piątek, 22 marca 2013

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej. Bardzo prosta i smaczna. W jogurtowo-majonezowym sosie i z dodatkiem rodzynek. Rodzynki nie są tu oczywiście konieczne, można się bez nich obejść, ale jak dla mnie to nie tylko ekstra smak, ale i dodatkowe wartości odżywcze.




Surówka z kapusty pekińskiej (przepis dla dwóch osób)


  • 1/4 kapusty pekińskiej dużej, posiekanej
  • 2 niewielkie marchewki, starte na dużej tarce
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w plasterki
  • 2 łyżki zielonej pietruszki, posiekane
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku (wyciśnięty z jednego plastra)
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Wszystkie warzywa wkładamy do miseczki. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i cytryną. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Majonez z jogurtem mieszamy w kubku. Dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy.


3 komentarze:

  1. Czy majonez można zastąpić np. jogurtem naturalnym? Albo inne propozycje?
    Majonez jest zbyt mdły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można zastąpić i zrobić tylko z jogurtem, choć sos majonezowo - jogurtowy nie jest mdły.

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)