piątek, 20 marca 2015

Torcik kokosowo - limonkowy

Torcik kokosowo - limonkowy to bardzo proste ciasto dla wielbicieli kokosa. Kokosowy biszkopt przełożony jest masą z kremowego serka. Serek ma limonkowy smak, co kontrastuje ze słodkim kokosowym biszkoptem i sprawia, że torcik nie jest za słodki. Kokosowe płatki, którymi przyozdobiony jest wierzch tortu są atrakcyjną choć bardzo prostą ozdobą ciasta.




Torcik kokosowo - limonkowy



  • 40 g śmietanki kokosowej (creamed coconut)
  • 140 g masłą
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 150 g mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i masła szczypta soli
  • 40 g wiórków kokosowych
  • drobno starta skorka z 1 limonki


masa z serka:

  • 225 g serka typu philadelphia
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 40 g płatków kokosowych


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, dno dwóch foremek okrągłych o średnicy 20 cm, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Śmietankę kokosową umieszczamy w misce i lekko ucieramy drewnianą łyżką, by zmiękła. Dodajemy masło oraz cukier i ubijamy, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy po jednym jajku, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, po czym dodajemy wiórki kokosowe i skórkę z limonki. Mieszamy.
Masę przekładamy równomiernie do dwóch foremek i wygładzamy wierzch. Pieczemy w przygotowanym piekarniku przez ok 20 -25 minut, aż ciasta nabiorą złotej barwy  (sprawdzamy patyczkiem)

Przygotowujemy masę z serka. Serek, cukier i sok z limonki ubijamy w misce. Jedno ciasto umieszczamy na platerze, smarujemy połową masy serowej, przykrywamy drugim ciastem. Na wierzch wykładamy drugą połowę masy serowej i posypujemy kokosowymi płatkami.


Przepis z książki Lindy Collister  "Cakes and bakes form my mother's kitchen"

4 komentarze:

  1. 0mm...pycha! I do tego wyglada tak odswietnie..w sam raz na wielkanocny stol :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny, a te platki sprawiają, że jest niezwykle elegancki:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ładny, elegancki, no i smak pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)