nie protestował, że cukiniowe leczo robiłam dwa dni pod rząd. Cieszyliśmy się i z pięknej pogody i z letnich smaków. A cukinia zatopiona w pomidorowo-paprykowym sosie była pyszna!

Leczo z cukini
2 cebule, pokrojone w kostkę2 pęta dobrej kiełbasy, pokrojonej w plastry3 ząbki czosnku, zmiażdżone1 papryczka chilli, pokrojona w drobną kostkę2-3 papryki, pokrojonej w krótkie paski1 puszka pomidorówPół dużej cukinii ze skórką, pokrojonej w dużą kostkę1 liść laurowy4 ziela angielskie2 łyżeczki suszonej bazylii1 łyżeczka oregano1 łyżeczka suszonej paprykisól i świeżo zmielony pieprz do smakuolej do smażenia
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i dalej podsmażamy. Dodajemy …

Ciasto z czekoladowymi falami

To bardzo smaczne ciasto - typowe ciasto ucierane, rodzaj babki, z malowniczymi czekoladowymi falami  i "posypką" z grubo siekanej czekolady. Idealne do herbaty lub kawy, a spora ilość czekolady przyjemnie się z tym maślano - waniliowym ciastem komponuje i dodaje mu atrakcyjnej wilgotności.


Ciasto z czekoladowymi falami

200 g ciemnej czekolady200 g masła lub margaryny, miękkiego1 łyżeczka przyprawy do pierników ( mixed spice)175g drobnego cukru3 jajka2 łyżeczki esencji waniliowej225 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)1/2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g ciemnej czekolady do dekoracji
Natłuszczamy dno i dłuższe boki foremki(duża keksówka lub forma do pieczenia chleba).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 25 g masła (ja robię to w specjalnym rondelku na bardzo małym ogniu, krótko podgrzewam i mieszam do rozpuszczenia) i przyprawą do pierników.
Pozostałe masło, cukier, jajka i esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodaje…

Smażony kurczak z ryżem po chińsku

Nie będę ukrywała, że kuchnia chińska to jedna z moich ulubionych. Miłość tą dzielę z całą rodziną, ale jak do tej pory częściej chodziliśmy na "chińskie żarcie" niż je przygotowywałam. Były okresy, że co tydzień jedliśmy na mieście coś chińskiego, a że do miejscowego "Chinatown" jest od nas rzut kamieniem, a mój mąż wręcz uwielbia jeść głównie, w jak ja to nazywam, chińskich "barówach", chcąc nie chcąc chińskie eksperymenty kuchenne zostawiałam "na potem".
Ostatnio zgromadziłam sobie parę chińskich przyprawowych niezbędników i postanowiłam trochę pogotować po chińsku.
Dzisiejszy kurczak z ryżem jest jak dla mnie rewelacyjny. Dokonałam naprawdę niewielkich zmian, z braku orzeszków zastąpiłam je papryką, a suszone chińskie grzybki zwykłymi pieczarkami.
Po raz pierwszy też, użyłam oleju z prażonego sezamu i moim zdaniem ten olej to najważniejsza "przyprawa" wpływająca na smak tego dania. Bez niego to już nie będzie to samo.
Bardzo poleca…

Sałatka z ryżem i szczypiorkiem

Czasami z obiadu zostaje mi ryż. Wtedy bardzo często wykorzystuję go do jakiejś prostej ryżowej sałatki. Dzisiaj jedna z nich. Nieskomplikowana i szybka. W sam raz na wiosenną przekąskę. Do sałatki z ryżem i szczypiorkiem można oczywiście wykorzystać groszek mrożony lub świeży, będzie wtedy jeszcze lepsza, ale tu najszybsza wersja.

Przepis na sałatkę z ryżem i szczypiorkiem

2 szklanki ugotowanego ryżu4 jajka, ugotowane na twardo i posiekane1 pęczek szczypiorku z cebulką, posiekany1 puszka zielonego groszku, odcedzony i wypłukanykilka łyżek majonezusól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki  wkładamy do miski i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

Czekoladowe ciasto z gruszkami upside-down

To ciasto nie wygląda może zbyt zachęcająco, jak to bywa z odwróconymi ciastami, ale to, co kryje się w jego wnętrzu rekompensuje wielokrotnie jego wygląd, jest po prostu niesamowicie pyszne!
Czekoladowe ciasto o konsystencji gęstego kremu w połączeniu ze szlachetnym smakiem upieczonych gruszek, to coś co sprawia, że zapominamy o umiarkowaniu i nakładamy sobie jeszcze jedną porcję.  Czekoladowe odwrócone ciasto z gruszkami to kolejne ciasto, które bardzo polecam!




Czekoladowe ciasto z gruszkami upside-down
200 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia200 g ciemnej czekolady,połamanej na kawałki150 g drobnego cukru3 jajka, roztrzepane1 łyżeczka esencji waniliowej100 g mąki samorosnącej (lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)3 łyżki brązowego cukru (soft brown suger)3 gruszki, dojrzałe, obrane, pozbawione pestek i pokrojona na ćwiartki.
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 23 cm i wykładamy dno papierem do pieczenia.
W mały…