Popękane ciasteczka podwójnie czekoladowe (przepis na ok 30 ciasteczek)
- 225 g ciemnej czekolady (najlepiej 70% kakao)
- 125 g masła, miękkiego
- 300 g jasnego, brązowego cukru (soft light brown sugar)
- 2 jajka, lekko ubite
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-3 łyżki mleka
- 75 g białej czekolady, pokrojonej w niewielkie kawałki (lub czekoladowe łezki)
- 6 łyżek cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Ciemną czekolade wkładamy do miski umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą i rozpuszczamy, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z gazu i lekko studzimy.
Masło i cukier ubijamy do białości, dodajemy stopniowo po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól i dodajemy do ubitej masy. Dodajemy mleko i białą czekoladę. Mieszamy. Miskę przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki aby ciasto stężało.
Do miseczki wsypujemy 6 łyżek cukru pudru. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Umieszczamy na blaszcze, zostawiając odstępy miedzy ciasteczkami. Pieczemy ok 12 minut na środkowej półce piekarnika. Studzimy na blaszce,
Przepis z książki "The meat free monday cookbook"
Uwielbiam te ciastka .... mogłabym zjeść ich tone:)
OdpowiedzUsuńSą przeurocze :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam widziałam w markecie są takie ciasteczka bardzo mi smakowały i teraz chciałabym samemu spróbować zrobić ;)
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wygląda! <3
OdpowiedzUsuńTakie ciastka są najlepsza na deser! Proste i smaczne w przygotowaniu, taki powinien być dodatek. Nic dodać nic ująć, po prostu wzorowy przepis. Będzie u mnie na stole chyba codziennie :)
OdpowiedzUsuńMoja siostra mnie tu sprowadziła, mówi że najlepsze ciacha, no to biorę przepis i zabieram się do pracy. Oczywiście mam nadzieję że się nie zawiodę. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
OdpowiedzUsuń