Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2011

Ciasto z malinami i ciasteczkami amaretti

Nie ma co ukrywać, że latem największe wzięcie mają ciasta z owocami i sądząc po ilości takich ciast na moim blogu, piekę ich sporo...idą łeb w łeb z czekoladowymi. A ponieważ lato w pełni, a owoce kuszą swoimi kolorami, nie miałam większych problemów, by moją malutką blogową rocznicę uczcić ciastem, pachnącym moimi ulubionymi malinami. Tak, tak, wczoraj minęło 3 lata odkąd prowadzę bloga, a ciasto z malinami i ciasteczkami amaretti, które wybrałam, spisało się znakomicie w swojej roli. Wilgotne, o lekko ziarnistej konsystencji - to mielone migdały, gdzieniegdzie lekko chrupiące, gdy natrafimy na kawałek kruszonki z ciasteczek amaretto i ach, te  maliny, które dodają temu ciastu tyle świeżości. Biorę tylko maleńki kawałeczek, na spróbowanie, bo jestem na diecie, ale Wy, proszę, częstujcie się:)

Przepis z "GoodFood 500 triple-tested recipes"



Ciasto z malinami i ciasteczkami amaretti
175 g miękkiego masła, plus dodatkowo do natłuszczenia175 g drobnego cukru trzcinowego ( u mnie …

Blondies z mango i orzechami

Chyba nie ma prostszego ciasta niż takie blondies. Rozpuszczamy i mieszamy. Prościej niż muffiny. I smaczniej. Brązowy cukier, który pełni w blondies rolę tą samą, co czekolada w brownies, daję ta piękną barwę i charakterystyczny smak, który bardzo lubię. Mięciutkie, sprężyste, pachnące. Grubo pokrojone orzechy i mango, to wykwintny dodatek, który świetnie tu pasuje i idealnie dopełnia doskonałej całości. Blondies z mango i orzechami nie dość, że proste to i pyszne, co potwierdzili szczęśliwcy, którzy mieli okazję je spróbować. Bardzo polecam - ze względu na prostotę wykonania, szybkość i niepowtarzalny smak!


Blondies z mango i orzechami
115 g masła215 g brązowego cukru2 jajka150 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)1 mango, pokrojone w kostkę100g orzechów włoskich, grubo posiekanych
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy kwadratową foremkę o boku 18 cm.
Masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy na 10 minut i dodajemy j…

Chleb foremkowy z przedziałkiem

Nazwa tego angielskiego chleba, "split tin", pochodzi od charakterystycznego głębokiego rozcięcia pośrodku. To prosty, drożdżowy chleb. Miękki, smaczny, dobrze się "układający". Nie powinien sprawić kłopotów nawet początkującym piekarzom. Oczywiście najlepszy tego samego dnia, ale i następnego dnia jest smaczny.



Chleb foremkowy z przedziałkiem
500 g mąki chlebowej plus dodatkowo do posypania2 łyżeczki soli15 g świeżych drożdży300 ml(1 1/4 szklanki) ciepłej wody60 ml (4 łyżki) ciepłego mleka
Lekko natłuszczamy foremkę  o wymiarach 18 na 11 cm (mniej więcej).
Przesiewamy mąkę i sól razem do dużej miski i robimy zagłębienie. Drożdże mieszamy z połową ciepłej wody w dzbanku, po czym dolewamy resztę wody. Płyn z drożdżami wlewamy do zagłębienia i przysypujemy lekko mąką z boków, lekko mieszamy tak by powstała gładka papka pośrodku. Zostawiamy w ciepłym miejscy, aż drożdże zaczną bąbelkować (ok 20 minut). Dodajemy mleko i całość mieszamy. Wykładamy ciasto na lekko umączony…

Risotto ze szpinakiem

Cokolwiek zrobię ze szpinakiem, spotyka się u mnie w domu z gorącym przyjęciem. Wszyscy lubimy szpinak, nawet ja, choć poznałam to warzywo, podane w przyjaznej formie, w dość  "podeszłym" wieku. Podobnie było tym razem. To lekkie, letnie danie, risotto ze szpinakiem, bardzo nam smakowało. Mięciutki, kremowy ryż, nasączony rosołkiem, szpinak i na okrasę odrobina sera. To musiało być dobre i takie też było. Risotto ze szpinakiem polecam nie tylko szpinakożercom.
Przepis jest dla 2 głodnych lub 3 mniej głodnych osób.


Risotto ze szpinakiem
1 litr rosołku (może być z kostki)2 łyżki oleju1 cebula, posiekana1 szklanka ryżu arborio 50 ml białego wina250 g świeżego szpinaku2 łyżki posiekanej świeżej bazylii50-70 g sera żółtego (najlepiej parmesanu, u mnie red leicester)sól i świeżo zmielony pieprz
Na patelni podgrzewamy olej i smażymy na nim cebulkę, około 5 minut, aż będzie miękka. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy, aby w całości pokrył się tłuszczem, zalewamy białym winem i gotujemy …

Makaron ryżowy z kapustą pekińską

Pyszne danie w stylu chińskim, tym razem z makaronem ryżowym w roli głównej. Warzyw jest niewiele, kapusta pekińska jest tu głównym i dominującym warzywem, oprócz niej mamy paprykę, cebulę, marchewkę i pieczarki, ale to, co tutaj najlepsze makaron, który przyprawiony sosem sojowym, przyprawą "5 smaków" i olejem z prażonego sezamu, mogłabym jeść bez końca. Makaron ryżowy z kapustą pekińską oprócz tego, że jest pyszny jest też bardzo szybkim daniem.  Miseczkę takiego makaronu możemy mieć dosłownie w 15 minut.


Makaron ryżowy z kapustą pekińską
250 g makaronu ryżowego1/2 średniej główki kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski1/2 strąka czerwonej papryki, pokrojonej w paski1 cebula, pokrojona w piórka2 marchewki, pokrojone w słupki3 pieczarki, pokrojone w plastry1 łyżeczka przyprawy 5 smaków1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chilli1 łyżka oleju do smażenia stir-fry2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju z prażonego sezamu
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie …

Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu (Strawberry and cinnamon torte)

Lody truskawkowe już były, teraz kolej na ciasto. Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu wygląda na zwykłe, ale gdy spróbujemy kawałek, stwierdzamy, że to jednak bardziej luksusowa wersja owocowego placka.  To oczywiście dodatek mielonych migdałów sprawia, że to truskawkowe ciasto tak bardzo zyskuje na smaku i zmienia jego strukturę na przyjemnie ziarnistą. Choć w nazwie jest ciasta jest cynamon, to ta jedna jego łyżeczka, jest na tyle subtelna, że praktycznie niewyczuwalna, zdominowana całkowicie przez migdały i truskawkowy "farsz". Gościom, którzy mieli tą przyjemność ciasta popróbować- bardzo smakowało. Tak samo zresztą jak domownikom. Jest rzeczywiście pyszne. Polecam.



Ciasto z truskawkami i szczyptą cynamonu

175 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia175 g mielonych migdałów175 g drobnego cukru trzcinowego175 g mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)1 łyżeczka mielonego cynamonu2 jajka450 g truskawek, bez szypułe…

Lody amaretto

Miałam śmietanę,  pół puszki mleka skondensowanego i kilka bez. Cóż, trzeba było coś z tym zrobić, a że ostatnio produkuję lody, dosłownie chwilkę zajęło mi "opracowanie" tej receptury. Migdały, białka, likier amaretto - są. Tylko tym razem nie będzie herbatników, ale lody. Pyszne lody. Nadspodziewanie pyszne. Gdyby nie to, że staram się bardzo ograniczyć w spożywaniu słodkości, zjadłabym od razu całą przygotowaną ilość. Lody amaretto są co prawda bardzo słodkie, ale to moje smaki, więc z wielkim żalem rozsmakowywałam się nad jedną, jedyną gałką. Na dziś. Jutro będzie kolejna. Bardzo polecam.
Lody nie wymagają ani użycia maszynki ani mieszania w trakcie mrożenia.



Przepis na domowe lody amaretto

300 ml(lub 400ml, jeśli chcemy lody mniej słodkie) śmietanki kremówki (whipping cream)1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego30 g mielonych migdałów2 łyżki likieru amaretto4 bezy, pokruszone
Śmietanę wlewamy do dużego naczynia i ubijamy do momentu, aż zgęstnieje, ale jeszcze nie będ…

Lody eton mess

Czy to prawda, że ja nie lubiłam lodów truskawkowych? Może i tak, ale odkąd zaczęłam produkować je domowym sposobem, moja opinia na temat lodów o tym smaku, została radykalnie zmieniona. Bo zarówno te truskawkowe lody, z kandyzowana skórką pomarańczową jak i dzisiejsza, lodowa odmiana słynnego deseru eton mess, są zwyczajnie pyszne. Ciekawe, że kilka dni temu, gdy moją maszynę do lodów wstawiłam do zamrażalnika, pomyślałam sobie jak zachowałyby się, w lodowej mieszance bezy, których ostatnio mam nadprodukcję. Mój pomysł bardzo szybko wprowadziłam w czyn, gdy przeglądając świeżo zakupioną książkę G. James "Fresh from the freezer", w dziale lodów natrafiłam na ten oto przepis. Z bezą w środku. A beza w takiej lodowej mieszance zachowuje się tak, jak należałoby się spodziewać - wzorowo, a w ustach się po prostu rozpływa. Fantastyczne lody! Bardzo polecam.
I jeszcze jedna uwaga, do zrobienia tych lodów nie potrzebujemy maszynki.



Lody eton mess
400 g  dojrzałych truskawek 3 łyżki d…

Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem

A u mnie znowu kuchnia azjatycka, nie po raz ostatni zresztą, bo jest naprawdę pyszna i warta rozpropagowania. Tym razem na słodko-kwaśno, a więc o nucie smakowej, która jeszcze do niedawna, była jedyną nutą, kojarzącą mi się z kuchnia chińską. Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem to potrawa bardzo prosta i ze składników raczej  ogólnie dostępnych. Olej sezamowy, moje kulinarne odkrycie stulecia, jak dla mnie jest niezastąpiony w tej kuchni. Nie wiem jak jest z dostępnością w Polsce, ale tym, którzy chcą popróbować tych smaków, bardzo polecam zakup. Całkowicie zmienia smak potrawy. Polecam.
Przepis z książki "Curries & Asian Food" dodaję do akcji Ireny i Andrzeja"Z widelcem po Azji"


Słodko-kwaśny ryż z kurczakiem
4 gałązki szczypiorku2 łyżeczki oleju sezamowego1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków450 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kwadraty1 łyżka oleju1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony1 średnia cebulka, obrana i pokrojona w cienkie piórka225 g ryżu długoziarnis…

Tarta z karmelizowaną cebulą i szpinakiem

Rzadko robię tarty, bo jednak jest to dość czasochłonne danie a ja preferuję kuchnię prostą i szybką. Domownicy wolę też bardzo tradycyjne posiłki, szczególnie na obiad, bo przecież, kto to widział "ciasto na obiad?". Ale jako "przegryzka", kolacja lub prowiant na piknik jest w sam raz. Tarta z karmelizowaną cebulką i szpinakiem, którą prezentuję ma wyraźny posmak sera w cieście i smaczny cebulowo-szpinakowy farsz.


Tarta z karmelizowaną cebulą i szpinakiem

175 g makiszczypta soli75 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę25 g startego parmesanu(u mnie mature cheddar)3 łyżki zimnej wody
farsz:
25 g masła12 małych cebulek, obranych i przekrojonych na pół6 ząbków czosnku, obranych2 łyżki octu balsamicznego250 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego200 g creme fraiche2 jajka, roztrzepane25 g startego sera parmesan( u mnie mature cheddar)sól i pieprz
Mąkę przesiewamy z solą do miski dodajemy masło i palcami łączymy, aż mieszanka będzie miała konsystencję bułki tartej. Mieszamy z s…

Domowe wafle waniliowe

Proszę, częstujcie się wafelkiem:) Tak na osłodę po nagłej utracie Durszlaka, najpopularniejszego miejsca spotkań kulinarnych blogerów. Tak to już w życiu bywa, że czasami coś tracimy i choć z początku ubolewamy nad stratą,  jej miejsce zostaje szybko zajęte, często przez coś znacznie lepszego. Więc z tą myślą, po "otarciu łez" i z nadzieją na jeszcze lepsze, proponuję Wam te waniliowe wafelki. Robiłam je pierwszy raz od wielu lat (kupiłam w końcu wafle w polskim sklepie), nie pamiętałam dokładnie przepisu, ale ponieważ smak był ten sam, myślę, że niczego nie pomyliłam. Bardzo słodkie, błyskawicznie znikające, pysznie waniliowe. Przez wiele lat mój popisowy kulinarny "wypiek", na który wszyscy dosłownie się rzucali. Polecam



Przepis na domowe wafle waniliowe

paczka wafli250 g masła1 1/2 szklanki cukru2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1/2 szklanki wody2 szklanki mleka w proszku
Masło, cukier, wodę i wanilię umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut. Lekko stu…

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Sezon truskawkowy rozpoczęty, choć o kupowaniu truskawek na łubianki mogę tylko pomarzyć. W tutejszych sklepach największą "rozmiarówką" jest 500 g. Ale dobre i to. Truskawki nie należą do moich ulubionych owoców, szybko mi się przejadają, ale od czasu do czasu chętnie zjem, zwłaszcza, że w nadmiarze nie mam. Najbardziej lubię takie z cukrem, bądź z dodatkiem bitej śmietany i bez.
W "Everyday Cakes & Cookies" znalazłam przepis na ciasto jogurtowe, z moimi ulubionymi malinami, które podmieniłam wyjątkowo na truskawki. Ciasto jogurtowe z truskawkami jest bardzo proste, niezbyt słodkie, dlatego obowiązkowa jest ta smaczna polewa, ma piękną barwę i charakterystyczny dla brązowych cukrów smak. Truskawki sprawiają, że jest wilgotne, więc zjada się je znakomicie. Zachęcam do zrobienia w sezonie truskawkowym a po nim...możemy truskawki zamienić na maliny.



Ciasto jogurtowe z truskawkami
125 g margaryny (u mnie masło)165 g (3/4 szklanki) brązowego cukru(dałam pół na pół ja…

Cytrynowe ciasto drożdżowe do odrywania

Ciasto drożdżowe ma jedną wadę. Gdy świeże i pyszne, trudno je przestać jeść i zjedzenie nawet całego ciasta w pojedynkę, nie jest jakimś specjalnie trudnym wyczynem. W tym przypadku było na szczęście więcej chętnych i dzięki temu przypadła mi tylko jego część. Cytrynowe ciasto drożdżowe jest bardzo podzielne, odrywane kawałki są bardzo cienkie i na każdym z nich znajdziemy odrobinę cytrusowo-cukrowej posypki, która daje temu ciastu tak niepowtarzalny i pyszny smak. Może sposób jego "składania" wydaję się być skomplikowany, ale instrukcja jest bardzo czytelna i nie ma żadnych problemów, by wszystkie czynności zrobić szybko i poprawnie. Naprawdę świetne ciasto. Kto go jeszcze nie próbował - polecam!



Cytrynowe ciasto drożdżowe do odrywania

Ciasto:
2 3/4 szklanki (350 g) mąki1/4 szklanki (50 g) cukru2 1/4 łyżeczki drożdży instantszczypta soli1/3 szklanki mleka55 g masła1/4 szklanki wody1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 duże jajka
Cytrynowa posypka:
1/2 szklanki cukru3 łyżki otar…

Rolada z mielonego mięsa

Coś naprawdę fajnego na obiad. Rolada z mielonego mięsa z pieczarkowo-paprykowym nadzieniem. Do tego stopnia pyszna i nieskomplikowana, że postanowiłam częściej ją powtarzać. Jak na razie robiłam dwukrotnie, choć za pierwszym razem z nieco innym farszem. Wszystkim nam bardzo smakowała. A zwinięcie takiej rolady, to naprawdę nic trudnego nawet dla początkującego kucharza. Polecam.



 Rolada z mielonego mięsa
500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie wołowe)2 jajka1 czerstwa bułka, namoczona i odciśniętasól, pieprz i majeranek do smakutarta bułka, do posypania
farsz:
1 średniej wielkości marchewka1/2 strąka czerwonej papryki1 duży por200 g pieczareksól, pieprz, zioła prowansalskieodrobina oleju do skropienia

Piekarnik nastawiamy na 200 st C
Mięso mielone wyrabiamy bardzo dokładnie z jajkami, odciśniętą bułką tartą i przyprawami.
Składniki farszu kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Na papier do pieczenia sypiemy bułkę tartą(sporo) i wykładamy na nią mięso mielone. Delikatnie wał…

Deser ryżowy (Creamed Rice)

Ostatni ryż na mleku, zanim przygotowałam dzisiejszy deser ryżowy, jadłam będąc dzieckiem. Małym dzieckiem, bo w wieku przedszkolnym. Nie bez powodu od ostatniego talerza ryżu na mleku minęło tyle lat. Ryż, to chyba moja ostatnia jedzeniowa trauma z dzieciństwa. Pamiętam, że ten ryż pływał sobie w lekko słonym mleku, obowiązkowo z wielkim kożuchem jako gratis. Nigdy, przez te lata nawet na myśl mi nie przyszło, żeby ponownie spróbować połączyć ryż i mleko. Zaintrygowana pozytywnymi opiniami na zaprzyjaźnionych blogach (dziękuję Majanko!) i zachęcona zapewnieniem męża, że on lubi ryż na mleku, zrobiłam. Najprostszy z najprostszych. Tylko ryż, mleko, cukier i odrobina waniliowego zapachu. Dość długo gotowany, gęsty i słodki. Gdyby taki ryż podawano wtedy, w przedszkolu, zapewne gościłby w moim domu już znacznie wcześniej. Tym razem nie było marudzenia. Ryż zjedzony został bez szemrania, a nawet poproszono o dokładkę:)



Deser ryżowy (Creamed Rice)

1 litr (4 szklanki) mleka75 g (1/3 szklanki…