Przedstawiam moje kolejne muffinki. Tym razem są to
muffinki jagodowe bez tłuszczu, które upiekłam je w zestawie z
poprzednimi muffinami jagodowymi. Choć oba rodzaje są bardzo smaczne, to jednak zdecydowanie wygrały te pięknie wyrośnięte beztłuszczowce. Bardzo, bardzo jagodowe, ze wspaniałym cytrynowym aromatem - bo bądź co bądź, tej cytrynowej skórki jest dość sporo - rozpływające się w ustach. Trochę się bałam tego braku tłuszczu, a zauważyłam, że go nie ma w przepisie dopiero podczas robienia ciasta, no i jest tu sporo proszku do pieczenia, ale absolutnie tego nie czuć. Są pyszne! Niestety zdążyłam zjeść tylko jedną. By doznać więcej smakowych wrażeń muszę wypiek powtórzyć. I chyba nikt nie będzie mi miał tego za złe...Przepis pochodzi z książeczki
"Easy to make! Cakes & bakes". To kolejny mój wkład do akcji "Jagodowo nam"
Muffiny jagodowe bez tłuszczu
- 2 średnie jaja
- 250 ml mleka
- 250 g cukru trzcinowego(golden suger)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 350 g mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g jagód, mrożonych(dałam świeże)
- starta skórka z 2 cytryn
Piekarnik nastawiamy na 200 st C, przygotowujemy 12 muffinową foremkę.
Jaja, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczmy w misce i dobrze mieszamy.
Do innej miski wsypujemy przesianą mąke i proszek do pieczenia, dodajemy jagody i skórkę z cytryny. Mieszamy i tworzymy zagłębienie w centrum.
Wlewamy jajeczną mieszankę do mieszanki mącznej i delikatnie, krótko mieszamy.
Masę umieszczamy w foremkach i pieczemy 20- 25 minut.
Napisze tylko jedno slowo: przepiekne! :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy bez tluszczu zawsze mnie interesuja, tylko z mlekiem mam niezbyt dobre wspomnienia (czytaj : zakalce ;) ), ale przepis i tak laduje na liscie :)
OdpowiedzUsuńA muffinki przesliczne!
Są piekne! A jak wyrośnięte cudownie! Chętnie bym Ci jedną zwinęła ;)
OdpowiedzUsuńto ja sobie przepis zapisze, raz robilam muffiny bez tluszczu i bardzo nam smakowały:)
OdpowiedzUsuńO kurka! Bez tluszczu wyjda takie pulchne? Zapisuje do zrobienia zaraz po jagodziankach!
OdpowiedzUsuń:)
ale pyszne jagodowe muffinki :)
OdpowiedzUsuńMajko - dziękuję:)
OdpowiedzUsuńBeo - nie przejmuj się mlekiem, ja ostatnio sporo z mlekiem robię i jest ok:)
Majana - niestety mi się udało tylko jedną zwinąć, połowę bym Ci oddała:)
Viridianka - proszę bardzo, polecam:)
Polko - gdybym za późno nie zauważyła, że w przepisie nie ma tłuszczu, to bym pewnie ich nie zrobiła, na szczęście moje czytanie przepisów po łebkach doprowadziło do upieczenia tych muffin. To, że takie wyszły to i dla mnie zaskoczenie...:)
Miętówko - przeznaję, pyszne!...:)
Zaispirowały mnie te jagódkowe muffiny bez tłuszczu:)
OdpowiedzUsuńsuper alternatywa dla zwykłych.
Skoro tak mowisz, to uwierze na slowo :)
OdpowiedzUsuńEweno, wyrosły Ci gigantyczne. :) Tylko krasnoludków brakuje pod muffinowymi grzybkami. :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i wilgotne, takie aromatyczne mniam, mniam, mniam!
Olciaky - w dodatku ten brak tłuszczu nie jest zauważalny:)
OdpowiedzUsuńBeo - uwierz, dobrze będzie:))
Małgosia - a przed pieczeniem wydawało się, że się rozpłażą na blaszcze a one tak w górę poszły;)
Ugotujmnie - ale szybka jesteś!...cieszę się, że smakowały:)
A gdyby tak użyć mleka 0%...?
OdpowiedzUsuńCzy to byłaby już za duża przesada w odtłuszczaniu?^^
kucham - hahaha, w przepisie jest półtłuste, ale myślę, że bez tłuszczowe też będzie ok. A jeden muffin i tak ma 215 kalorii...;))
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko, no prawie wszystko;), z jagodami, a Twoje muffinki wyglądają cudnie. Jak będziesz piec je ponownie rpeślij mi kilka :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Muffinki istotnie bardzo mięciutkie i pięknie wyrosły. Niestety, musze powiedzieć, ze proszek do pieczenia jest bardzo mocno wyczuwalny. Próbowały ich 4 osoby i każda co do tego była zgodna. Trudno, sprobuję tych drugich...
OdpowiedzUsuńEwo - przykro mi, chyba innego proszku używałyśmy, u mnie absolutnie nie było go czuć, co mnie bardzo zresztą zdziwiło(jadły dwie osoby, z czego jedna prawie wszystkie za jednym zamachem:))...myslę, że drugie będą dla Ciebie ok:)
OdpowiedzUsuńEwenko dziękuję za wspaniały przepis:*
OdpowiedzUsuńhttp://waniliowachmurka.blox.pl/2009/07/Muffiny-jagodowe-z-nuta-pomaranczy.html
Najlepsze muffinki jakie robilam w zyciu! PRZEPYSZNE!! dzis dla experymentu dala skorke z pomaranczy zamiast z cytryny i tez pycha. Rosna pieknie. Wychodzi mi prawie 18 a nie 12. Sa bardzo bardzo dobre!!
OdpowiedzUsuń