sobota, 7 lutego 2009

Norweskie ciasto jabłkowe


Szukając dzisiejszego popołudnia jakiegoś przepisu na wypiek z jabłkami natknęłam się na norweskie ciasto z jabłkami. Przepis jest bardzo prosty i tani a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bowiem ciasto wyszło naprawdę pyszne. Jadłyśmy to ciasto jeszcze ciepłe, wspólnie z moją przyjaciółką, która choć od lat nie piecze, natychmiast przepisała przepis i wychodziła z planami zakupu mąki do tego ciasta. Puchate, wilgotne, aromatyczne i szybkie. Polecam.

Norweskie ciasto jabłkowe
  • 2 jajka
  • 220 g(1 szklanka) drobnego cukru
  • 125 g masła
  • 2/3 szklanki(160ml) mleka
  • 1 1/2 szklanki(225g)mąki ze środkiem spulchniającym
  • 3 średnie(450g) jablka granny smith, pokrojone na plasterki
  • 1 łyżka cukru cynamonowego( posypałam cynamonem i cukrem oddzielnie)

Nastawić piekarnik na 180 st C. Wysmarować i wyłożyc papierem formę o wymiarach 20 cm na 30 cm.
Ubić jajka i cukier do białości. W międzyczasie połączyć masło i mleko w rondelku, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
Powoli dodawać maślaną miksturę do mikstury jajecznej, cały czas ubijając. Wsypać mąkę i wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej formy. Wierzch wyłożyć plastrami jabłek, posypać cukrem cynamonowym.
Piec ok 35 minut. Wystudzić w foremce.

Ciasto nadaje się do zamrożenia.
Przepis pochodzi z "Everyday cakes and cookies".

Tydzień Skandynawski 02-08.02.2009

9 komentarzy:

  1. Jak wilgotne i z jabłkami i z cynamonem to musi być przepyszne! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo mi się podoba. A ze skandynawskimi przepisami tak to już chyba jest, że choć brzmią niepozornie, to lubią zaskakiwać rezultatem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo, tu cynamon, tu jabłuszka :)... Brzmi smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Możliwe, że "zmuszona" będę wypróbować, bo przepis intrygujący, a po buchtach i placku z jabłkami dla gości zostało już tylko wspomnienie ;)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majano, polecam, bardzo szybko się robi i szybko zjada:)

    Karolcia, to moje pierwsze skandynawskie, ale zapewne spróbuje i innych

    Aga-aa, ciekawiło mnie zwłaszcza co to wyjdzie z tego gorącego mleka z masłem dodanego do masy jajecznej, ale wyszlo ok:)

    Olala, polecam:)

    An-na, jak goście jeszcze nie wyszli, to polecam, szybko się robi:))

    OdpowiedzUsuń
  6. puchate? :-) mm.. brzmi i wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładnie wyląda :) mąka ze środkiem spulchniającym, to po prostu mąka z dodatkiem sody? Można tak ją zastąpic ? Pzdr ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ugotujmy, polecam ciasto...szybkie i pyszne:)

    Belaaa.15, tak, może być zresztą i soda i proszek do pieczenia, tutaj po prostu taka gotowa mąka do pieczenia jest

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)