poniedziałek, 20 lipca 2015

Tort bezowy Saratoga na 7 (choć nieco spóźnione) urodziny bloga

Pod koniec czerwca minęło już 7 lat odkąd ukazał się pierwszy post na moim blogu. Była to Pavlova z  malinami moje wówczas świeże odkrycie i do dziś ulubiony deser. Przesłodka, rozpływająca się w ustach beza, bita śmietana i świeże dorodne maliny. Takiemu zestawowi trudno się oprzeć. Tradycyjnie w rocznicę bloga staram się przygotować coś bezowego. W tym roku (niestety z wielkim poślizgiem w publikacji posta) podobnie, przygotowałam bezę chociaż bardzo odmienną od tradycyjnej. Do ubitych białek z cukrem dodajemy pokruszone ciasteczka digestive i dużo orzechów. Beza jest bardziej miękka, a ciasteczkowo - orzechowy smak jest w niej dominujący. Bita śmietana bez zmian a zamiast owoców orzechy. Dla osób lubiących wszelkie orzechowe smaki będzie to prawdziwa gratka.






Tort bezowy Saratoga


  • 150 g ciasteczek digestive
  • 3 białka 
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g orzechów włoskich lub pekan, drobno posiekanych 
  • 300 ml śmietanki kremówki (u mnie double cream)


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Na papierze do pieczenia umieszczonym na dużej blaszce rysujemy okrąg o średnicy mniej więcej 20 cm.. Ciasteczka digestive umieszczamy w podwójnym woreczku i zgniatamy je za pomocą wałka. . Białka z jajek ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i dalej ubijamy. Do ubitych na sztywno, lśniących białek z cukrem dodajemy ekstrakt z wanilii, pokruszone ciasteczka  oraz 3/4 orzechów. Bezę wykładamy na papier starając się zapełnić cały wyrysowany okrąg (zostawiając jedynie ok 1 cm brzegów) Wygładzamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. 
Z wystudzonego krążka delikatnie odrywamy papier i umieszczamy bezę na talerzu do serwowania. Śmietanę ubijamy (ale nie za mocno) i wykładamy na bezę. Wierzch posypujemy pozostałymi orzechami.

Przepis z książki Annie Bell "Baking Bible"

czwartek, 25 czerwca 2015

Rolada śmietankowo truskawkowa

Ponieważ sezon na truskawki jeszcze trwa postanowiłam upiec coś z ich dodatkiem. Wybór padł na tą smaczną i lekką roladę śmietankowo - truskawkową. Rolady nie należą do tych najprostszych wypieków, ale choć mamy przy niej odrobinę więcej pracy, warto ją przygotować. Ciasto przypadnie do gustu głównie miłośnikom ciast z kremami. Tutaj, to naprawdę pyszny i lekki krem na bazie bitej śmietanki z dużą ilością zatopionych w nim truskawek.




Rolada śmietankowo truskawkowa




Biszkopt:



  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 1/2 łyżki mąki
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

masa:



  • 600 g truskawek
  • 250 g śmietany kremówki (ja dałam double cream - 48%), schłodzonej
  • 5 łyżeczek żelatyny (lub 5 listków)
  • 1/3 szklanki cukru pudru


Przygotowujemy biszkopt.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C Foremkę do rolady o wymiarach 33 na 26cm  lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski.
Białka przekładamy do suchej miski i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijając. Wsypujemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 8 - 10 minut.
Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika i przekładamy je wierzchem do góry na nowy arkusz papieru do pieczenia, delikatnie zdejmujemy papier przylegający do ciasta. Ciasto zwijamy wraz z nowym arkuszem papieru w roladę, zaczynając od dłuższego boku (zamiast papieru można użyć ściereczki). Zostawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy krem.
Połowę truskawek (300 g) miksujemy blenderem na sos. Pozostałe truskawki kroimy na małe kawałki. Żelatynę przesypujemy do niewielkiego rondelka  i zalewamy odrobiną zimnej wody, tak aby woda przykryła żelatynę. Lekko podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna rozpuści się. Zdejmujemy z palnika.
Śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Stopniowo dodajemy do sosu z truskawek i delikatnie mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami sosu śmietanowo - truskawkowego, po czym całość wlewamy do reszty sosu i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kawałki truskawek i również mieszamy. Masę wkładamy do lodówki aby lekko zgęstniała. Ostudzoną roladę rozwijamy, smarujemy masą śmietanową, zwijamy roladę ponownie i owijamy papierem. Wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny aby masa stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z Moich Wypieków

wtorek, 16 czerwca 2015

Kurczak stir-fry

Kurczak stir-fry, to proste, szybkie i smaczne danie, które będzie alternatywą dla przysłowiowego schabowego. Chińszczyzna u mnie co prawda ostatnio bardzo rzadko, na korzyść kuchni indyjskiej, która wiedzie zdecydowany prym, ale z przyjemnością danie zostało zjedzone. Kurczaka można podawać z ryżem. Smakoszom egzotycznych smaków polecam inne dania kuchni chińskiej





Kurczak stir-fry




  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łodyżki szczypiorku, pokrojonego w plasterki
  • 2,5 cm korzeń świeżego imbiru, obranego, startego na tarce
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej "pięć smaków"
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonej suszonej papryczki chilli lub płatków chilli
  • 3 marchewki, cienko pokrojone w plastry
  • 2 papryki, najlepiej czerwona i żółta, bez gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plastry
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry, zmieszanego z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej (lub cornflour)
  • 4 piersi z kurczaka, pokrojone w jednocentymetrowe paski (ilość mięsa można zredukować)


1 łyżkę oleju podgrzewamy w woku lud dużej, głębokiej patelni i dodajemy pokrojony szczypiorek, imbir, przyprawę pięć smaków i chilli, smażymy stale mieszając 1 minutę.
Dodajemy pozostały olej a potem marchewki i paprykę i stale mieszając smażymy na dużym ogniu ok 2-3 minut. Dodajemy sos sojowy, mąkę ziemniaczaną z sherry oraz kurczaka i smażymy stale mieszając 3-4 minuty.
Dodajemy 125 ml wody i stale mieszając smażymy jeszcze 1-2 minuty, aż płyn zacznie się gotować i lekko zgęstnieje.
Przepis Mary Berry z książki "Kitchen Favourites|

czwartek, 11 czerwca 2015

Łosoś pod ziołowo - serową pierzynką

Łososia robię dość często, bo to bardzo smaczna ryba a zrobienie jej nie nastręcza żadnych kłopotów. Dzisiaj łosoś pod "pierzynką" z serka kremowego czosnkowo - ziołowego i ziołowo serowej "kruszonki". Potrawa, którą można podać z ziemniakami lub ryżem oraz z dowolną surówką wpisuje się doskonale w dania na szybko. Całość łącznie z przygotowaniem nie zajmie nam dłużej niż 30 minut.







Łosoś pod ziołowo - serową pierzynką (przepis na 2 osoby)


  • 2 filety z łososia
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju roślinnego
  • 80 g serka kremowego
  • ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki suszonych ziół (najlepiej włoskich)



wierzch:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki startego sera Cheddar
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub limonki



Filety z łososia doprawiamy sola i pieprzem, umieszczamy w lekko naoliwionym naczyniu do pieczenia i wierzch smarujemy serkiem wymieszanym ze zmiażdżonym czosnkiem i ziołami.
Składniki na wierzch mieszamy razem i posypujemy łososia. Pieczemy w uprzednio nagrzanym do 220 st C piekarniku ok 15 minut

czwartek, 4 czerwca 2015

Ciasteczka owsiane kokosowe

Ciasteczka owsiane z kokosowymi wiórkami domowej roboty są znacznie zdrowsze niż te, kupione w sklepie a zrobienie ich, to naprawdę niewielki wkład czasowy. Przyjemności w przygotowaniu zaś, nikt nam nie odbierze. Ciasteczka są pyszne i przypominają kokosanki, wiórek kokosowych bowiem jest w nich dość sporo.






Ciasteczka owsiane kokosowe


  • 225 g masła
  • 125 g miałkiego, jasnego brązowego cukru
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 125 g płatków owsianych
  • 75 g wiórków kokosowych


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub lekko natłuszczamy
Masło ucieramy z cukrami do białości. Stopniowo dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii.
Mąkę przesiewamy do innej miski wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy masę maślano- cukrową i ubijamy, aż masa będzie gładka. Dodajemy płatki owsiane i wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze zostawiąjąc odstępy ok 5 cm. Delikatnie spłaszczamy dłonią.
Przekładamy do piekarnika i pieczemy ok 12-15 minut, do momentu aż ciastka będą złote.
Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy.
Przepis z książki G. Steer "Chocolate & baking"

czwartek, 28 maja 2015

Brownies z buraczkami

Wyglądają jak zwyczajne brownies. Smakują bardzo podobnie. Ja wiedziałam co dodaję do ciasta, więc buraczki w tych brownies z buraczkami delikatnie dało się wyczuć. Dla niewtajemniczonych jednak będzie to wspaniały sposób na przemycenie często niezbyt lubianego warzywa. Śliwka kalifornijska, która bardzo pasuje do czekolady, skutecznie ślady po buraczkach usuwa, możemy więc delektować się nieco zdrowszą wersją tego bardzo lubianego ciasta.




  • 150 g masła, pokrojonego, plus dodatkowo do posmarowania
  • 200 g ciemnej czekolady (50 %), pokrojonej
  • 2 duże jajka, plus 1 duże żółtko
  • 225 g jasnego cukru muscovado
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g mąki
  • 100 g ugotowanych, obranych buraczków, startych
  • 50 g śliwek kalifornijskich, grubo pokrojonych


Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm
Masło umieszczamy w rondelku i lekko podgrzewamy, aż zacznie się rozpuszczać, zdejmujemy z gazu i wkładamy czekoladę, mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści (można w tradycyjny sposób rozpuszczać w misce umieszczonej na rondelku z parującą wodą).
Lekko przestudzamy.
W oddzielnej misce  ubijamy jajka z żółtkiem, cukier i ekstrakt z wanilii. Jajeczną miksturę dodajemy do ostudzonej czekolady i mieszamy, dodajemy przesiana mąkę i szczyptę soli. Na końcu dodajemy starte buraczki i śliwki. Masę wlewamy do foremki i pieczemy ok 20-25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w foremce po czym kroimy na kwadraty.




Przepis z Sainsbury's Magazine, March 2015

sobota, 16 maja 2015

Dressing sałatkowy imbirowo - sezamowy

Bardzo oryginalny w smaku dressing do sałatek z dość intensywnym aromatem świeżego imbiru i oleju sezamowego. Dressing można przechowywać do tygodnia w lodówce.






Dressing sałatkowy imbirowo - sezamowy


  • 125 ml oleju sezamowego
  • 4 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 cm korzeń świeżego imbiru, obrany i starty na tarce lub drobniutko pokrojony

Składniki umieszczamy w słoiku, zakręcamy i energicznie mieszamy, aż składniki się połączą.
Z książki "Less meat more veg"  Rachel deThample

poniedziałek, 11 maja 2015

Curry z kurczaka z migdałami

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu curry. Mięso z piersi kurczaka w pysznym, aromatycznym, dość łagodnym sosie. Gotową potrawę posypujemy rodzynkami i migdałowymi płatkami. Podajemy z ryżem i dowolną raitą.




Curry z kurczaka z migdałami


  • 2 goździki
  • 2 łyżeczki ziaren kuminu
  • ziarna z 4 strąków kardamonu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 1/2 cm korzenia imbiru, obranego i startego
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 ml rosołku
  • 150 ml śmietany (single cream)
  • 150 ml jogurtu
  • rodzynki, migdały do posypania


Goździki, ziarna kuminu i ziarna kardamonu rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy garam masala i pieprz cayenne i mieszamy.
Olej podgrzewamy w dużej patelni, dodajemy pokrojone w kostkę piersi i smażymy mieszając kilka minut, aż kurczak będzie przyrumieniony. Wyjmujemy i umieszczamy na papierowym ręczniku.
Do patelni dodajemy cebulę, czosnek, imbir i mieszając od czasu do czasu delikatnie smażymy przez kilka minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy przyprawy, doprawiamy sola i pieprzem i mieszając smażymy jeszcze 1 minutę.
Kurczaka przekładamy z powrotem do patelni. Wlewamy rosołek i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 15 minut, aż kurczak będzie ugotowany.
Mieszamy ze śmietaną i jogurtem, podgrzewamy i doprawiamy.
Curry przekładamy na talerze i posypujemy rodzynkami i migdałami
Inspiracja z przepisu z książki Mary Berry "Kitchen Favourites"

niedziela, 26 kwietnia 2015

Muffiny bananowe z czekoladową polewą

Proste do wykonania muffiny bananowe ozdobione czekoladową polewą, środek również zawiera czekoladę w postaci czekoladowych łezek. Jedne z najszybszych i niezawodnych wypieków. Przy okazji pozbędziemy się dwóch zapomnianych i przejrzałych bananów.






Muffiny bananowe z czekoladową polewą


  • 100 g masła, miękkiego
  • 2 jajka
  • 175 g drobnego cukru
  • 225 g maki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 2 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione
  • 50 g łezek czekoladowych

polewa:

  • 50 g czekolady rozpuszczonej



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę na 12 muffin wykładamy papilotkami.
Masło, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i banany wkładamy do miski i ubijamy aż składniki będą połączone. mieszamy z czekoladowymi łezkami.
Przekładamy ciasto do przygotowanych foremek i pieczemy ok 25 minut, aż będą dobrze wyrośnięte. Wyjmujemy papilotki z muffinami z foremki i pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą używając łyżeczki lub worka cukierniczego.


Przepis z książki Mary Berry & Lucy Young "At home"

sobota, 18 kwietnia 2015

Pecan pie

Pecan pie, amerykańską tartę z orzechami pekan planowałam upiec już od dawna. Dopiero niedawno udało mi się w końcu zrealizować te plany. Tarta na kruchym spodzie wypełniona masą z brązowego cukru, jajek i posiekanych orzechów pekan jest naprawdę pyszna. To zdecydowanie mój ulubiony typ wypieków - nie mogłam się od niej oderwać.




Pecan pie


  • 120 g (1 szklanka) orzechów pecan, grubo posiekanych (można zastąpić orzechami włoskimi)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 220 g (1 szklanka) miałkiego brązowego cukru
  • 60 g masła, rozpuszczonego
  • 2 łyżki śmietany kremówki(double cream)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 40 g (1/3 szklanki) orzechów pekan, dodatkowo
  • 2 łyżki dżemu morelowego, podgrzanego

ciasto kruche:

  • 185 g (1 1/4 szklanki) mąki
  • 55 g (1/3 szklanki ) cukru pudru
  • 125 g zimnego masła, posiekanego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody

Przygotowujemy ciasto. Mąkę, cukier puder i masło łączymy ze sobą, tak aby powstała kruszonka. Dodajemy żółtko i wodę. Łączymy i na lekko umączonym blacie zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Foremkę na tartę o średnicy 24 cm lekko natłuszczamy. Ciasto wyjmujemy lodówki i wałkujemy pomiedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak aby było wystarczająco duże, by wypełnić dno i boki foremki. Przenosimy ciasto do foremki, lekko wgniatamy i odcinamy wystające końcówki. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Foremkę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchy groch lub ryż (lub specjalne kulki do pieczenia) Pieczemy 10 minut, zdejmujemy ostrożnie papier z grochem, dopiekamy jeszcze 5 minut i studzimy.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st C. Posiekane pekany łączymy z mąką ziemniaczaną w misce. Dodajemy cukier, masło, śmietanę, ekstrakt i jajka. Mieszamy, aż składniki się połączą. Przekładamy masę do foremki z podpieczonym ciastem. Posypujemy pozostałymi pekanami.
Pieczemy około 45 minut. Studzimy. Wierzch smarujemy dżemem.

Przepis z "The Complete Book of Cupcakes & Baking" wydawnictwa AWW

wtorek, 14 kwietnia 2015

Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym to szybki sposób na bardzo interesującą i smaczną potrawę. Egzotyczny mariaż mleczka kokosowego i cytrynowej trawy sprawi, że tak dobrze nam znany kurczak nabierze zupełnie innego, smakowego wymiaru.






Zupa tajska z kurczakiem i mleczkiem kokosowym


  • 300 ml wywaru z kurczaka 
  • 3 cm korzenia świeżego imbiru, obranego i pokrojonego "na zapałkę"
  • skórka starta z 1 limonki
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana
  • 2 czerwone papryczki chilli, bez pestek, posiekane
  • 250 g mięsa z uda kurczaka, bez kości, pokrojonego na kawałki ok 1 cm
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 4 łyżki sosu rybnego (nam pla)
  • sok z limonki, lub do smaku
  • posiekana świeża kolendra


Do gorącego wywaru z kurczaka dodajemy imbir, skórkę z limonki, trawę cytrynową i chilli. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu ok 10 minut.
Dodajemy kurczaka, mleczko kokosowe, cukier i sos rybny. Mieszamy i gotujemy do miękkości kurczaka, około 12 minut. Na końcu dodajemy sok z cytryny. Posypujemy świeżą kolendrą
Przepis na podstawie przepisu Ravinder Bhogal z książki "Cook in boots"

wtorek, 31 marca 2015

Wilgotne ciasto marmurkowe mocha

Pyszne i wilgotne ciasto marmurkowe o smaku kawy. W cieście jest serek kremowy philadelphia i to sprawia, że ciasto jest niezwykle wilgotne. Delikatny smak kawy wyczujemy zarówno w samym cieście jak i lukrze, który choć nie jest konieczny, to jednak wspaniale uzupełnia całość. Ciasto można upiec zarówno w keksówce jak i w foremce na babkę. Polecam.






Wilgotne ciasto marmurkowe mocha


  • 1 łyżka mocnego espresso (lub 1 lekko czubata łyżka kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody), ostudzone
  • 200 g serka philadelphia (lub podobnego)
  • 75 g polenty (cornmeal)
  • 125 g masła
  • 225 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki kakao

lukier espresso:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka mocnej kawy espresso


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Niewielką foremkę keksową (19 na 9 cm) lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Z serka philadelphia odejmujemy 1 łyżkę, którą wykorzystamy później do lukru. Pozostały ser umieszczamy w misce wraz z masłem, polentą, cukrem, jajkami, mąką i sodą.l Ucieramy mikserem, aż składniki będą połączone. Połowę masy przekładamy do innej miski. Do pierwszej miski dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao i ostudzoną kawę. Przekładamy obie masy do przygotowanej foremki, na przemian, po trzy warstwy każdej, lub po jednej łyżce w każdej warstwie na przemian, tak aby tworzyły szachownicę. Mieszamy delikatnie patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy ok 55 minut, lub do momentu, aż ciasto będzie wyrośnięte. Pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
Przygotowujemy lukier. Przesiany cukier mieszamy z kawą(zaczynamy od 2 łyżeczek, gdyby lukier był za gęsty dodajemy resztę kawy) i serkiem. Mieszamy, aż lukier będzie gładki a następnie rozsmarowujemy go na wierzchu ciasta


Inspiracja z książki Sarah Randell "Weekend baking"

sobota, 28 marca 2015

Pavlova imbirowo - ananasowa

Mojej ulubionej pavlovej z malinami przybyła konkurencja w postaci takiej oto zimowo - wiosennej wersji. Pavlova z imbirem i ananasem bardzo mi smakowała, choć to dość kontrowersyjny zestaw. Ostry imbir w połączeniu z ananasami, słodką bezą i bitą śmietaną smakuje wyśmienicie.





beza:

  • 3 białka
  • 170 g drobnego cukru


do przełożenia:


  • 6 kulek imbiru z syropu, posiekanego na drobne kawałki (steam ginger in syrup)
  • 250 g świeżego ananasa lub odcedzony ananas z puszki (450g), posiekany na drobne kawałki
  • 300 ml śmietanki kremówki (double cream)
  • 1 łyżka syropu ze słoika z imbirem


Przygotowujemy bezę:

Piekarnik nagrzewamy do 120 st C. Białka ubijamy w czystym naczyniu na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na niej 3 okręgi o średnicy ok 18 cm. Ubitą pianę wykładamy na okręgi i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok 1 1/2 godziny, po czym wyłączamy piekarnik i dosuszamy w nim bezę, do momentu aż beza będzie całkowicie zimna.

Przygotowujemy krem:

Śmietanę ubijamy, ale tak, aby nie była zbyt sztywna, pod koniec dodajemy syrop imbirowy. Dodajemy posiekany imbir (zostawiając odrobinę do posypania wierzchu) i ananas. Mieszamy. Krążki przekładamy kremem. Wierzch posypujemy pozostałym imbirem.