środa, 13 maja 2009

Ciasto czekoladowe z gruszkami


Czekoladowe ciasto z gruszkami chodziło za mną już od dawna, to znaczy od momentu, kiedy zobaczyłam je na blogu Eli. Jest rzeczywiście bardzo proste w wykonaniu, bardzo szybkie i bardzo smaczne. Najlepsze jeszcze trochę ciepłe, gdy czekolada wewnątrz się rozpływa. A gruszki to bardzo pasujący do niego dodatek. Mniam.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

  • 120g miękkiego masła lub margaryny
  • 10 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 3 jajka
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok.500g owocow (w tej wersji: gruszek)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 tabliczka pokrojonej w kostke czekolady gorzkiej lub kropelki czekoladowe

Masło ucieramy na gładką masę z 8 łyżkami cukru. Cały czas ubijając dodajemy po kolei jajka, a nastepnie mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy czekoladę. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, układamy na wierzchu gruszki pokrojone w cząstki lub kostkę i posypujemy wierzch 2 łyżkami cukru. Pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni.

5 komentarzy:

  1. to ja tylko napisze ,że to ciasto jest jeszcze na okładkę bardzo piękne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne ciacho :)! Musi świetnie smakować: połączenie gruszek i czekolady jest jednym z moich ulubionych :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta rozplywajaca sie wewnatrz czekolada bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest piękne! Mniam!!!:)) Musi smakować wyśmienicie Eweno!:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Margot, dziękuję:)

    Olalala, jest naprawde pyszne:)

    Beo, polecam, niezapomniane doznanie;)

    Majano, smakuje wyśmieniecie!...:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)