piątek, 7 listopada 2008

Cheesy Sodabread - przepis

Na przepis na cheesy sodabread natknęłam się przeglądając świeżo zakupioną książkę Rachel Allen Rachel's Food for Living. Bardzo się ucieszyłam, bo właśnie nie miałam nawet kawałka chleba w domu, a bardzo mi się nie chciało tego pochmurnego, deszczowego poranka jechać do sklepu. Przepis chleb na sodzie jest prosty i ma tę zaletę, że nie trzeba czekać, czego strasznie nie lubię...aż ciasto wyrośnie. Zagniatamy i pieczemy. Z ciasta wychodzą pyszne chlebki w kształcie bułek(tylko bardziej płaskie) i mają mnóstwo chlebowej skórki, co dla wielbicieli przylepek będzie dodatkową zaletą. Wybrałam wersję z szałwią. Jutro piekę z szuszonymi żurawinami. Można też pominąć ser i dodać czekoladowe chipsy, pokrojoną mleczną lub gorzką czekoladę, rodzynki. By wzbogacić nieco ciasto, można dodać jajko do maślanki i 1 łyżkę cukru.


 Cheesy Sodabread - przepis

  • 450 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka świeżych, pokrojonych ziół takich jak rozmaryn, tymianek, szałwia, pietruszka lub szczypiorek
  • 400 ml maślanki lub zsiadłego mleka(do mleka dodać 3 łyżki naturalnego jogurtu lub sok z połowy cytryny)
  • 75 g startego sera Cheddar lub Gruyere

Piekarnik nastawiamy na temp 250 st C
Przesiewamy suche składniki do miski i mieszamy z pokrojonymi ziołami. Tworzymy dołek w centrum. Wlewamy maślankę. Ręką zagniatamy ciasto. Powinno być nie za luźne ani nie za twarde.
Gdy składniki połączą się przenosimy ciasto na obficie posypany mąką blat, lekko rozwałkowujemy, aby powstał placek grubości ok 2 cm. Tniemy na kwadraty lub koła podobne do scones(wyszło mi 9 sztuk) i umieszczamy na posypanej mąką blaszce. Każdy bułko-chlebek posypujemy startym serem. Blachę umieszczamy w piekarniku. Pieczemy 10-20 min w zalezności od wielkości chlebków, aż nabiora złotej barwy. Zmniejszamy temperaturę do 200 st C i dopiekamy jeszcze 10 min.

5 komentarzy:

  1. O kurczę , musi być smaczny! :) Pięknie wygląda. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zeskrobałabym z chęcią ten serek z wierzchu. :) I schrupała. :) Eweno, a taki chleb na sodzie smakuje jak tradycyjne pieczywo, czy jednak wyczuwalny jest 'inny' posmak?

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszny, bo tak wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Majano, jest smaczny:))Pozdrawiam

    Małgosiu, niestety nie będę, obiektywna dla mnie smakuje jak prawdziwy chleb, jest z serem, więc smak i zapach sera jest dominujący. Jak jest ciepły i z masełkiem to jest prawdziwe niebo w gębie...pół godziny temu wyjęłam z piekarnika kolejne:))

    Aga-aa...i pyszne są:)

    Myszo, pyszne są te chlebki!...:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)