Co roku z wielkim podekscytowaniem czekam na młodą kapustę. To wszak jedno z najpyszniejszych dań letnich. I choć mam swój sposób na przyrządzenie młodej kapusty , to z wielką ciekawością przeglądałam przypisy, które ukazywały się na kulinarnych blogach.
Tym razem postanowiłam wypróbować sposób, w jaki robi ją Olga ze Smaku Imprezy. Kapusta jest bardzo delikatna, z dużą ilością cebuli i koperku, z zasmażką przyrządzona na maśle. Robiłam ją już dwukrotnie. Za każdym razem zjadana była z wielkim apetytem. A o niewielką część, która zostawała na później, toczyły się prawie bitwy;) Pycha.
Młoda kapusta z zasmażką na maśle
- 2 główki młodej kapusty(razem ok 1,5 kg)
- 4 duże cebule
- pęczek koperku
- 100 g masła
- 2 kopiaste łyżki mąki
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Kapustę szatkujemy dość grubo. Wrzucamy do garnka i ugniatamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziele angielskie, liść laurowy. Doprawiamy pieprzem i solą. Zalewamy wodą(ok.1,5 litra). Gotujemy do miękkości kapusty, ok 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i zasmażamy. Zrumienioną zasmażkę dodajemy do kapusty i chwilkę gotujemy. Do gotowej kapusty dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.
taka kapusta może dla mnie obiad stanowić, nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńcudowny to smak. ja najbardziej lubię tą ugotowaną przez Mamę.
OdpowiedzUsuńmoja Babcia taką robiła...pycha!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszna kapustka!:)
OdpowiedzUsuńCudowna! :)
OdpowiedzUsuńRaz jadłam u znajomej i była przebajeczna. Poxniej próbowała odtworzyc, ale to nie było to. Spróbuje z Twojego przepisu bo brzmi i wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń