Zupa krem z pieczarek
- 300 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry
- 2 marchewki, pokrojone w plastry
- 1 pasternak (może być korzeń pietruszki), pokrojony w plastry
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- kilka gałązek tymianku (same listki)
- 1 kostka rosołowa organic
- 2 litry wody
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Na dużej patelni rozpuszczamy olej i masło, wrzucamy pokrojone pieczarki, marchewkę, pasternak i cebulę, oraz listki z tymianku. Smażymy kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Do garnka wlewamy rosół przyrządzony z gorącej wody i kostki rosołowej i wrzucamy do niej warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ognień i gotujemy ok 15 minut. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy sola i pieprzem i miksujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Pyszności, i podajesz domownikom w kubku?
OdpowiedzUsuńCzasami tak :)
UsuńNie przepadam, za takimi kremowymi zupami, ale z pieczarek to akurat uwielbiam. Cudnie podane :)
OdpowiedzUsuńKocham zupy - kremy, ale niestety mój blender odmówił współpracy :(
OdpowiedzUsuń