sobota, 15 sierpnia 2009

Ciasto z jagodami i syropem pomarańczowym

Przeglądając anglojęzyczne książki czy czasopisma kulinarne bardzo często można spotkać tego rodzaju ciasta. Ciasta z syropem. Zbierałam się dłuższy czas, żeby wypróbować takie ciasto, bo bardzo intrygowało mnie co dzieje się z ciastem, gdy poleje się go taką ilością płynu. No i upiekłam. Ciasto wyrosło ładnie, aż żal było eksperymentować dalej. Z lekko drżącą ręką polewałam je zawartością rondelka. Z jeszcze większym przejęciem odkroiłam kawałek. Nie ma zakalca uff...kuliminacja emocji przyszła gdy przystąpiłam do próbowania pierwszego kawałka...i co? Wilgotny, przepełniony aromatem pomarańczy...sernik! Tak, to było pierwsze skojarzenie, smakuje jak sernik. Na drugi dzień, ciasto nie wyglądało już tak "puszyście", siadło, i wyglądem przypominało zakalec, ale smaku nie zmieniło i po raz kolejny byłam świadkiem jak goście po zjedzeniu kawałka, natychmiast pytali się, czy można jeszcze dokładkę...
Będę wypróbowywała kolejne przepisy na ciasta z syropami oczywiście a ten przepis znalazłam w książce "Everyday cakes & cookies" wydawnictwa "The Australian Women's Weekly"


Ciasto z jagodami i syropem pomarańczowym
  • 125 g masła
  • 100 g (1/2 szklanki) drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 260 g (1 3/4 szklanki) mąki ze środkiem spulchniajacym (self-raising)
  • 125 ml jogurtu (1/2 szklanki)
  • 60 ml (1/4 szklanki) soku z pomarańczy
  • 150 g (1 szklanki) mrożonych jagód (dałam świeże)
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej

Syrop pomarańczowy:
  • 165 g (3/4 szklanki) drobnego cukru
  • 125 ml (1/2 szklanki) soku z pomarańczy
  • 60 ml (1/4 szklanki) wody
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy

Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Przygotowujemy okrągłą foremka o średnicy 20 cm.
Masło z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy po jednym jajku ubijając. Mieszamy z mąką i połączonym jogurtem z sokiem, dodając w dwóch partiach. Dodajemy jagody i skórkę, mieszamy.
Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy ok 1 godziny. Pozostawiamy ciasto przez 5 minut w foremce.
Robimy syrop. Gorącym polewamy gorące ciasto.

Syrop pomarańczowy:
Łączymy cukier, sok i wodę w małym rondelku. Mieszamy podgrzewając aż do rozpuszczenia cukru. Wymieszać ze skórką, podgrzewać bez przykrywki i bez mieszania przez 5 minut.

15 komentarzy:

  1. Piekłam swego czasu też ciasto z syropem - trochę inne, ale pamiętam jak wszystkim doskonale smakowało :) Wiem więc, że i Twoje musi być ogromnie smakowite :) A wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bioziuu! jak ja lubię połączenie jagód z pomarańczą.
    Przypomniały mi się Twoje muffinki beztłuszczowe z nutka pomarańczy:)
    Ciasto musi,ale to musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz co Eweno ja sobie tak mysle,ze to ciasto musi smakować obłędnie! Uwielbiam mokre ciasta i na pewno by mi smakowało.
    Wygląda przepysznie i soczyście!:))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo, wygląda mniamuśnie!!! dla mnie to zupełna egzotyka, ale może kiedyś spróbuję.....

    OdpowiedzUsuń
  5. niezwykle wygląda , pięknie i bardzo pysznie :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie zdjęcia makro owoców, a ta pomarańcz wyglada świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne!
    Bardzo lubię wszelkie ciasta z syropem. W ziemie często piekę mokry keks mocno cytrynowy. Wyśmienicie smakuje zwłaszcza rano z mocną czarną kawą :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenia jagód ipomarańczy nie jadłam ale nie wiem czemu coś mi sie wydaje że smakowałoby mi ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo mi sie podoba,ciekawy przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nie jadlam takiego ciasta ale mysle, ze musi swietnie smakowac. Wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zadziwiająca jest ta słodka polewa
    ciekawa jestem smaku

    pięknie sfotografowałaś..

    OdpowiedzUsuń
  12. Tilianaro - dziękuję:) Warto więc chyba dalej eksperymentować z tego rodzaju ciastami:)

    Olciaky - no, to fajne połączenie, jagody z pomarańczami:) A ciasto było pyszne!

    Majano - to o czym Cię mogę zapewnić, to to, że ono jest aż mokre od wilgoci!;) Dla amatorów wilgotnych ciast, będzie jak znalazł:)

    Meanwhile - witaj:) Polecam spróbować:)

    Margot - dziekuję Ci bardzo:)

    Aga-ao - dziękuję bardzo:)

    Anoushko - dziękuję:) A takie ciasta to na pewno będę jeszcze próbowała, bo mam sporo przepisów na takie. Intryguje mnie czy wszystkie smakują jak sernik:)
    Pozdrawiam Cię również serdecznie:)

    Emmo - i pewnie Ci się dobrze wydaje:)

    Gosia - zachęcam do spróbowania:)

    Majko -Polecam! Warte spróbowania:)

    Ps. Majko, nie mogę dodawać komentarzy na Twoim blogu:( Link prześlij komentarz jest nieaktywny.

    Asiejko - dziękuję:) Ja w końcu zaspokoiłam swoją ciekawość:)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda bosko, niesamowicie, wspaniale!
    uwielbiam zdjęcia samych owocow, sliczna ta pomaranczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przegladam sobie powoli Ewena Twoje wpisy i zachwycilo mnie to pomranczwo-jagodowe ciasto i piekne zdjecia :-)
    Pozdarwiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Viridianko- dziekuję bardzo:)

    Buruuberii, dziękuję bardzo, a ciasto pomarańczowe polecam, jeśli nie jadłaś jeszcze ciast z syropem. Ciekawe doświadczenie organoleptyczne...;D

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)