Babka "eska"
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka starta z 1 małej cytryny
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła, rozpuszczonego
- 2 łyżeczki kakao
- cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st C. Dobrze natłuszczamy i obsypujemy mąką foremkę na babkę.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym "do białości", dodajemy skórkę z cytryny, obie mąki, proszek do pieczenia, mieszamy dodając stopniowo roztopione masło, tak aby składniki połączyły sie w gładką masę. 2/3 masy wykładamy do foremki, do reszty dodajemy 2 łyżeczki kakao i mieszamy. Wykładamy na białe ciasto po czym mieszamy delikatnie patyczkiem lub nożem, aby powstały "esy-floresy". Ciasto pieczemy ok 45 minut. Upieczone wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę, posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy do wystudzenia
ale apetyczna:)
OdpowiedzUsuńsuper, mnie nigdy nie wychodzą takie ładne wzorki!
OdpowiedzUsuńSuper! Muszę koniecznie wypróbować na Święta!
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńSuper babka pasuje do naszych podwieczorków i herbaty na wodzie redox :)
OdpowiedzUsuńNa święta czy też bez okazji jest dobra, przekąska do kawy czy herbaty u nas to ma wiele bardzo zastosowań w domu taka babka szybko się u nas rozchodzi.
OdpowiedzUsuńNo nawet bez okazji taka babka klasyczna nadaje się idealnie, dzieciaki bardzo lubią te babki i często u nas w domu się je robi. Jeszcze niekiedy te babki cytrynowe też robimy. Świetne są.
OdpowiedzUsuńSuper! Muszę koniecznie wypróbować na Święta! Nawet pasuje bo w sumie już za rogiem boże narodzenie. Moje ulubione święto bo można jeść do oporu i nie mieć wyrzutów sumienia :D
OdpowiedzUsuńSmaczne i proste w przygotowaniu!
OdpowiedzUsuń