Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2009

Ciasto kokosowo- imbirowo-limonkowe

Ciasto kokosowo-imbirowo-limonkoweto kolejne moje babkowate ciasto. Jedno z tych, jakie zjada się do ostatniego kawałka. Delikatny limonkowy smak, z kokosowym posmakiem i wilgotno-ostre imbirowe akcenty, które dodają temu ciastu atrakcyjności. Idealne do kawy czy herbaty. Bardzo smaczne.


Ciasto kokosowo- imbirowo-limonkowe
150 g masła, miękkiego170 g drobnego cukru2 łyżeczki startej skórki z limonki2 jajka, o temperaturze pokojowej, roztrzepane55 g kandyzowanego imbiru( glace ginger), pokrojonego215 g mąki ze środkiem spulchniajacym (self-raising)45 g wiórek kokosowych185 ml mlekaplastry limonki do dekoracji(opcjonalnie)
Piekarnik nastawiamy na temp. 180 st C. Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 22 x 12 cm i wykaładamy papierem do pieczenia.
Ucieramy masło, cukier i skórkę z limonki do białości. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, dokładnie ubijając. Dodajemy imbir oraz mąkę, wiórki i mleko na przemian.
Wykładamy miksturę do przygotowanej foremki i wygładzamy. Pieczemy ok 50 minut. Pozost…

Surówka z kapusty białej i pomidorów

Kolejna wersja surówki z białej kapusty, tym razem z dodatkiem pomidorów. I oczywiście jak każda surówka z kapusty, bardzo smaczna. Przepis zaczerpnięty z książeczki Aliny Stradeckiej "Polubić kapustę", a jako że zawiera dodatek pomidorów, dodaję go jako mój kolejny przepis do Pomidorowego Sezonu organizowanego przez Olgę.


Surówka z kapusty białej i pomidorów

300 g kapusty200 g pomidorów1 cebula4 łyżki oleju2 ząbki czosnkuocet winny lub sok z cytrynycukier, pieprz, sól
Kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy na 20 minut. Z pomidorów zdejmujemy skórkę(po sparzeniu) i kroimy je w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka(ja pokroiłam w kostkę). Czosnek obieramy, miażdżymy z solą, dodajemy olej i mieszając, przyprawiamy cukrem, pieprzem i octem, ewentualnie dosalamy. Łączymy składniki, polewamy sosem i wykładamy na salaterkę. Podajemy do mięs, ryb i wędlin.

Muffiny z malinami i sernikiem

To największe muffiny jakie udało mi się "wyprodukować". Skusiłam się na nie ze względu na maliny oczywiście i ten tytułowy sernik. O ile jednak maliny wyraźnie zaznaczają swoją obecność, tak na próżno szukać w nich smaku sernika. To jedynie akcent ozdobny, a na pewno zachęcający do sięgnięcia po to ciacho. Jak ze wszystkimi muffinami mało pracy, szybko i smacznie.
Przepis na te muffinki podała na swoim blogu ko ko ko:)


Muffiny z malinami i sernikiem

100 g serka typu Philadelphia3 jajka200 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii50 g masła200 ml mleka400 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 g malin
Serek mieszamy z jednym jajkiem, trzema łyżkami cukru i połową łyżeczki ekstraktu waniliowego. Odstawiamy.
Masło wkładamy do rondla, wlewamy mleko i pozostały ekstrakt waniliowy, podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści. Do wystudzonej mieszanki wbijamy pozostałe jajka i krótko ubijamy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, so…

Placki kalafiorowe - przepis

Nie trzeba mnie było długo namawiać na zrobienie tych kalafiorowych placków, na które przepis podała Komarka. Kalafior, to jedno z moich ulubionych warzyw i choć najlepszy to dla mnie taki z masłem, ewentualnie bułką tartą, to bardzo polecam tę smażoną wersję. Placki są łatwe do zrobienia, bardzo syte i smaczne.


Placki kalafiorowe

Ok 500 g kalafiora, podzielonego na różyczki1 cebulka szalotka80 g mąki ze środkiem spulchniajacym(lub zwykłej z odrobiną proszku do pieczenia)20 g startego parmezanu lub oscypka(dałam cheddar)garść posiekanej natki pietruszki2 jajka70 g mozarelli pokrojonej w kostkęsól i świeżo zmielony pieprz
Kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. Studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy parmezan i jajka i dobrze mieszamy. Kalafiora dzielimy palcami na mniejsze kawałki i mieszamy z cebulą i natką pietruszki. Mieszankę warzywna dodajemy do ciasta i dobrze mieszamy. Dodajemy mozzarellę, sól i pieprz do smaku…

Rolled Fruit Buns czyli bułeczki owocowe

Zachciało mi się coś słodkiego. Ale żeby to nie były muffinki. No i znalazłam to. Pyszne owocowe bułeczki. Niestety musiałam ćwiczyć się w cierpliwości. Czekać, aż wyrośnie ciasto(na szczęście gniotło się samo). Najpierw raz. Potem już w foremce, drugi raz. A potem to już tylko czas jedzenia. I czas delektowania się. Z mlekiem. Najlepsze.
Przepis pochodzi z książeczki "Coffee morning cakes" wydawnictwa Parragon Books



 Rolled Fruit Buns czyli bułeczki owocowe

2 łyżki, masła, w kawałkach, dodatkowo do wysmarowania225 g mąki chlebowej, dodatkowo do posypania1/2 łyżeczki soli1 1/2 łyżeczki suchych drożdży1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego125 ml ciepłego mleka1 jajko, roztrzepaneolej do natłuszczania85 g cukru pudru
Nadzienie:
55 g jasnego cukru muscovado115 g luksusowej mieszanki suszonych owoców1 łyżeczka mixed spice(przyprawy do pierników)4 łyżki miękkiego masła Dodałam jeszcze do tego odrobinę twarogu, ale to oczywiście niekonieczne.

Piekarnik nastawiamy na 190 st C
Natłuszc…

Surówka z kapusty i cebuli

No, w końcu udało mi się zdążyć na wycieczkę organizowaną przez Kuchnię Ireny i Andrzeja i tym sposobem znaleźć się razem z nimi we Włoszech:) Nie wiem, czy coś jeszcze włoskiego zdołam zrobić, ale chociaż tą prostą i pyszną surówką z kapusty i cebuli zaznaczę swój pobyt w tym kraju a jednocześnie zainauguruję moją wycieczkę po Europie...szkoda, że tylko z widelcem.
Surówki z białej kapusty należą do moich ulubionych surówek, z wielką więc radością zapoznałam się z kolejnym pomysłem. Tym razem do kapusty dodajemy czerwoną cebulę i jabłko, i obficie polewamy sosem winegret. Efekt? Pycha!


Surówka z kapusty i cebuli

Połowa średniej wielkości główki bialej lub czerwonej włoskiej kapusty(dałam zwykłą białą)2 słodkie czerwone cebule(dałam 1, ale większą)1 jabłko golden delicious (dałam grammy smith)
sos winegret(podwójna porcja):
2 łyżki octu(dałam winny)6 łyżek oliwy z oliwek(dałam dobry w smaku olej)sóldużo pieprzu
Kapustę szatkujemy na cienkie paski, cebulę w cienkie plastry. Mieszamy. Obier…

Ciasto z jagodami i syropem pomarańczowym

Przeglądając anglojęzyczne książki czy czasopisma kulinarne bardzo często można spotkać tego rodzaju ciasta. Ciasta z syropem. Zbierałam się dłuższy czas, żeby wypróbować takie ciasto, bo bardzo intrygowało mnie co dzieje się z ciastem, gdy poleje się go taką ilością płynu. No i upiekłam. Ciasto wyrosło ładnie, aż żal było eksperymentować dalej. Z lekko drżącą ręką polewałam je zawartością rondelka. Z jeszcze większym przejęciem odkroiłam kawałek. Nie ma zakalca uff...kuliminacja emocji przyszła gdy przystąpiłam do próbowania pierwszego kawałka...i co? Wilgotny, przepełniony aromatem pomarańczy...sernik! Tak, to było pierwsze skojarzenie, smakuje jak sernik. Na drugi dzień, ciasto nie wyglądało już tak "puszyście", siadło, i wyglądem przypominało zakalec, ale smaku nie zmieniło i po raz kolejny byłam świadkiem jak goście po zjedzeniu kawałka, natychmiast pytali się, czy można jeszcze dokładkę...
Będę wypróbowywała kolejne przepisy na ciasta z syropami oczywiście a ten przepi…

Muffiny z czekoladowymi łezkami

Definitywnie zostałam muffinowym maniakiem i już nie wiem sama co jest przyczyną. Smak, szybkość przygotowania, mnogość kombinacji czy miniaturowość. Więc będę sobie je piekła, fotografowała i wstawiała na bloga:) Te otomuffiny z czekoladowymi łezkami, są rewelacyjne, zwłaszcza na ciepło. Fakt, kończą się szybko, ale ile dają radości i doznań smakowych!
Przepis z książki Hilaire Walden "The great big cookie book", która ostatnio jest przeze mnie intensywnie wykorzystywana. Oprócz muffin jest w niej ponad 200 przepisów na różne ciastka i ciasteczka, min na te orzechowe.




 Muffiny z czekoladowymi łezkami

115 g masła lub margaryny75 g cukru2 łyzki brązowego, ciemnego cukru2 jajk175 g (1 1/2 szklanki) mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia120 ml (1/2 szklanki) mleka175 g czekoladowych chipsów (dałam 100 g)
Piekarnik nastawiamy na 190 st C i przygotowujemy formę na 10 muffin.
Mikserem ucieramy masło, dodajemy oba cukry i ucieramy do białości, wbijamy pojedyńczo jajka i uciaramy.
Przesi…

Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym

Są takie dni, że nie mamy ani pomysłu na żarcie, ani czasu, aby je przygotować, ani nawet ochoty aby je zrobić. Ten makaron wydaje się być idealny na takie chwile. Robi się dosłownie w 5 minut, z niczego. Potrzeba nam tylko klusek i dwóch puszek. No i troszkę prostych przypraw. Potrawa wychodzi naprawdę bardzo smaczna, aż trudno uwierzyć, że jej przygotowanie zabiera tak niewiele czasu.
Przepis ze strony BBC GoodFood. Jednocześnie to moja pierwsza propozycja do Sezonu Pomidorowego 2009


Makaron z tuńczykiem i sosem pomidorowym
2 łyżki oliwy z oliwek1 cebula, posiekana2 ząbki czosnku, drobno posiekane400 g pomidorów z puszki z ziołami(dałam zwykłe)1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli1 łyżeczka cukru500 g makaronu kokardki100 g odsączonego tuńczyka z puszkigarść liści świeżej bazylii, opcjonalnie
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut. Dodajemy czosnek, pomidory, chilli i cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Dokładnie mieszamy, zmniejsz…

Ciasto Madeira - przepis

To kolejne moje ciasto, które zachwyciło...dzieci. Nie tylko dzieci zresztą, bo ta prawie babka jest w smaku wyśmienita. Ciut podobna do piaskowej, z lekko cytrynowo-maślanym aromatem. Łatwa do zrobienia i naprawdę pięknie wyrasta. Zamierzałam się na nią od dawna, bowiem przepis na Madeira Cake znajduje się obowiązkowo w prawie w każdej angielskojęzycznej książce z wypiekami. Zapewniam, to nie jest jedno z tych "suchych" ciast, którym z grzeczności częstujemy się w "gościach" i po jednym kawałku z trudem przełkniętym, nie mamy ochoty na więcej. To ciasto z rodzaju tych, które znika błyskawicznie i rozpływa się w ustach. I miło jest potem słyszeć, że kolejne dziecko wspominając wizytę u cioci mówi...mamo, to ciasto było pyszne!




Ciasto Madeira

180 g masła, miekkiego170 g (3/4 szklanki) drobnego cukru3 jajka, o temp. pokojowej, roztrzepane165 g (1 1/3 szklanki) mąki ze środkiem spulchniajacym(self-raising)2 łyżeczki startej skórki cytrynowej, plus dodatkowo do przybra…

Muffinki kokosowo-malinowe

Gdy zobaczyłam te babeczki na blogu u Bei, wiedziałam, że na pewno je kiedyś zrobię. Nie czekałam jednak długo. Kupiłam pojemnik malin i pewnego pięknego, słonecznego poranka, przystąpiłam do pieczenia muffinek kokosowo-malinowych. Te mięciutkie, bardzo smaczne muffiny zjadają się błyskawicznie a więc wieczorem, mogłam sobie tylko o nich pomarzyć. Dodałam zamiast jednej po dwie maliny, były więc jeszcze bardziej owocowe, choć może też bardziej kwaskowe. Robiłam je w klasycznej foremce na 12 muffin. Polecam.



Muffinki kokosowo-malinowe

100 g masła2 jajka100 g cukru100 g mąki25 g wiórków kokosowych1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaotarta skórka z cytrynymaliny
Piekarnik nastawiamy na 175 st C. Masło stapiamy i studzimy. Makę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wiórkami. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy mąkę, masło i skórkę i dobrze mieszamy.
Wyłożone papilotkami foremki napełniamy do połowy a następnie do każdego zagłębienia wkładamy po jednej malinie, układając je na powierzch…

Łatwe ciasto malinowo-migdałowe

Czy zdarzyło się Wam zjeść całe ciasto w pojedynkę? Właśnie mi się to przytrafiło...Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko, że to bardzo małe ciasto i jadłam je 2 dni. I nie jest to nawet jakieś super wymyślne ciasto, z nieziemskim smakiem, ot, zwykłe, lekkie, owocowe ciasto. Z pysznymi malinami i lekko chrupiącymi migdałowymi płatkami. I chyba to ten dodatek malin sprawił, że byłam tak samolubna i nie mogłam się oprzeć...;)


Łatwe ciasto malinowo-migdałowe
125 g świeżych malin3 łyżki ciemnego brązowego cukru125 g mąki5 łyżek drobnego cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sodyszczypta soli125 g kwaśnej śmietanki30 g masła, rozpuszczonego1 łyżeczka ekstraktu w wanilii25 g płatków migdałowych
Na glazurę:
4 łyżki cukru pudru1 łyżeczka mlekakropla ekstraktu z wanilii
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Przygorowujemy foremkę o średnicy 20 cm
Łączymy maliny z brązowym cukrem i odstawiamy.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Łączymy śmietanę, masło, wni…

Muffiny miodowo-jogurtowe

Mufiiny miodowo-jogurtowe w konsystencji przypominają nieco muffiny wytrawne. Dosłodzone miodem, a więc pewnie zdrowsze, niż te na cukrze. Choć ja osobiście wolę słodsze wypieki np te i te, to wiem, że są zwolennicy nieco mniej słodkich "słodyczy". Pomimo mniejszej słodkości, nie było jednak problemów ze "zbytem" tych muffinek.




 Muffiny miodowo-jogurtowe

50 g masła75 g (5 łyżek) miodu250 ml jogurtu1 jajkostarta skórka z 1 cytryny50 ml (1/4 szklanki) soku z cytryny115 g (1 szklanka) mąki115 g (1 szklanka) maki pełnoziarnistej(dałam zwykłej)7,5 ml (1 1/2) łyżeczki sodyszczypta gałki muszkatołowej
Piekarnik nastawiamy na 190 st C i przygotowujemy 12 muffinową foremkę.
W rondelku rozpuszczamy masło i miód. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego wystudzenia. W misce mieszamy razem jogurt, jajko, skórkę z cytryny i sok. Dodajemy maślano-miodową miksturę. W innej misce mieszmy przesiane suche składniki. Mieszamy suche z mokrymi.
Wypełniamy muffinowe foremki do 2/3 wy…

Pizza - ciasto tradycyjne

Bardzo, ale to bardzo lubię pizzę. Rzadko kiedy robiłam ją w domu, ze względu na to, że ciągle było coś nie tak z ciastem. Przez wiele miesięcy, będąc tutaj w Anglii, zadowalałam się pizzą pół-domową. Tzn. kupowałam najtańszą Sainsbury'sową pizzę margaritę, zapełniałam go moim farszem, dodatkowym serem i była z tego taka prawie domowa pizza. Ostatnio poczyniłam jednak kilka ponownych prób z ciastem i w końcu trafiłam na takie, które jak dla mnie jest super. Jedną z zalet tego ciasta, jest dość krótki czas oczekiwania na wyrastanie. Bo godzinie od decyzji "a może by tak zrobić pizzę" możesz już wkładać ją do piekarnika, by po kolejnych 15 minutach, skrapiać ją Hot Pepper sauce lub Tabasco.


Przepis na tradycyjne ciasto na pizzę
1 szklanka ciepłej wody2 łyżki mleka1 łyżeczka cukru1 1/4 łyżeczki soli1 łyżka masla1 łyżka oliwy1 łyżka kaszki kukurydzianej lub semoliny1/2 szklanki mąki żytniej2 1/2 szklanki mąki pszennej1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
Do dużej miski wlewamy ciepłą…