czwartek, 4 listopada 2010

Kotlety schabowe w panierce tymiankowej

Kotlet schabowy to najpopularniejsza sztuka mięsa w polskiej kuchni, choć mięso w taki sposób podane można spotkać nie tylko u nas. Nie ma co się dziwić takiej popularności, bowiem obiad ze schabowym, to obiad szybki i pyszny. Dzisiejszy kotlet to odrobinę inna wersja schabowego - z lekkim aromatem tymianku.
Przepis z książeczki BPD "Pyszne potrawy z wieprzowiny" dołączam do akcji "Gotujemy po polsku", którą organizuje Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl
Kotlety schabowe w panierce tymiankowej

Kotlety schabowe w panierce tymiankowej

  • 4 kotlety schabowe
  • sól
  • jajko
  • tłuszcz do smażenia

Panierka:
  • Pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól

Kotlety rozbijamy tłuczkiem, lekko solimy. Mieszamy bułkę tartą z bardzo drobno rozkruszonym tymiankiem, pieprzem i solą. Kotlety obtaczamy kolejno w roztrzepanym jajku i panierce. Smażymy na gorącym tłuszczu.

Gotujemy po polsku!

6 komentarzy:

  1. aromatyczne te Twoje schaboszczaki:) i wygladaja na smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tymianek dodaję do jajka, ale twój pomysł to też fajna alternatywa

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tymianek, pewnie w kotletach też jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Schabowy jakoś jest na szarym końcu moich kulinarnych upodobań...tak wyszło. Ale taki tymiankowy...?

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)