niedziela, 8 sierpnia 2010

Flaky cream puffs czyli trójkąty z bitą śmietaną

Swego czasu bardzo często w moim ulubionym supermarkecie kupowałam tzw turnovers z malinami i bitą śmietaną. Uwielbiałam to ciastko. Ostatnio kupiłam je ponownie, ale jakież było moje zdziwienie, gdy owszem dżem malinowy pozostał, ale znikła bita śmietana(a ciastko staniało). Udało mi się jednak znaleźć przepis na podobne ciastko i szybko zaadaptować go na moje potrzeby. Robiłam je jak na razie 2 razy i na pewno zrobię nie raz, bo cieszy się ono u nas niezwykłym powodzeniem(znika błyskawicznie). Trochę na skróty, bo z gotowego ciasta francuskiego, ale to naprawdę pyszne ciacho. Polecam.

Flaky cream puffs czyli trójkąty z bitą śmietaną

 Flaky cream puffs czyli trójkąty z bitą śmietaną

  • 450 g gotowego ciasta francuskiego(najlepiej zrolowanego)
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 284 lub 300 ml(opakowanie) double lub whipping cream(śmietanki do ubijania)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 12 łyżeczek dżemu malinowego
  • cukier demarara do posypania

Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Blat lekko posypujemy mąką i rozkładamy na nim ciasto(lub wałkujemy jeśli mamy nie zrolowane, na prostokąt), wykrawamy nożem 6 kwadratów a każdy z kwadratów kroimy na pół, aby powstał trójkąt. Trójkąty przenosimy na blachę, smarujemy mlekiem(lub jajkiem wymieszanym z wodą), posypujemy cukrem demarara(lub zwykłym). Pieczemy ok 10 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
 W międzyczasie ubijamy śmietanę z 2 łyżkami cukru i ekstraktem wanilii. Wystudzone trójkąty przekrawamy wzdłóż na pół, smarujemy dolną połówkę dżemem nakładamy czubatą łyżkę śmietany i przykrywamy drugim kawałkiem trójkąta.

Flaky cream puffs czyli trójkąty z bitą śmietaną
 

14 komentarzy:

  1. W sam raz na niedzielny deser. Musze spróbować i to zaraz :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... cos a'a ptysie, nieprawdaż? świetne! ciekawy trik na deser, naprawdę mi sie podoba ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pysznie wygląda! 'Włomotałabym' jak nic! nawet kosztem tygodnia głodówki ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, pyszne ciacha! i wygladaja bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo tu słodko dziś
    pysznie

    OdpowiedzUsuń
  6. taka mała, słodka rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest cudowne. To zdecydowanie mój smak. Piękne... Mogłabym się wgryźć a potem rozpłynąć...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciacho przypomina nieco 'Fornetti', które można u nas (z resztą nie tylko u nas) dostać. Jeżeli przypomina jego smak, to bez wątpienia jest idealne!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a właśnie, zay ma rację.
    maliny kochane <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Błyskawiczna produkcja słodkości to jest to co lubię :)Pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  11. Bita śmietana to moje "soul food". Balsam na moją duszę. Uwielbiam wszystko, co ma bitą śmietanę, w każdej ilości ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, prezentują się genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję ślicznie za Wasze komentarze:))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)