środa, 12 listopada 2008

Pasta z orzechów laskowych i topionego serka

Orzechy pasują do sera bardzo i to obojętnie do jakiego sera. Dziś z serkiem topionym. Tym razem w roli głownej orzechy laskowe, które nalepiej smakują z czekoladą, ale równie wspaniale smakują z serem. Pasta jak dla mnie pyszna i gdyby była mniej kaloryczna mogłabym jeść codziennie. Przepis na Orzechowy Tydzień zapożyczyłam z książeczki Hanny Szymanderskiej "Potrawy z orzechami".

Pasta z orzechów laskowych i topionego serka

  • 2 kremowe topione serki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 100 g drobno posiekanych orzechów laskowych

Dokładnie ucieramy serki z masłem, śmietaną oraz orzechami i lekko schładzamy.


10 komentarzy:

  1. smacznie wygląda :) w sam raz na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka pasta to niebo w gębie... tylko te kalorie, ehhh ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł Eweno! Sama jak dotąd nie próbowałam samodzielnie łączyć, ale często kupuję gotowy biały serek z włoskimi orzechami i bardzo go lubię. Domowy zapewne jeszcze lepszy. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poprosze na jutrzejsze sniadanko! :) Wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Korzystaliśmy niedawno z tej książeczki i w czasie jej wertowania zastanawiałem się nawet czy w swojej kolekcji z serii Biblioteczka PD posiadasz ten tytuł;-) Trudno o lepszą odpowiedź;-) A pasta rzeczywiście bardzo dobra!

    OdpowiedzUsuń
  6. Teresko, polecam, idealna na śniadanie:)

    Aga, no niestety ta kaloryczność trochę przeraża, ale od czasu do czasu...:))...a książeczki chyba gdzieś tam można kupić jeszcze:)

    Małgosiu, ja jeśli kupowałam jakieś sery z "czymś", to były to właśnie orzechy:)

    Majano, proszę bardzo:)))

    Elu, niestety nie mój, ale zgadzam się, że wspaniały:)

    Grumko, w mojej kolekcji są prawie wszystkie książeczki, bowiem namiętnie je przez kilka lat kupowałam w kioskach ruchu;) I chociaż mam teraz ładniejsze, to od czasu do czasu chętnie z tych książeczek korzystam:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna pasta Eweno; robie podobna ale z koziego sera :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja z tym kozim serkiem muszę koniecznie spróbować Beo:))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)