piątek, 3 czerwca 2011

Rolada z mielonego mięsa

Coś naprawdę fajnego na obiad. Rolada z mielonego mięsa z pieczarkowo-paprykowym nadzieniem. Do tego stopnia pyszna i nieskomplikowana, że postanowiłam częściej ją powtarzać. Jak na razie robiłam dwukrotnie, choć za pierwszym razem z nieco innym farszem. Wszystkim nam bardzo smakowała. A zwinięcie takiej rolady, to naprawdę nic trudnego nawet dla początkującego kucharza. Polecam.

Rolada z mielonego mięsa
 

 Rolada z mielonego mięsa
  • Rolada z mielonego mięsa500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie wołowe)
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka, namoczona i odciśnięta
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • tarta bułka, do posypania

farsz:
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 duży por
  • 200 g pieczarek
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • odrobina oleju do skropienia


Piekarnik nastawiamy na 200 st C
Mięso mielone wyrabiamy bardzo dokładnie z jajkami, odciśniętą bułką tartą i przyprawami.
Składniki farszu kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Na papier do pieczenia sypiemy bułkę tartą(sporo) i wykładamy na nią mięso mielone. Delikatnie wałkujemy na prostokąt(łatwo jest zrobić to za pomocą rąk).
Na mięsie układamy zimny farsz tak, aby z jednego boku było więcej wolnego miejsca. Pomagając sobie papierem zwijamy roladę, dość mocno ją dociskając. Oba końce rolady zwijamy, aby zapobiec wyciekaniu farszu.
Wkładamy roladę do foremki, złączeniem do dna i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 1 godziny. W trakcie pieczenia można polać wierzch rolady odrobina oleju.
Po upieczeniu pozostawiamy w foremce przez 10 minut. Wyjmujemy, kroimy na plastry i podajemy.
Przepis Krystyny9 MniamMniam

Rolada z mielonego mięsa

14 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie!
    Bardzo lubię.
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Super są takie roladki. Mniam:)
    Pozdrowienia :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak już będę mieć dosyć wszystkich moich przepisów na mięso mielone...wiem po co wrócę ;) To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysl na taka mielona rolade i bardzo smakowicie wyglada z tym nadzieniem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda ładnie.
    Trudno się przyznać ale w sprawach obiadowych jestem początkująca.
    Więc to chyba coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie smaczniejsza wersja pieczeni rzymskiej. Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  7. bezceremonialnie apetycznie zdjęcia!
    ,mmm... świetnie się zapowiada Twoja rolada ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowna, strasznie apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajny pomysł, zapisuję sobie

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusząco apetyczne :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo mi się podoba ten przepis na mięso!

    OdpowiedzUsuń
  13. Amber, i takie jest! Również Cię pozdrawiam bardzo serdecznie:)

    Majana, na pewno będę robiła częściej! Pozdrawiam:)

    Arven, często robię coś z mielonego i ciągle szukam nowych "zastosowań", ten przepis jest bardzo udany:)

    Aga, smakowicie wygląda i bardzo smaczne:)

    Desperate, każdy kiedyś zaczyna;) roladę polecam, jest łatwa do zrobienia i bardzo smaczna:)

    Duś, i zjada się ją z apetytem:)

    Jadalnepijalne, o tak!...;)

    Karmelitka, świetna jest, polecam!:)

    Beata, bardzo smaczna, polecam:)

    Hania-Kasia, smak jest nawet jeszcze lepszy niż prezencja;)

    Zauberi, polecam Ci bardzo, pyszne jedzonko:)

    Tu-tusia, polecam, apetyczne bardzo. Pozdrawiam:)

    Mikimama, cieszę się i polecam, bo jest naprawdę fajny:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)